[Tajfutas] rajtkarantén - minek?

Honfi Gábor honfig at szuperinfo.hu
2020. Aug. 18., K, 11:25:23 CEST


Sziasztok,

 

  nem én vagyok az első, aki Márknak ezúton is köszöni a válaszait, mely azonban sajnos nem képes minden tekintetben megnyugtatni.

  A karantén-ügy hozta felszínre a hibás FB szabályzatunkra hivatkozva lezárt, a 2019.nov 16.-i Eger Kupán az F21 kategóriában történt, előre megszervezett, csoportosan elkövetett csalás kivizsgálásának elmaradását. Amit Márk leírt, az mind igaz a történések terén. Csak érthetetlen, abból a szempontból, hogy az MTFSZ elnökségének (ebben az ügyben) progresszív része – élén a kivizsgálást és szankcionálást elváró Bugár Józseffel az élen! – egy szavazattal (6:5) alul maradt azokkal szemben, akik kivizsgálást és a részletes tények alapján való elítélésnél fontosabbnak tartották az elavult, alapvetően hibás FB szabályzat bejelentési határidő (???) előírását. ( Hozzáteszem, hogy a verseny napján írásban jelzésre került a szervezett csalás bejelentése az ESP felé, de a klub nem reagált érdemben!)

  Zoli (dr. Szlávik) véleménye jogász létére (!) egyezik a józan többségével, amikor nem az elavult, az esetek többségében betarthatatlan bejelentési határidőt tartja fontosnak, hanem a sportági alapnormák durva megsértését kívánja elítélni: „Másrészt komolyan kellene csalás esetén szankcionálni az egyént és a klubot is. Itt viszont nem állunk jól.”

  Bárány Tamás junior válogatott és ifjú társai a rendező ESP érett vezetőivel együtt a fentiek miatt nem kaptak (még) sem jogi, sem pedig morális elítélést, pedig ennek elmaradása nem segíti elő annak a sportági morálnak a kialakulását, mely alapja lehet(ne) a karantén mellőzésének is, a fair play viselkedésnek minden szintű tájfutóversenyen. 

 

Üdv,

 

Fifi

 

 

 

 

 

 

 

 

From: Zoltan Szlavik <z.szlavik at gmail.com> 
Sent: Tuesday, August 18, 2020 8:36 AM
To: Márk Gárdonyi <mark.gardonyi at gmail.com>
Cc: Honfi Gábor <honfig at szuperinfo.hu>; Szabolcs Tornai <tornai.szabolcs at gmail.com>; Tajfuto lev.lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] rajtkarantén - minek?

 

Egyrészt ahogy Fifi mondta, a nevelésnek fontos szerepe van abban, hogy ne történjen tájfutó versenyen csalás. Szerintem jól állunk ezen a téren. Másrészt komolyan kellene csalás esetén szankcionálni az egyént és a klubot is. Itt viszont nem állunk jól.

Alapvetően bizalommal kellene a versenyzőinkhez állni, a karantén pedig a bizalmatlanság jele.

Ahogy VP is írta, kedvünket veszi a karantén.

Zka

 

Ps. A világversenyek karanténját ne keverjük ebbe bele.

 

Márk Gárdonyi <mark.gardonyi at gmail.com <mailto:mark.gardonyi at gmail.com> > (időpont: 2020. aug. 18., K, 8:21) ezt írta:

Sziasztok!

 

Szerintem épp a tavalyi év mutatta meg, hogy sajnos nem elég a versenyzők szabálykövető magatartásában bízni, hanem aktívan meg kell akadályozni a jogosulatlan előny szerzést. Hiába versenyez sportszerűen a tájfutók túlnyomó többsége, sajnos mindig lesz pár versenyző, aki megpróbálja megtalálni a kiskaput és ezzel elrontja a többiek élményét. Vegyétek figyelembe azt is, hogy a KOB nem egy verseny a sok közül, hanem kiemelt országos bajnokság; ilyen öszesen 3 van egy évben, vegyük őket komolyan!

 

Ami a tavalyi Eger-kupás esetet illeti, azzal az "illetékesek" igenis akartak foglalkozni. Azonban az illetékeseket is köti az érvényes szabályzat, azt nem hághatják át. Ha az eseményről a bejelentést nem több hónap késéssel kapja a szövetség, akkor lehetett volna érdemben fellépni. Annyi folyománya volt az ügynek, hogy felszínre kerültek a fegyelmi szabályzat hibái, és azokat javítottuk. Visszamenőleg azonban nem tudjuk az új szabályzatot alkalmazni, az minden jogelvvel szembe menne.

 

Üdvözlettel,

Gárdonyi Márk

 

Honfi Gábor <honfig at szuperinfo.hu <mailto:honfig at szuperinfo.hu> > ezt írta (időpont: 2020. aug. 18., K, 7:27):

Sziasztok,

 

Szabi felvetése teljesen jogos.

  A sportszerű versenyzés az egyik jellemzője kellene, hogy legyen sportágunknak. A megállapítása is teljesen életszerű, amikor azt mondja, hogy” aki mindenáron csalni akar, rajtkaranténnal is simán tud. "

  A KOB Rendezők csak teszik a dolgukat és a szövetség elvárásainak megfelelően gondoskodnak a sportszerű versenyzés feltételeiről, a csalás megelőzéséről.

  A tiszta, korrekt versenyzés akkor kap érdekes megítélést, amikor viszont konkrét, szervezett csalás történt az Eger Kupán tavaly novemberben junior válogatott versenyző részvételével, de az illetékesek nem kívántak foglalkozni vele.

  A sportszerűséget folyamatosan védeni, oktatni kell a versenyek előtt, s akkor a versenyen már valóban nem kell(ene) óvintézkedés. A csalást pedig - megvetéssel kezelve – el kell ítélni, ami kedvét szegi minden ügyeskedőnek.

 

Üdv,

 

Fifi

 

Honfi Gábor 

 

T +36 36 312-701

M +36 30 471-1593

honfi.gabor at szuperinfo.hu <mailto:honfi.gabor at szuperinfo.hu> 

 <http://www.szuperinfo.hu/> www.szuperinfo.hu

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

From: Tajfutas <tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu> > On Behalf Of Szabolcs Tornai
Sent: Tuesday, August 18, 2020 12:31 AM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu> 
Subject: [Tajfutas] rajtkarantén - minek?

 

Örökzöld téma: minek a rajtkarantén? De tényleg. Aki mindenáron csalni akar, rajtkaranténnal is simán tud. Miért nem elég leadni a térképet befutás után?

Főleg most, a vírushelyzet idején teljesen érthetetlen a rajtkarantén. 

Ráadásul sokan gyerekekkel, családostul jönnek, de mindenkinek fölösleges bonyodalom, főleg, hogy nyílt részen leszünk, ahol nem lesz árnyék, és sátrat kell verni, ezek szerint többször is a nap folyamán?

Sz.

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu <mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu> 
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

-- 

Sent from Gmail Mobile

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20200818/c6caea99/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 5510 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20200818/c6caea99/attachment.png>


More information about the Tajfutas mailing list