[Tajfutas] Fw: A C pályákról a Spari kupa első napja apropóján

Julianna Grant jzgrant at yahoo.co.uk
2014. Nov. 10., H, 09:59:07 CET


 
    ----- Forwarded Message -----
  From: Julianna Grant <jzgrant at yahoo.co.uk>
 To: Kelemen János <kelemen.janos111 at t-online.hu> 
 Sent: Monday, 10 November 2014, 9:58
 Subject: Re: [Tajfutas] A C pályákról a Spari kupa első napja apropóján
   
Sziasztok!
Mint a brit tájfutás "szakértője", szeretnék csak egy pontot említeni.  Abszolute nem jelent semmit, hogy minek hívjuk, lehet színkódos, lehet betűzött, de ha tetszik állatkákról is nevezhetjük a pályákat.  A lényeg abban rejlik, hogy kritérium referencia kell a pályákhoz, nem hasra ütött, kiszámíthatatlan, teljesen szubjektív norma referencia.  Talán a pedagógusok közülünk megértették ezt, de a többieknek kicsit meg kell magyaráznom.
A kritérium referencia az abból áll, hogy kristály tisztán meg kell határozni, leírni és szabályba foglalni, hogy melyik kompetencia miből áll és azokból melyiknek kell melyik pályában benne lennie.  Se könnyebb, se nehezebb ne legyen, mint amit a szabály meghatároz. De ez csak akkor ér bármit, ha a "könnyű" meg a "nehéz" nem saccolva, hanem pontosan leírva van. Enélkül teljesen a pályakitűzőtől függ, hogy szerinte mit tud egy 10 avagy 12 éves gyerek, vagy akár egy kezdő felnőtt. Így lesz kiszámíthatatlan sőt néha veszélyes is a pálya.
Sajnos akárhányszor ezt eddig felvetettem, senki, de senki nem mutatott semmiféle hajlandóságot arra, hogy mégcsak rá is kérdezzen, nemhogy esetleg tanulmányozza, hogy ez hogyan működik.  Érdektelenség, szemellenzősség, idő hiány vagy esetleg arról van szó, hogy nálunk minden olyan csodás, hogy hogy képzelik azok a külhoniak, hogy valami olyasmit találjanak ki, ami bár más, de ugyanakkor jobb is, mint ami nálunk van? Vagy talán az van, hogy mindenki azt hiszi, hogy ha külföldi, akkor biztos nagyon drága? Én még arra is gondoltam, hogy vannak egy páran akik teljesen értik és egyet is értenek, de tudják, hogy sok munkát kellene befektetni abba, hogy ezt kifejlesszük és arra nem hajlandóak. Pedig, csak az angol színkódos szabályokat kellene lefordítani, nem kellene újra feltalálni a spanyol viaszt!! Ha talán valakinek kedve van ezzel foglalkozni, szívesen segítek.
Grant Júlia

 
   

   From: Kelemen János <kelemen.janos111 at t-online.hu>
 To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Friday, 7 November 2014, 10:42
 Subject: Re: [Tajfutas] A C pályákról a Spari kupa első napja apropóján
   
 Sziasztok,
 Lehet színkódos a pálya vagy betűkódos (D,C, B, A), nevezhetjük kezdőnek, családinak, szabadidősnek, nyíltnak, akkor is a pályakitűzőnek és az ellenőrének a megfelelő korosztályi pályákat szükséges kialakítania.
 Néha úgy érzem, hogy az SI dobozok száma meghatározza, hogy hány pontot tervezhetek egy versenyen, így nem jut a nagyon egyszerű útelágazásokba, vezetővonalakra ellenőrzőpont.
 A belépő pályákról írt értekezés itt olvasható.
 Itt pedig a svájci RouteGadget-ről egy verseny pályái tekinthetők meg.
 Üdv,
 HN
 
 2014.11.07. 6:46 keltezéssel, Hegedüs Ábel írta:
  


Sziasztok 
 
 Erről már sokszor volt szó, megoldás: 
 a legnagyobb versenyek kivételével kategóriák helyett színkódos pályák. 
 Több országban, főként a briteknél remekül működik. 
 
 Ábel 
 
 ----- Original Message ----- From: "Tóth Eszter" <t_eszter at t-online.hu> 
 To: "Levlista" <tajfutas at lazarus.elte.hu> 
 Sent: Thursday, November 06, 2014 11:44 AM 
 Subject: [Tajfutas] A C pályákról a Spari kupa első napja apropóján 
 
 
 Kedves Listatagok! 
 
 Az elmúlt hetekben Krasznai Orsi felvetésére megvitattuk a D pályák és a kísérős D pályák szerepét versenyeinken. Nagyon jó kezdeményezésnek találtam és egyet is értettem a Spari kupán alkalmazott módszerrel. Jó lenne, ha a jövőben ezt minden versenyrendező meg tudná valósítani. 
 
 A D pályákat már hibátlanul teljesítő gyerekek felkerülnek a C kategóriákba, ahol azonban néha olyan feladatokkal találkoznak, amik messze meghaladják az általuk elsajátított tájékozódási szintet. 
 
 A 2013 februárjában megrendezett versenybírói továbbképzésen elhangzott egy előadás a Belépő szintű pályákról. Van ugyan egy-kép pont benne, mellyel nem értek teljesen egyet, de alapvetően minden pályakitűzővel elolvastatnám ezt a munkát, mielőtt nekilátnak a pályatervezésnek. 
 
 Kiemelném, hogy kezdő tájfutók nem csak a 8-10 éves korosztályból kerülnek ki. (Amikor még mi kezdtük a tájfutást, 10 év alatti gyerekkel szinte alig lehetett találkozni a pályákon. Igaz, szalagos pályákat akkor még nem rendeztek!). Azok a 12-13 éves, vagy akár 14-15 éves gyerekek, akik még csak rövidebb ideje ismerkednek a tájfutással, a kategóriaválsztásnál komoly hátrányban vannak. Talán a Nyílt kezdő kategória az egyetlen, ahol nyugodt szívvel elindulhatnak. De miért kell egy 14 éves a felnőttekkel összemérje a képességeit? Miért vesszük el tőlük az igaszságos versengés lehetőségét? 
 
 A 12C-s pályák az esetek többségében még viszonylag könnyen, vezetővonalak mentén teljesíthetők. 14C-s pályákat a legtöbb versenyen ki sem írnak. Áthidaló megoldásként megszületett a 15-18C kategória, ami azonban sok esetben nem C nehézségű pályát takar. Ráadásul a táv meghatározásánál valahogy elsiklanak a pályakitűzők afelett, hogy itt versenyeznek a kezdő 13 éves gyerekek is. A 14B-s pályákon sokszor a 18-21A pályák átmeneteit is megkapják a fiatalok, ami persze nem feltétlenül baj, ha van mellette másik kategória a kevésbé technikás futóknak. A 12C és a 14B között technikai tudásban akár 2-3 évnyi az átmenet, amit egy tél alatt kellene elsajátítsanak. 
 
 A Spari kupa első napján az F15-18C pályában a 6. pont megegyezett a két 21A-s, a 35A-s és az F16B-s pálya egyik pontjával. Ugyanezt a pontot fogták a 21C-s versenyzők is. Biztos, hogy egy 13 éves, vagy akár 21 éves kezdőnek ugyanazt a feladatot kell teljesítenie, mint a magyar férfi és női élmezőnynek? (Két 13 éves fiú 50 percig kereste ezt a pontot, majd miután nem találták, továbbmentek. Szerencsére ketten voltak és nem ment el a kedvük a tájfutástól, másnap is eljöttek a versenyre. Az aggódó szüleik már nem voltak ennyire pozitívak.) 
 
 A mai digitális világban, amikor a versenytérképek kinyomtatása nagyon rugalmasan kezelhető és nem jár plusz költséggel, ha többféle térképet kell kinyomtatni, miért nem lehet a versenyre már amúgy is kihelyezett pontokból minden érintett kategória számára megfelelő szintű pályát kiírni? A 10 éves a 10 évessel, a 14 éves a 14 évessel versenyezzen! 
 Ha nincs meg a kellő számú nevező, meg lehet szüntetni a kategóriát, de ha már a kiírásnál sem adjuk meg az esélyt arra, hogy a versenyző a számára megfelelő kategóriát kiválassza, akkor szép lassan azt a kevés lelkes kezdőt is elveszítjük, akiket az edzőknek komoly, fáradtságos munkával sikerült beoltani a tájfutás szeretetével. 
 
 Csak mellékesen, mivel nem vagyok teljesen tisztában az Ellenörzőbírók pontos feladatkörével, azt gondolom, hogy az ilyen jellegű pályatervezési hibát az ellenörzőbírónak észre kell vennie és azt a rendezők felé jeleznie kell. 
 
 Üdvözlettel: 
 Tóth Eszter 
 Tipo 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 _______________________________________________ 
 Tajfutas mailing list 
 Tajfutas at lazarus.elte.hu 
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas 
 
 
 
 _______________________________________________ 
 Tajfutas mailing list 
 Tajfutas at lazarus.elte.hu 
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas 
 
 
 
 
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

   
 

   
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20141110/da4f4c44/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról