[Tajfutas] Csendes "földindulás" a szálláshelyfoglalás területén (hosszú)

Kovács Gábor Endre kge at invitel.hu
2010. Sze. 13., H, 09:47:44 CEST


Kedves barátaim, sporttársaim!


Pár nappal ezelőtt alkalmam volt részt venni egy szűkkörű szakmai tájékoztatón. Erről szól e híradásom, mert most valami újdonság kopogtat Magyarország határánál, s jócskán begyalogol majd az életünkbe.


Utazásaink szervezése során a legnehezebb feladat a megfelelő szálláshelyek kiválasztása és lefoglalása. Régebben egyesek utazási ügynökségek segítségével boldogultak (busás közvetítői nyereséget otthagyva), mások, (az életrevalóbbak) pedig prospektusok, címlisták előzetes begyűjtése, majd őrületes telefonálgatás, faxolás, levelezés árán jutottak dűlőre.


Az internet ebben újat hozott, kikényszerítve, hogy mára minden valamire való szálláshelynek legyen saját honlapja. Immár a különböző keresőprogramok által produkált (és rafináltan befolyásolt !!!) listák alapján keresgélünk, majd az így legszimpatikusabbnak talált intézmény ajánlatába egy klikkeléssel "beletörődünk". E módszernek két bizonytalan pontja maradt: 


  a.. Innen, távolról, valóban megtaláljuk-e a számunkra optimális szálláshelyet? 


  b.. Az ajánlat ár/érték aránya mennyire felel meg az aktuális helyi viszonyoknak? 


A világ nálunk megszokottnál flottabbul működő részén az elmúlt 5 év alatt "szárba szökkent" a költséghatékony, üzembiztos és minden érdekelt fél számára előnyökkel járó technológia e két probléma kezelésére. Kiépült egy olyan zártkörű, csak regisztrált tagok által látogatható, igen komfortos, internet alapú információrendszer, ahol a kínálatról egy sokéves, nemzetközi tapasztalattal bíró, vérprofi utazásszervező szakembergárda gondoskodik. A náluk meglévő helyismeret, és a nagy tételben való üzletkötés olyan erős alkupozíciót biztosít számukra, hogy elképesztő mértékű, a listaáraknál 30-65%-kal olcsóbb árakkal tudunk szembesülni!!! A szállásadó mégis jól jár, hiszen ezen az áron csak az egyébként várhatóan üresen maradó szobáit fogja értékesíteni, ezzel többletbevételhez jutva, ráadásul az elektronikus elszámolási rendszer garantálja számára a pénzek beérkezését is. Egyre több vendéglátóhely kerül be az adatbázisba, valamikorra ez majd teljeskörűvé válhat. Az is megtörténhet, hogy olyan bombajó ajánlatokat találunk, melyek birtokában akár érdemes kicsit módosítani az útitervünket is, ha megtehetjük. 


A rendszer azért hatékony, mert minimális a működési költsége, noha globális kiterjedtségben, napi 24 órán át üzemel. Így lehetséges, hogy a szálláshelyek, szolgáltatások értékesítése a beszerzési áron történik!!! A működési költségeket és a nyereséget a regisztrált tagok befizetései fedezik, de ők ezen összegek többszörösét takaríthatják meg, már az igénybe vett szolgáltatásokon keresztül is.


A kínálat első ránézésre ma még nagyobbrészt a jobban szituált népek igényeit tükrözi, tengeri üdülőhelyek, luxushajóutak - last minute verzióban, de csak példaként: 5*-os hotel Prága belvárosában: kb. 8.800 Ft/éjszaka!!! Van viszont pl. Franciaországban számtalan vidéki "farmház", ahol egy család, vagy baráti társaság 1'500-2'000 Ft/fő/nap szállásköltséggel tölthet együtt egy hetet. Számunkra is kellemes ajánlatokat pecázhatunk ki pár napos városlátogatások, vagy üzleti utak céljára is. 


A rendszer üzemeltetői nem költenek reklámra, de a bevételek 65%-át az ügyfélkör bővítésére forgatják vissza, ésszerűen jutalmazva mindazon tagokat, akik ajánlásával újabbak regisztrálnak. Aki 4 új tagtárs belépését elősegíti, az a továbbiakban már mentesül a havi tagdíj fizetése alól, 6 fő esetén pedig akár visszakaphatjuk az egyszeri belépési díj összegét is. A további jutalék-lehetőségek igen széles tartományt ölelnek fel, akár nívós megélhetést is biztosítva egyeseknek. 


Jelenleg 600'000 (egyelőre főleg amerikai) tag van, ez a fejlődéshez szükséges "kritikus tömeget" már meghaladja, de minden bővülés a hatékonyság további javulását eredményezi és igen dinamikus növekedést prognosztizálnak. Az USA-beli sikerek után idén nyitottak Nyugat-Európa felé és a bevezetésben említett tájékoztató jelenti Magyarország beintegrálását, egyúttal kelet-európai hídfőállás szerepkörben is!


Mostantól az adatbázisba egyre több hazai és környékbeli szálláshely fog felkerülni. Eddig 4 szerepel, pl. egy szlovén határhoz közeli lovaspanzió, a honlapjukon szereplő kb. 12-13'000.-Ft-os ár helyett valamivel 6000.-Ft alatt "kelleti magát". Én ettől azt remélem, hogy jócskán megnőhet a külföldről érkező vendégek száma, de honfitársaink is nagyobb számban kaphatnak kedvet egy kis pihenésre, ilyen, "hozzáférhető" árakon. Emlékezzünk vissza, a fapados repülőjegyek megjelenésével sok olyan ember kezdett repkedni, akinek azelőtt eszébe nem jutott volna. Mindez munkaalkalmakat, stb. stb. teremt.


A magyar nyelvű szakanyagok még előkészületben vannak. A rendszer sajátossága, hogy a kínálat is csak a regisztrált tagok számára hozzáférhető. Akit a további részletek érdekelnek, (pl. a közeljövőben utazást tervez) kérem, hogy a szokásos elérhetőségeim valamelyikén keressen meg személyesen engem, (08h-19h között, please):


Kovács Gábor Endre

kge at invitel.hu

(1) 388-2727

(20) 947-4212
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20100913/03c18c9d/attachment-0001.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról