[Tajfutas] Diák O kapcsán 2.0

ZTC / Fehér Ferenc zala.ztc at zalaszam.hu
2019. Május. 22., Sze, 17:21:46 CEST


Sziasztok!

 

Elnézést kérek, de – küldöm a levlistára is, mert ennyit megérdemel az Országos Diákolimpia rendezői gárdája!

Akit nem érdekel, ne olvassa el!

 

 

Csatlakoznék az Boka Gyurihoz…

 

Köszönjük az országos döntő szervezőinek a VERSENYT!

A legfontosabbat sikerült teljesíteni: a gyerekek voltak középpontban, nekik rendezték a versenyt!

 

A verseny:

-          előre utalás, korrekt és gyors számlázás (de ha lett volna nyílt kategória, akkor nem kellett volna plusz 300 forintokat fizetni – de ez a színkódos rendszer hibája)

-          gyors jelentkeztetés

-          mindkét nap megfelelő parkolási lehetőség

-          ajándék csomag a gyerekeknek

-          mindkét nap ajándék fagyi

-          mindenhol kedves rendezői személyzet!

Rövidtáv és váltó: 

-          nagyszerű terepválasztás – nem a legegyszerűbb és nem is legnehezebb (szivatós) pályákkal!

-          tökéletes célterület, jól megválasztott rajt és karatén hellyel!

-          tökéletes lebonyolítás, a kísérő futam nem befolyásolhatta a diákok versenyét.

-          fantasztikus, látványos kísérő programok!

-          ajándék „tészta party” – ezúttal tarhonyával és ehető eszközökkel.

-          színvonalas eredményhirdetés,

Normáltáv:

-          majdnem tökéletes terepválasztás – talán a kevésbé „zöld” terep egy ilyen versenyre jobban befogadható lenne. (de tudjuk, ilyent ma már nehéz találni)

-          a terep lehetővé tette az alacsonyabb (II-III) korcsoportokban a „D” és „C”-s pályák kialakítását,

-          teljesíthető pályák a haladó és kezdő versenyzők számára, (a második versenyesek számára is) – persze ha fel voltak készítve!

-          színvonalas eredményhirdetés, tiszteletdíjakkal.

 

Köszönöm a ZTC-s indulók - 27 diákolimpikon és a kísérő futamosok –, a szülők és az edzők nevében!

 

A rendezők által nyújtott élmények és szolgáltatások mellett a KLIKK finanszírozta az utazás (egy egész busz,ami félig volt utasokkal), a szállás és részben a nevezési költségeinket. Az egyesület pedig tudta támogatni a gyerekeket a nevezési díjjal.

 

Persze van tanulság is, amit edzőként levonhatunk, hiszen voltak kevésbé jó teljesítmények is a csapatunkban, de ez nem a versenyrendszerünk és nem a rendezők hibája! Nekünk a klubban edzőként dolgozóknak kell úgy felkészíteni a gyerekeket, hogy eredményesebben szerepeljenek! Mi (a ZTC-nevében) nem szeretnénk a jól működő rendszert szétrombolni, kiegészíteni átalakítani!

Nálunk a lemorzsolódás kevésbé probléma. Azt is tudjuk, hogy nem mindenki lesz évekig tájfutó, van aki csak belekóstol, van aki csak kipróbálja. Nem az a célunk, hogy mindenki tájfutó legyen, hanem az, hogy akinek megtetszik, azok számára hasznos szabadidős tevékenységet, egy igazi baráti légkört, komoly szakmai programokat, hosszútávon fejlődési lehetőséget és - talán a legfontosabb ,- hogy élményeket nyújtsunk! (Igaz nem is igazolunk le mindenkit az első edzésen, hanem csak első 2-3 verseny után!) Azok a ZTC-s fiatalok (kb 30-an), akik nem voltak most Tatabányán, nem lankadnak és nem várnak a jövő évi diákolimpiára, hanem készülnek a többi, számtalan versenyen arra, hogy legközelebb eljussanak ŐK is az országosra!

(a edzői konferencián a lemorzsolódás témában tartott előadásomban részletesen kifejtem azokat a területeket, melyek valóban befolyásolják azt, hogy miért is nem marad meg több gyerek az adott sportágban, hobbi területen – azt hiszem azokon kellene inkább változtatni első lépésként, nem a versenyrendszert birizgálni)

 

 

üdv

Fehér Ferenc

(kizárólag a saját nevemben, ZTC-s edzőként)

 

 

 

Ui.:

Boka Gyurinak: 

Sportmenedzsment tantárgy: a tanár gyengesége, hogy nem frissíti vagy egészíti ki a tananyagát a legújabb információkkal, a diákolimpiai rendszer változásaival (ami akár évenként is változhat)

A kötélugrás és gumiasztal már önálló sportág – így sorolhatod azok közé!

A petanqe pedig az a sportág, ahová nem kell különlegesebb felkészültség, mert egyszerű feladat, egyszerű szabályok, olcsó eszközök vannak. (persze a legjobbak itt is sokat gyakorolnak)

Nevezés a testnevelőknek: egyszerű a rendszer és egyszerű a nevezés is. Ráadásul gyakorlottak benne, hiszen évek óta, minden diákolimpiai versenyre ugyan úgy kell nevezni. A tájfutó edzők is könnyen kezelik az entryt. Az edzőknek az plusz feladat, hogy a testnevelőkkel ezt egyeztessék, de ehhez kell egy normális kapcsolat (tanár-diák vagy tanár-edző) és flottul működik. 

Az atlétika és az úszás sportágban nincsen 10x ennyi egyesület, csak kb 1,5-2x. (atlétikában 188 egyesület van, de egyharmadában nincs klasszikus atlétika, csak hobbi szint – úszásban 138 egyesület) És ez az arány a diákolimpiára nevező egyesületeknél is hasonló. Létszámban is csak a városi/városkörnyéki, a megyei versenyekkel együtt vannak „sokan”. Atlétikában kiírt szinteket kell teljesíteni, azzal lehet országosra jutni. (kivétel mezei futás)

 

 

 

 

On Behalf Of Boka György
Sent: Wednesday, May 22, 2019 1:30 PM
To: mtfsz-tagszervezetek at googlegroups.com
Subject: Re: Fwd: [Tajfutas] ? Diák O. kapcsán

 

Sziasztok

én ritkán szólok, de most igen, mivel a mi egyesületünk főleg a diákolimpiához van közelebb, iskolai szinten képviselünk, kevéssé fontos az elit versenyeztetés.

Először is rendkívül jól éreztük magunkat, a szervezés is jó volt,a programok,stb, hálásak vagyunk a szervezőknek. 

A 283-as vasárnapi rajtidők a kisérőn nyilván indokoltak, első a diákfutás, örülünk,hogy mi felnőttek is futhatunk egyáltalán, bár lebontás közben beérkezni mindig elszomorító.

(A mostani színkód viszont nehéz volt, nem találtam mindig megfelelő kategóriát a lelkes lurkónak)

Sokat elmond a helyzetről,hogy spormenedzsment tárgyban az oktatási anyagban jelenleg 16 sportágat neveznek meg diákolimpia verseny részeként, és szó sincs a szakszövetségi kiírásokról, ami további 42 sportot jelent. Azért nem sportágat írok, mert pl kötélugrás vagy gumiasztal DOL is van... 

Mi valahol a kettő között helyezkedünk el, elég sokan űzik ahhoz,hogy petanque (a gurítós francia játék, igen, abból is van DOL) szinten ne legyen,de kevesebben ahhoz,hogy kosárlabdakánt funkcionáljon.

Szerintem mind nevezésileg, mind adminisztrátorilag extra feladat ezen indulni, mind a tesitanárok, az iskolák, mind pedig az edzők részére,kiváltképp az új nevezési felülettel vannak gondok.

Ha nem lennének az egyesületi edzők, akkor nem tudom ki és mikor indítana DOLon tájfutó tanulót, ez azért megbecsülendő.

Ezen extra feladatokon kívül azonban én nem látok problémát a lemorzsolódásban, hiszen ha megnézünk egy egyszerű atlétikát, vagy egy úszást, ott kb 20x ennyi nevező is lehet, 10x ennyi klubból, és olyat is indítanak,aki nem versenyzett,csak bejutott a következő fordulóba.

Ez valahol természetes , mivel iskolák versenyeznek, sehol nem hangzott el, hogy XY a TIPO versenyzője, és ez így van jól, az MDSZ nem is fogja engedni soha. (miért tenne kivételt,ha a birkózásban sem tesz?)

Részemről örülök,hogy van belőlünk is DOL, minden nehézség ellenére, nálunk ez tökéletes közösségépítő rendezvény, és továbbra is jelentős eseménynek tartjuk.

A nevezés tényleg drága, ezen lehetne valamit finomítani, tény.

A korcsoportok kötöttek, 6-féle van, nincs sport,ahol máshogy lenne, ez a próbálkozás zsákutca. Igaz, van olyan külön DOL hogy "Úszás-A", nade azért az egy külön rendezvény, gondolom senki nem akar külön döntőket rendezni.

üdv, még egyszer köszi a szervezők munkáját :D 

Boka Gyuri

BMG

 

 

2019. 05. 22. 11:38 keltezéssel, Mézes Tibor Sólyom írta:




Sziasztok!

 

Próbálom küldeni az elnökségnek!

 

Miért pont a Diákolimpia? (normál táv)

 

Mert átlagosan 28%-kal több versenyző indul, mint az ENOB-on.

Mert ide eljönnek teljesen kezdők is, akiknek ez a második versenyük.

Mert szeretném megtartani ezeket a kezdőket a sportág számára.

(Gyenge érv, hogy ha idén bejutott és kezdő, akkor edző készítse fel a jövő évire. A gyermek most szeretne tájfutó lenni és nem akarjuk, hogy egy év alatt elszipkázza valami más ....)

Mert sok diák lemorzsolódott már, mert kudarc élmény érte az Országos Diákolimpián.

 

Az idei diákolimpia után újra látszik, hogy nem jó itt a versenyrendszerünk.

28 %-kal többen indulnak.

3-szor többen nem tudják teljesíteni a pályát.

32%-kal többet mennek a legrosszabb idővel rendelkezők

mint az ENOB-on 7 év adatainak összehasonlítása alapján, eltekintve a II-es korcsoporttól. (Nézzétek meg a mellékelt táblázatot.)

 

Korábbi levelemben már írtam a pénzügyi kérdésekről:




"A legnagyobb baj az, hogy a "kiemelt" sportágaknál nincs nevezési díj az iskolák felé.

Egyébként is nagyon nehéz a klubok élete, mert az iskolák elenyésző százaléka intézi magától a táj(ékozódási)futás diákolimpia ügyeit. 

A tanítványok szanaszét járnak iskolába .... Ha egy iskolába több klubból is jár gyermek még nagyobb a katasztrófa. (Főleg itt Zalában.)

 

Megoldási javaslatok:

 

A) Az MTFSZ szerződést köt az állammal, hogy az MTFSZ számláz minden diák után a Központi Iskola Fenntartó felé és ők majd kiköltségelik minden iskolájuknak. 

B) Az UP támogatás egy részét az Országos Diákolimpia nevezési díjra fordítjuk. Ennek finasnszírozását az MTFSZ megszerzi az államtól, külső szereplőktől. Természetesen ebben az esetben a mindenkori diákolimia rendezők nem az extra profitra törekednek."

 

És most nézzük a rendezéstechnikai kérdéseket:

 

Megyei selejtezőn III-as korcsoportban kötelező a C pálya. Ezen felül rendezni kell egy továbbjutós FN15-18C szerű pályát (FNIV-VIC)

Továbbjutás erről a pályáról: korosztályonként az első mondjuk 3÷5 fő

 

Országoson:

III-as korcsoportban kötelező a C pálya.

Ezen felül rendezni kell a létszámokat figyelmbe vevően FNIV-VIC-t az ide továbbjutó versenyzőknek.

 

Nem értem miért nem fontos az Országos elnökségnek 250-350 új tájfutó (7 év alatt)?

Miért nem hallatszik az edzők szava? Az edzői konferencián sokan mondtuk, hogy változás kell, aztán most sem történt semmi.

 

(A kettes korcsoporttal külön szeretnék foglalkozni.)

 

Van valaki végre az elnökségi tagok közül, aki magáénak érzi a témát?

 

Hovatkoztok, hogy az MDSZ rendszerébe ez nem fér bele és egyébként is ők diktálnak.

Hát nem az a cél, hogy több sportoló diák legyen?

Csak úgy kell elmondani nekik, ahogy ők akarják hallani.

Ébresztő táj(ékozódási) futás!

 

Lemorzsolódás vizsgálat zajlik, amikor itt van az orrunk előtt az egyik megoldás.

Üdv:
                            Sólyom 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190522/02518434/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list