[Tajfutas] "helyesbített illetve felülvizsgált"

Kovács Gábor borea at is.hu
2019. Május. 7., K, 07:40:15 CEST


Sziasztok!

A tájfutó (különösen a tájfutó térképek készítésére vonatkozó) szakzsargonban “helyesbítés” alatt azt értjük, amikor a térképkészítő a rendelkezésre álló, általában nem tájfutó alapanyagból (Magyarországon általában: EOV alaptérkép, ortofotó, sprint térképek esetében kataszteri térkép is) készít egy új tájfutó térképet, az azokon meglévő információkat a terepen járva a modern technikai eszközök segítségével (GPS, lézeres távmérő) “helyesbíti”.
A “helyesbítés” kifejezés még (talán) az 1960-as évekből származik, amikor az alapanyag régi (II. világháború előtti) turistatérkép, később az 1:10000 mértarányú állami alaptérkép (katonai okokból) lebutított változata volt.
Régebbi tájfutó térkép is lehet az alapanyag, de ez sok esetben az évek-évtizedek alatt összegyűlt torzulások miatt nem biztosíthat megfelelő minőséget, kivételek persze akadnak.

“Felülvizsgálat” alatt általában azt értjük, amikor egy meglévő (frissebb vagy régebbi) tájfutó térképet átnéznek, felülvizsgálnak, aktualizálnak átvezetik rajta a készítése óta történt változásokat, azaz ebben az esetben nem történik új térképmű megalkotása.

Ha egyszerre mindkét kifejezés szerepel egy térképnél, akkor az feltehetőleg tartalmaz új területeket (“helyesbítés”) és korábban már használtakat is (“felülvizsgálat”).

Kovács Gábor
(MTFSZ térképbizottság)

From: Szabolcs Tornai 
Sent: Tuesday, May 07, 2019 12:29 AM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
Subject: [Tajfutas] "helyesbített illetve felülvizsgált"

Sziasztok! 

Megint szeretném megkérdezni, mivel még mindig nem világos, és újból felbukkant, hogy bizonyos térképeket illetően ez a precízen homályos kifejezés, hogy  "helyesbített illetve felülvizsgált", mit jelent, és főleg az "illetve" mit jelent ebben az esetben. 

Szabi


--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190507/4e37af1b/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list