[Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

Marosffy Dániel Marosffy at interface.hu
2019. Jún. 24., H, 12:09:23 CEST


Lehet, hogy én már több extrém sportot láttam, de a tájfutást abszolút nem tartom annak. Az ÉOB-n a legnagyobb kockázat az volt, hogy vizes lesz a cipőm. Ami aztán be is következett.

De a kérdések jók egy esetlegesen ennél lényegesen cikisebb szituációra.

D.

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of varsanyi.attila1 at chello.hu
Sent: Monday, June 24, 2019 11:59 AM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: [Tajfutas] rendezői felelősség extrém időjárás esetén

Sziasztok!

Vitaindítónak és elgondolkodásra okot adó felvetést szeretnék az alábbiakban írni (éjszakai OB-n tapasztalt) az időjárás extremitása kapcsán, a rendezői felelősségről:

Tudom, e levlistát elsősorban idősebb minden hájjal megkent, sok versenyt és időjárást megélt tájfutók olvassák, akik azt fogják mondani felvetésemre: "a tájfutás nem teremsportág" és "mindenki saját felelősségére versenyez" és sorolni fogják saját megélt versenytapasztalatukat a múltból.
Mégis felvetem a rendezők felelősségét olyan extrém (időjárási) esetekben, mint most volt tapasztalható egy éjszakai verseny alakalmával (hosszantartó szakadó eső, villámok csapkodása)!

Hol van az az ésszerű határ, amikor még felelősséggel kiengedheti a rendezőség a versenyzőket az erdőbe?
Tudja-e a versenyző, hogy mire vállalkozik?
Tudja-e a rendező a felelősségének mértékét, súlyát, döntéseinek következményét?
Ki nevesíthető a rendezők közül felelősnek? Elnök? Ellenőrzőbíró?
Megfelelően szabályozott-e ez a terület a szövetség részéről?
Van-e jogi védettsége a rendezőknek?
Meddig sport (családi sport) a tájfutás és mikor válik életveszélyes extrém sporttá?
Hagyható-e, hogy extrém sport legyen a tájfutás?

A versenyzőt a rendező egy olyan területre engedi (küldi?) ki, amiről a versenyzőnek nincs - nem lehet - előzetes információja. A felmerülő veszélyekről az adott információ birtokában a rendezők vannak, hiszen ők ismerik a terep, terület adottságait - nyilván más a helyzet egy sík vidéken (bár ott is mocsarak, tavak képződhetnek), mint egy sziklákkal borított nagyon meredek oldalakkal bíró, bozótos, patakokkal teli területen, ahol egy-egy esőzés nagyon komoly életveszélyes szituációt teremthet, de egy jelentős szélvihar is okozhat bizonyos területeken életveszélyes eseteket (mindez párosítva egy éjszakai sötétséggel).

Kinek a felelőssége megítélni azt, hogy emberek (gyerekek) kiengedhetők-e abban a szituációban, abban az időjárási körülményben, arra a területre(?) .... és a felelős valóban érzi-e a felelősségét? Tudja-e, hogy milyen súlyú döntést kell meghoznia, a döntésének milyen következményei vannak? Tudja-e, hogy egy súlyos baleset - ne adj isten halál esetén -, őt mint rendezőt milyen büntetőjogi felelősség terheli?
Sokan a rendezői felelősséget elhárítják a fentiekben dőlt betűkkel írt gondolatokkal " mindenki saját felelősségére versenyez".... Csakhogy ez nem így van! Egy bíróságot az nem fogja érdekelni egy haláleset kapcsán, hogy a rendező úgy védekezik:  "ja... bocs... minek ment ki az a hülye az erdőbe, amikor ömlött az eső... mindenki saját felelősségére versenyez..." A bíróság bűnösöket fog keresni és ilyen gyenge érveket el fog söpörni egy jó ügyvéd  - /magán tapasztalat: egészségügyben dolgozom és sajnos látok egészségügyi pereket, ahol szinte tökéletes védelme volt/van adott kórháznak, orvosnak és mégis szinte mindig a beteg (az ügyvéd) nyer.../

A versenyző nincs birtokában - a rajthoz állásakor - minden információnak a ráváró extremitásokról.
Hogy tud felelősséggel dönteni egy versenylázban égő rajthoz álló, amikor viszi magával a "csorda" (látja, hogy többen már bevállalták a rajtból kiindulást).
Hogy várható el egy 15-16 éves kamasztól, aki már csak a buli kedvéért is vállal felelőtlen kihívásokat, hogy felelősen döntsön? pl: egy megáradó patakon történő átkelés megfontolása más 35-40 évesen és más 16-18 évesen.

Aki régóta tájfutó és erdőjáró az nagyon jól tudja, hogy milyen rendkívüli események lehetnek erdeinkben!

A veszélyre felhívni a figyelmet, illetve a veszély elkerülést kezdeményezni (a versenyzőket nem kiengedni az erdőbe) a rendezők felelőssége!

Tegnap átolvastam a versenyszabályzatunkat, SzMSz-t, egyéb szabályzatokat, iránymutatásokat, hogy van-e benne valódi útmutatás ilyen esetekre. Nem találtam ilyent. A versenyelnök jogai közt szerepel arra utalás, hogy csökkentheti a pályák hosszát, vagy beszüntetheti a versenyt, de iránymutatás arra, hogy ezt mikor kell megtenni az nincs és arra sincs leírás, hogy milyen büntetőjogi következmények lehetnek. /MTFSZ honlapon látható több iránymutatás is, talán e terület is megérne néhány gondolatot.../

A versenyrendezőség ellenérdekelt a verseny elhalasztásában - kivonultak, felvezettek, készültek, stb - még egyszer ezt megtenni nagyon macerás.
Szerintem az ellenőrzőbírónak ezen szituáció megítélésében nagyon komoly szerepe van!
Felelősen gondolkoznak-e az ellenőrzőbírók és mernek-e úgy dönteni (akár az elnökkel szemben), hogy a versenyzőket nem engedik ki a terepre?

A felelősség - esetleges bíróság előtti felelősség - szerintem nincs tisztázva. Versenyelnök? Ellenőrzőbíró? Ezt szabályozni kellene! Esetleg a versenyelnök a bíróságon is mindenért felelős?


A mostani ÉOB után felnőtt - sokat próbált, válogatott - versenyzőknek (is) a nagy hegy oldalában "halálközeli élménye" volt - szavaikat idézve: "folyt a hegy szembe velem", "ha egyszer felérek a tetőre, akkor mindent túlélek"; "egy életre szóló élmény volt" stb...

Ilyen extrém időjárás bármikor előfordulhat - mint látjuk egyre gyakrabban -, de a mai időjáráselőrejelzések alapján szinte perce pontosan és a helyet is pontosan lokalizálva megmondható milyen szintű vihar van/várható. Előre "tervezhető" az időjárás, fel lehet belőle készülni.

Meddig csak sportolunk és mikortól extrém sportolunk? Tudjuk-e, hogy extrém sportra vállalkozunk?


Kb ennyi vita indítónak... Még egyszer írásom lényege:
Szabályozva van-e megfelelően a rendezői felelősség, illetve a rendező tudatában van-e felelősségének mértékével, következményeivel egy-egy extrém időjárási helyzet kapcsán?

Sok-sok okos jogász van köreinkben, kérlek adjatok útmutatást a rendezőknek (szövetségnek)!

Üdvözlettel:

Varsányi Attila
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20190624/c57de8d0/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list