[Tajfutas] A C pályákról a Spari kupa első napja apropóján

Tóth Eszter t_eszter at t-online.hu
2014. Nov. 6., Cs, 11:44:31 CET


Kedves Listatagok!

Az elmúlt hetekben Krasznai Orsi felvetésére megvitattuk a D pályák és a kísérős D pályák szerepét versenyeinken. Nagyon jó kezdeményezésnek találtam és egyet is értettem a Spari kupán alkalmazott módszerrel. Jó lenne, ha a jövőben ezt minden versenyrendező meg tudná valósítani.

A D pályákat már hibátlanul teljesítő gyerekek felkerülnek a C kategóriákba, ahol azonban néha olyan feladatokkal találkoznak, amik messze meghaladják az általuk elsajátított tájékozódási szintet.

A 2013 februárjában megrendezett versenybírói továbbképzésen elhangzott egy előadás a Belépő szintű pályákról. Van ugyan egy-kép pont benne, mellyel nem értek teljesen egyet, de alapvetően minden pályakitűzővel elolvastatnám ezt a munkát, mielőtt nekilátnak a pályatervezésnek.

Kiemelném, hogy kezdő tájfutók nem csak a 8-10 éves korosztályból kerülnek ki. (Amikor még mi kezdtük a tájfutást, 10 év alatti gyerekkel szinte alig lehetett találkozni a pályákon. Igaz, szalagos pályákat akkor még nem rendeztek!). Azok a 12-13 éves, vagy akár 14-15 éves gyerekek, akik még csak rövidebb ideje ismerkednek a tájfutással, a kategóriaválsztásnál komoly hátrányban vannak. Talán a Nyílt kezdő kategória az egyetlen, ahol nyugodt szívvel elindulhatnak. De miért kell egy 14 éves a felnőttekkel összemérje a képességeit? Miért vesszük el tőlük az igaszságos versengés lehetőségét?

A 12C-s pályák az esetek többségében még viszonylag könnyen, vezetővonalak mentén teljesíthetők. 14C-s pályákat a legtöbb versenyen ki sem írnak. Áthidaló megoldásként megszületett a 15-18C kategória, ami azonban sok esetben nem C nehézségű pályát takar. Ráadásul a táv meghatározásánál valahogy elsiklanak a pályakitűzők afelett, hogy itt versenyeznek a kezdő 13 éves gyerekek is. A 14B-s pályákon sokszor a 18-21A pályák átmeneteit is megkapják a fiatalok, ami persze nem feltétlenül baj, ha van mellette másik kategória a kevésbé technikás futóknak. A 12C és a 14B között technikai tudásban akár 2-3 évnyi az átmenet, amit egy tél alatt kellene elsajátítsanak.

A Spari kupa első napján az F15-18C pályában a 6. pont megegyezett a két 21A-s, a 35A-s és az F16B-s pálya egyik pontjával. Ugyanezt a pontot fogták a 21C-s versenyzők is. Biztos, hogy egy 13 éves, vagy akár 21 éves kezdőnek ugyanazt a feladatot kell teljesítenie, mint a magyar férfi és női élmezőnynek? (Két 13 éves fiú 50 percig kereste ezt a pontot, majd miután nem találták, továbbmentek. Szerencsére ketten voltak és nem ment el a kedvük a tájfutástól, másnap is eljöttek a versenyre. Az aggódó szüleik már nem voltak ennyire pozitívak.)

A mai digitális világban, amikor a versenytérképek kinyomtatása nagyon rugalmasan kezelhető és nem jár plusz költséggel, ha többféle térképet kell kinyomtatni, miért nem lehet a versenyre már amúgy is kihelyezett pontokból minden érintett kategória számára megfelelő szintű pályát kiírni? A 10 éves a 10 évessel, a 14 éves a 14 évessel versenyezzen!
Ha nincs meg a kellő számú nevező, meg lehet szüntetni a kategóriát, de ha már a kiírásnál sem adjuk meg az esélyt arra, hogy a versenyző a számára megfelelő kategóriát kiválassza, akkor szép lassan azt a kevés lelkes kezdőt is elveszítjük, akiket az edzőknek komoly, fáradtságos munkával sikerült beoltani a tájfutás szeretetével. 

Csak mellékesen, mivel nem vagyok teljesen tisztában az Ellenörzőbírók pontos feladatkörével, azt gondolom, hogy az ilyen jellegű pályatervezési hibát az ellenörzőbírónak észre kell vennie és azt a rendezők felé jeleznie kell.

Üdvözlettel:
Tóth Eszter
Tipo

További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról