[Tajfutas] Önkéntes munka

Sandor Talas sandor.talas at gmail.com
2020. Júl. 31., P, 19:41:22 CEST


Kis kiegészítés a kiegészítés kiegészítéséhez:

> "Peter (egyébként közigazgatásilag valószínüleg helyesen) betette a Man szigetet az UK mappába"


Közigazgatásilag teljesen helytelenül!!!  :-) 
Man szigete soha nem volt az UK része. S ennek megfelelően az EU-hoz sem tartozott soha.

Saját parlamenttel, törvényekkel, zászlóval, himnusszal, stb. rendelkező önálló kis ország. A Koronához tartozik mint Crown Dependency és Bözsi mama az államfő, de pl. az Ausztráliának vagy Kanadának is ő a feje. Tynwald, a parlament hivatalosan 979 óta megszakítás nélkül működik!

Az igaz, hogy az angolok is sokan úgy gondolják, hogy megmondhatják, hogy itt mi legyen. Őket a helyiek az “If you don’t like it, there is a boat in morning!” üdvözlettel illetik.

Az is igaz, hogy Olimpián a Team GB részeként indulnak az itteni menők (mint pl. a bringás Mark Cavendish vagy Peter Kenaugh, olimpiai bajnok 2012-ben), de a nemzetközi sziget játékokon saját zászló alatt fut a csapat.

Egyébként jelenleg a világ egyik legaktívabb tájfutó területe (per kopf):
- 4 erdei-hegyi térkép (7500 v 10.000) most csinálom az 5-et
- 6 városi-parktérkép (2000 v 2500)
- 6 iskolatérkép
Mindegyiken fix pontos pályák.

Mindez 85.000 főre és 510 nkm-re (azaz Budapest nagyságú területre). :-)

Érdemes erre járni, ha vége a vírusos időknek. A természeti sportok mekkája. De itt rendezik a világ legrégebbi és legnagyobb országúti gyorsasági motoros versenyét, a Tourist Trophyt, aminek a tiszteletére nevezték el az Audi TT-t.

Jelenleg viszont fel van húzva a csapóhíd, mert a sziget vírusmentes világát így lehet fenntartani. 72 napja nem volt pozitív eset, semmiféle korlátozás nincs. De a helyi lakosok is csak különleges engedéllyel jöhetnek vissza 2 hét szigorú karantén árán. 

Üdv,
Sün



> On 31 Jul 2020, at 17:48, Erdélyi Tibor <etibor1 at gmail.com> wrote:
> 
> Köszönöm Ábel a kiegészítést!
> 
> Egy történet ehhez, színhelye a Föld különböző helyei, de leginkább Man szigete <https://hu.wikipedia.org/wiki/Man>, amiről annyit tud egy átlag magyar, hogy a Brit Királyság (UK) kis szigete, kb egyenlő távolságra esik Írországtól, Skóciától és Angliától, a tenger közepén. 
> Adott egy Man szigeten élő magyar, Sándor, aki történetesen tájfutó, és készített egy tájfutó térképet a szigeten, két Magyarországon élő magyar (Gabriella és Tibor), akik többek között a MapRun nagy rajongói, és Peter, az ausztrál MapRun fejlesztő. 
> Az elején simának tűnt a dolog, mindenki tette a dolgát. Sándor készített egy pályát a térképén a MapRun alkalmazásba. Elküldte nekünk, mi megcsináltuk a megfelelő fájlokat amit fogad a MapRun szerver, elküldtük ausztráliába. Peter mivel nem volt még Man szigeti mappája, nyitott egyet Isle of Man néven az UK (azaz Egyesült Királyság) mappán belül. Szépen felkerült a pálya, működött, jöhetnek a boldog tájfutók teljesíteni.
> Csak Sándor nem volt boldog, mert mélyen átérzi a Man szigeti emberek keserűségét, akik az angolokat kb úgy szívelik mint mi a történelem során hazánkban állomásozó idegeneket. Teljesen kiakadt, hogy Peter (egyébként közigazgatásilag valószínüleg helyesen) betette a Man szigetet az UK mappába. Mi is mélyen érzünk, így írtunk ausztráliába, FÜGGETLENSÉGET Man szigetnek! Peternek is rémlett valami hazája történelméből, így megértő volt,  kivette a Man szigetet az UK mappából, saját ország mappát kapott. 
> Most már mindenki boldog a szigeten, és mi magyarok büszkék lehetünk, hogy ausztrál segítséggel, legalább a tájfutásban, kivívtuk Man sziget teljes függetlenségét!
> 
> <Screenshot_2020-07-31-18-17-34.png>
> 
> Hegedüs Ábel <abel.terkep at chello.hu <mailto:abel.terkep at chello.hu>> ezt írta (időpont: 2020. júl. 31., P, 16:33):
> Sziasztok
> 
> Az említett honlap nem az Angol, hanem a Brit Tájfutó Szövetség honlapja. Ez persze nem von le semmit a szerző MapRun körüli érdemeiből.
> 
> A sport szervezése sajátos a szigeteken, az ország neve Egyesült Királyság, pontosabban Nagy Britannia és Észak Írország Egyesült Királysága.
> 
> A sportolók  Great Britain feliratú mezben futnak (stb.), az északírek is. Angol Tájfutó Szövetség nincs, csak Council, ami tanácsként fordítható.
> 
> Van viszont Skót Tájfutó Szövetség. Igazodj el, ha tudsz…
> 
> Ábel
> 
>  
> 
> From: Tajfutas <tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu>> On Behalf Of Erdélyi Tibor
> Sent: Friday, July 31, 2020 2:02 PM
> To: tájfutó levlista <tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>>
> Subject: [Tajfutas] Önkéntes munka
> 
>  
> 
> hasonlóan az angol <https://www.britishorienteering.org.uk/index.php?pg=pocs>, skót <https://www.scottish-orienteering.org/get-involved/pocs/>, ír, <https://www.orienteering.ie/maprunf-mobile-app/> vagy dél-ausztrál <https://www.sa.orienteering.asn.au/about-orienteering/new-to-orienteering/mobile-orienteering> szövetség honlapjához.
> 
>  
> 
> _______________________________________________
> Tajfutas mailing list
> Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
> http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas <http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas>
> _______________________________________________
> Tajfutas mailing list
> Tajfutas at lazarus.elte.hu
> http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20200731/f209f963/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list