[Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Marosffy Dániel Marosffy at interface.hu
2018. Nov. 30., P, 11:20:10 CET


Engem viszont az gondolkodtat el, hogy került ide a fikázás szó. Mert szerintem nem volt ilyen.

Kétségtelen, hogy egy sikeres, konkurens jelenség kivált némi féltékenységet és a mellőzöttség érzését, de ezt te is kimondtad: a tájfutás minimum stagnál, esetleg hanyatlik, nézőpont kérdése. (Erről nekem most Ravenna ugrott be, ami 'több mint ezer év óta állandóan hanyatlik', szóval, egész jól elvagyunk ebben az agóniában.)

Szerintem valahol az is érthetően gúnyos megjegyzésekhez vezet, ha az elhúzó sportágak résztvevői azzal ünnepeltetik magukat, hogy sáros lett a cipőjük, ami nálunk a leghétköznapibb rutin és eszünkbe sem jut ezt kiposztolni. De hát, kinek mi az élmény.

Ugyanakkor nyilván figyelemmel kell őket kísérni, egyrészt, mert elszívják a versenyzői hajlandóságot, másrészt meg mert egy csomó mindent el lehet tőlük tanulni (amibe a kötelező felszerelés nem tartozik bele). Ez sem fikázás, ez kritikai megfigyelés.

És ettől még a kezdeti problémafelvetés jogos marad, nevezetesen, hogy lenne igény hosszútávú, félvér versenyekre, amiből a Dobogókői Hegyifutó éppen kifelé oldalaz. Sajnos, pont a konkurencia irányába.

D.

From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Vizi Tibor
Sent: Friday, November 30, 2018 10:51 AM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban

Kedves Sporttársak!

Érdekes volt olvasgatni ezt a levelezést a tájfutástól eltérő sportágak "fikázásáról". Furcsa ez számomra, mert a témában szereplő mindhárom sportban érintett vagyok és mindegyiket borzasztóan szeretem. A szívem mélyén természetesen tájfutó vagyok és az is maradok. Ettől függetlenül a másik kettőre készülök és okkal teszem ezt... :-)
Összességében azt tudom nektek mondani, hogy összehasonlítani sportokat, a szabályaikat vitatni meglehetősen értelmetlen és ostoba dolog. Ráadásul mindezt kellő információ nélkül.

Javaslom, hogy inkább tanuljatok a különböző sportágaktól! Miként lehetne fejleszteni a tájfutást az általuk használt módszerekkel, vagy azokkal hasonlókkal. Egyszer valaki azt mondta, hogy ha valamiről azt gondoljuk hogy stagnál, akkor valójában hanyatlik. Elképzelhető, hogy a tájfutásnál egy-egy mutatóra rá lehet erőltetni, hogy fejlődik, de talán ez inkább a többi sport elképesztő ütemű fejlődésnek a hatása. Kicsit a tájfutást is húzza ez. Szóval a tájfutás hanyatlik. Tessék inkább ez ellen tenni és ne mutogatni másokra!

Üdv:
Vizi Tibi
2018. 11. 30. 10:16 keltezéssel, BogosT írta:
A Dobogókői számomra eddig a terepmotorosok körében ismert "királyválasztó" volt...
- Jó nevű, válogatott tájfutók indultak eddig minden évben.
- Ismertek a pályacsúcsok, van miért futni. Már ha az időjárás engedi...
- A Maratoni OB után még ott volt a lábunkban az erő és a gyorsaság. Viszont novemberben már sokat pihenőn voltak, készültek a téli alapozásra...
- Folyamatosan optimalizáltuk az útvonalat. Már a verseny előtt ment a térképcsere, útvonalakkal. Ott volt a zsebünkben az ősrégi tájfutó térkép kivágata... Az idei szalagozott útvonal mégis jóval rövidebb volt, mint amit valaha is futottunk rajta. A szparisoknak sikerült elérni a talán legoptimálisabb útvonalat, nem tudom, hogy érdemes-e ezt tovább fejleszteni. Most már tényleg csak annyi, hogy le kell tölteni a track-et GPS-es órára, és akkor már a szalag sem fontos.
- A frissítést régebben eléggé amatőr módon kezeltük, csak pár éve viszünk magunkkal géleket. Már aki...
- Azok lehettek eredményesek, akik maratoni távra edzettek, terepfutásban jók voltak, bevállalták a lefeléket, elbírták a meredek mászásokat, és tudtak tájékozódni. Sok jó nevű tájfutó kevert el... Sajnos soha sem jött össze az álomrangadó, mert volt több kiváló tájfutó, akiket sohasem érdekelt.

Én nyertem nevezést az első hazai Spartan Race-re, egy hegyifutó verseny megnyerésével. Kicsit furcsa volt, hogy ez egy sima amatőr nevezés volt, és felárat kellett fizetnem, hogy az elit kategóriába átkerüljek. Végül nem én indultam, de ott voltam szurkolóként, berekedtem a végére. Eplényben volt, a sípálya alatt hosszan lehetett kísérni a versenyzőket. Egy ~50kg-os lány lett elitben az aboszolút 7. ha jól emlékszem. Az volt a trükk - amit akkor még sokan nem tudtak - hogy ha sorban
állás van egy akadálynál, akkor ki kell hagyni :) Tudtommal a szöges cipúőt tiltják, ami eléggé érdekessé teszi a saras oldalakon mászást._______________________________________________

Tajfutas mailing list

Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>

http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20181130/a99c54d5/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list