[Tajfutas] Thierry Gueorgiou tudása

Kovács Gábor borea at is.hu
2020. Jan. 30., Cs, 14:21:51 CET


TG technikájának van még egy specialitása. Csak emlékezetből írom, utána kellene nézni, hogy pontosan hogy is volt, de a lényeg valami olyasmi, hogy a térkép alapján olyan pontossággal el tudja képzelni a terepet, hogy az ismeretlen terepen is úgy fut, mintha ismert terepen futna (ehhez valóban szükség volt a Boxi által írt jó térképekre).
Mentális felkészülésében ez az imagináció olyannyira fontos volt, hogy a versenyeket is előre elképzelte magában. Konkrétan, amikor 2003-ban Svájcban az első VB aranyát szerezte középtávon (megdöbbentő 2:37-es fölénnyel), utána valamikor azt nyilatkozta, hogy előtte már annyiszor elképzelte, hogy világbajnokként fog a célba futni, hogy amikor aztán tényleg megtörtént, akkor ez már egy teljesen természetes dolog volt neki.

Kovács G.

From: György Bozán 
Sent: Thursday, January 30, 2020 12:06 PM
To: Szabolcs Tornai 
Cc: Lista 
Subject: Re: [Tajfutas] Thierry Gueorgiou tudása

Szabi frappáns összegzéséhez, annak minden szavával egyetértve, szeretnék egy gondolatot hozzáfűzni.

Guergiou pályafutása akkor indult, amikor kezdtek megjelenni a kimondottan tájfutó igényekre fókuszáló, egyedi berepüléssel és fotogrammetriai kiértékeléssel készült térképek. Ezek leginkább a skandináv, vagy az ahhoz hasonló sziklaterepeken teremtettek meg egy új lehetőséget a pontos útvonalkövetésre. Erre korábban, ilyen minőségben, nem volt lehetőség. Thierry erre tudott megfelelő módon ráhangolódni és átmenetek százait volt képes ezáltal hibátlanul végrehajtani, 2000-től már skandináv klubban versenyezve..

Eközben mások (vannak akik még ma is) az atlétikai eredményeik további javításában látták az előrelépést, technikájuk megmaradt a korábbi évek, netán a tájfutó tömegsportban kialakult stílusuk mellett. 

Boxi


Szabolcs Tornai <tornai.szabolcs at gmail.com> ezt írta (időpont: 2020. jan. 29., Sze, 21:38):

  Thierry Guergiou tudását csak egy minimum 150 oldalas szaktanulmányban lehetne feltárni. Dióhéjban a technikai tudását ő maga két alapelvre építette, mindkettőt ő fogalmazta meg és alkalmazta: 
  1. Ne azt tudd, hogy hol vagy, hanem azt tudd és főleg lásd, hogy merre kell továbbmenned. Egyértelműen ennek az alapelvnek a felismerését jelölte meg fordulatként a tájékozódásában és a sportkarrierjében, innentől kezdve szerezte meg az aranyérmeket azután, hogy fél évre mély válságba került, mert nem tudott győzni, és nem értette, miért nem, ha teljesen felkészült volt. Ez a válság préselte ki belőle ezt az új alapelvet.
  2. "Full speed, no mistake." Vagyis teljes sebesség, semmi hiba. Ez a röhejesen banálisnak tűnő, de számára halál komoly alapelv technikai tudásának másik alappillére.
  Ezenkívül Gueorgiou rendkívül fontosnak tartotta a tájolóhasználatot. Szemben azzal a mítosszal, hogy a profik már alig használnak tájolót. Ezt a mítoszt Pasi Ikonen duzzasztotta nagyra azzal, hogy tüntetően tájoló nélkül versenyzett, és 2001-ben Finnországban világbajnok lett középtávon bravúros módon tájoló nélkül, aztán ő is belátta, hogy ez rossz irány a mai egyre gyorsuló tájfutásban.
  Sz.

  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas



--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20200130/5274e016/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list