[Tajfutas] Fw: HOB+ még egy visszalépés

Zentai József jozsef.zentai at gmail.com
2015. Feb. 10., K, 19:13:16 CET


Orsi írta..........

Én már 42 év megszokása után a saját tempómban, a saját fejem után szeretek menni, aztán majd a célban kiderül, ez mire volt elég....

ÉN IS............! 

...így a 2015. évi HOB-ot töröltem a tervezett versenynaptáramból, majd választok más hét végi sportos programot.


Szép Estét!
Popey


----- Original Message ----- 
From: Balázsné Krasznai Orsolya 
To: Szieberth Péter ; Sent: Tuesday, February 10, 2015 6:46 PM
Subject: Re: [Tajfutas] HOB


Kedves Péter, és Lista!


Engem is ledöbbent a hír! Tudna valaki érveket hozni a tömegrajt mellett?Hallottam olyanokat, hogy a fiataloknak extra izgalom,ezt nem tudom, de a szeniorok nem hiszem, hogy vágynak ilyen "pörgésre". Azon az ominózus kísérleti HOB-n szerencsére a szenioroknak nem is vetették be. Most miért is?

Rendezésileg egyszerűbb?

Vagy velünk akarnak kiszúrni?

Vagy nekünk akarnak jót? És jó ez nekünk?

Tényleg kíváncsi lennék a rendezők érveire és hogy van-e, aki örül ennek?

Én már 42 év megszokása után a saját tempómban, a saját fejem után szeretek menni, aztán majd a célban kiderül, ez mire volt elég....Krasznai Orsi

2015. február 10. 17:54 Szieberth Péter írta, <szieberth at gmail.hu>:

 Sziasztok!

 Azt hittem rosszul hallottam a hírt, hogy a HOB tömegrajtos lesz. Megpróbálták … megbukott. Újra próbálni egy eleve necces dolgot felesleges. Induljunk ki csak az alapokból. A tájfutás egyéni sportág. A szabályzat megpróbál minden szankcióval (amit persze bizonyítani elég nehéz) élni a ragacsokkal szemben. Mindenki emlékszik arra mikor a 80-as években az egyenes váltó alkalmazásakor, mikor ifi lányoknál az 1. helyezett térkép nélkül végigfutott a "második" helyezettel, mert a befutón lehajrázta. Számtalan történet van a tarsolyunkban. A problémát kizárva, még a váltón is azért alkalmazunk (ki jól, ki jobban) farstát , motalát. A CSB régen egy egyéni verseny volt, persze taktikai elemekkel, a mostani, hogy 3 pályán futnak, szintén azt eredményezheti, hogy csökkentsük az együttfutás lehetőségét. A pontbegyűjtő ésszerűségéről nehéz meggyőződni, de elfogatható, hogy vannak olyanok, akik élvezik ezt a versenyzési formát, ebben akár a pálya közben is csapattárssal megbeszélhető a feladat, szentesítve van akár a szervezett együttfutás is. Számomra a pontbegyűjtő OB nem más, mint az OB-ok számának növelése.

 Azt gondolom (erről már írtam itt), hogy az OB-ok számának növelése arányában csökkenti a kupaversenyeken indulók számát. Lassan sorvasszuk el a kupaversenyeinket. Innen a végekről nem hallatszik fel eléggé a szavunk, hogy az arányosság teljesüljön. Az itteni versenyzők versenyeztetése lényegesen többe kerül, mint az ország középpontja környékéről.

 A HOB lehet, hogy valakinek újat mondok: egyéni verseny. Ha csapatban, vagy tömegben akarok versenyezni, most már a hagyományos Váltó és Csapat OB kívül van: Rövidtávú Váltó, Egyesületi Váltó, Pontbegyűjtő CSB. Tehát van 5 db OB, hogy valaki a csapatversenynek hódoljon. Egyéni OB: hagyományos Nappali, Éjszakai, Rövidtávú, Középtávú és… lenne a Hosszútávú, amit átpasszoltak a másik oldalra. Most az arány 6 a 4 ellenében. Úgy érzem kifordult a sportágunk. Mikor Saci volt a szöv. kap. elmés mondásokat írt a levelei fejlécére. Az egyik ez volt: "Csak az ostoba ember tart ki tévedésében" /Ciceró/. Semmi nem indokolja a tömegrajtos rendezést, ha csak az nem, hogy másfél órával előbb lehet hazamenni. A hátránya ami már be is bizonyosodott viszont számottevő. Nem zárja ki az együttfutásokat, és ezzel a végeredményt döntően befolyásolja. Persze lehet próbálkozni…"majd mi jól csináljuk". Ne csináljátok, vagy rendezzetek váltót, az tömegrajtos. Bár azt is el tudom képzelni, valakinek lesz olyan agyszüleménye : legyen olyan Váltó OB is, ami percenkénti indítású. A csapat (váltó) legyen csapatverseny, az egyéni meg egyéni. Megnézhető, hogy a sikeres sportágak nem kísérletezgetnek, a versenyszabályzatuk gerice állandó. A bajban lévők, mint öttusa, birkózás kísérletezget. Bajban lennénk??? Azt inkább venném pozitívnak, hogy olyan megoldásokat alkalmazunk terepadottságtól függően, hogy minimalizáljuk az együttfutást. A NAGY versenyek leginkább egyéni versenyek. Szeretném, ha az a kevés megmaradna. Készültem, már tűrhetően kocogok is, pár kilót lerúgtam, de nem megyek el erre a HOB-ra. Kevés az a lehetőség amivel fel lehet hívni a figyelmet. A távolmaradásommal persze nem osztok-szorzok ha csak egyedül leszek. Indultam pár OB-n, most (jövőre?) egyet tudatosan kihagyok. Ennyi.

 Szieberth Péter PVM _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20150210/6273662a/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról