[Tajfutas] Ripszám Henrik (hosszú)

Hegedüs Ábel abel.terkep at chello.hu
2015. Ápr. 20., H, 21:43:11 CEST


Kedves Boxi!

 

A meghonosít szó (második) jelentése (az első jelentés az állat-és növényfajokról szól):

Vmely szokást, intézményt idegen mintára bevezetve elterjeszt, úgy, hogy többé nem látszik idegennek.

(A magyar nyelv értelmező szótára, negyedik kötet, 1064. oldal)

E szerint R Henrik igenis meghonosította idegen (svéd) mintára a tájfutást, az el is terjedt, szívesen vettek részt rajta a sportolók.

Több ok miatt (Ripszám emigrálása, a munkássport nem túl kedvező helyzete abban a korban, a turisták támadása, térkép- és pénzhiány stb) a „csemete” elhalt, de ez abból az érdemből semmit sem von le, hogy Skandinávián kívül  a világon először hazánkban volt tájfutó verseny.

(Sikeresebb volt az MTE a kézilabda meghonosításával, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend hazánkban.)

 

Nagyon szeretjük és tiszteljük Berend Ottót, de ő egy, a tájfutásra a Ripszám versenyeknél sokkal kevésbé hasonlító dolgot importált a katonáktól és a cserkészektől a turistákhoz, amiből bő húsz év alatt lett olyasmi, ami már hasonlított a mai versenyekhez, ahogy Te is írod.

 

Ha hazánkban az ötvenes években demokrácia lett volna (meg egyszerűbb lett volna külföldre utazni), akkor egyszerűen alapítanak pár tájfutó klubot, akik aztán létrehoznak egy szövetséget stb.

Ehelyett azonban csak a turistaszövetségen belül lehetett szervezkedni és így alakult, hogy a Berend-féle versenyeknek (amiken futni tilos volt) „utódai” vagyunk, holott azok utódai a ma is népszerű turista versenyek, a mi sportágunk más. Egyébként a szocialista rendszer egész fennállása alatt nem sok sportszövetség alakult, da az MTFSz-nek sikerült 1970-ben, bő évtizednyi küzdelem után.

 

És Harcsa Gábort is nagyon tiszteljük, mert sokat tett a magyar tájfutásért, de (ahogyan az Harcsa Gábor írásában a hamarosan megjelenő tájfutás történeti könyvben, az egész történet részleteivel együtt olvasható lesz), a felfedező (számunkra) Skerletz Iván, aki egy olvasói levélben a Magyarország című lapban olvasta ezt és akkoriban Kun László sporttörténész és Harcsa Népsportos kollégái is tudtak ezekről a versenyekről. Gábor érdeme a részletes felderítés.

 

Ábel

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Bozán György
Sent: Monday, April 20, 2015 2:48 PM
To: tajfutas at lazarus.elte.hu; Kelemen János
Subject: Re: [Tajfutas] Ripszám Henrik ev - Bóly

 

Kedves Janó!

A Kiírásban olvasható:
ifj. Ripszám Henrik, aki az 1925. évben meghonosította az általa Svédországból „importált” tájékozódási futást Magyarországon.

Nagyon szeretjük és tiszteljük Ripszám Henriket, továbbá örülünk, hogy egyenesen Svédországból importálta nekünk a tájékozódási futást. Továbbá büszkék vagyunk, hogy általa egy ilyen korai kezdeményezéssel dicsekedhetünk a tájékozódás világfórumain

De Ripszám Henrik sajnos nem honosította meg a tájékozódási futást, csak bemutatta. Kezdeményezése három verseny megrendezése után elhalt, a feledés homályába merült. 
Harcsa Gábor érdeme éppen az, hogy több mint 50 évvel később, 1978-ban napfényre hozta e korai kísérlet nyomait, amiről az "Így kezdődött" című írása szól. 

Ha valaki meghonosította a tájékozódási versenyzést, az Berend Ottó lehetett, aki 1935-től kezdődően  megismertette és a turistaság széles körében elterjesztette a  tájékozódásbeli ügyesség összemérésének egy olyan formáját, ami 1956-ig itthon egyedülálló volt. Csak ezt követően jelent meg fokozatosan a skandináv típusú atletikus forma, amelyet továbbra is a turista, ill. természetjáró szövetség keretein belül üzhettünk, egészen 1970-ig.

A Kiírásban lévő minden más közlés bizonnyal helytálló.
Boxi

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20150420/9e92802a/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról