[Tajfutas] Éles küzdelmek várhatók a Nógrád Nagydíj váltóján!

Kovács Gábor borea at is.hu
2014. Május. 14., Sze, 00:07:49 CEST


Tisztelt Lista!

Akárcsak két héttel korábban a svédországi Tio-Mila váltóversenye előtt, a szombati Nógrád Nagydíj 3x3-as váltója előtt is itt a helye az esélylatolgatásnak.
Bár még korántsem adta le az összes benevezett váltó az összeállítását, a már megkapott futási sorrendek közül csemegézve is éles küzdelem látszik kirajzolódni, főleg a férfi kategóriákban.

Lássuk csak:

Az abszolút verseny címvédője a TIPO csapata, tavaly Hajdu Erik - Lenkei Zsolt - Tóth Adrián összeállításban nyertek. Idén így 1-es rajtszámmal indulhatnak, és fiatalítottak, Lenkei Zsoltot lecserélték Dalos Mátéra. Annak ellenére, hogy mindhárman még ifik (az ifi alapranglista 2., 3., 4. helyezettjéről van szó), de mivel hárman együtt már 53 évesek az idén, így az F50- kategóriába már nem “férnek be”, ezért a felnőttek között lesznek értékelve.

A tavalyi második a Spari volt, így idén ők kapják a 2-es rajtszámot. A Spari 1-es csapata idénre Morandini Viktor- Vellner Gábor – Bakó Áron összeállításban nevezett.

3-as rajtszámmal szintén egy Sparis váltó fog indulni, ők viszont már F50-ben: Egei Patrik – Lengyel Ádám – Zacher Márton. Ketten közülük, Patrik és Marci tagja volt a tavalyi abszolút versenyben ezüstérmes, egyben F50-ben győztes csapatnak. Így hát jó eséllyel pályáznak dobogóra, de akár győzelemre is.

A 4-es rajtszámot a MOM 1-es váltója fogja kapni. Ők ugyan még nem adták le összeállításukat, de az egyéni futamra való nevezéseik alapján egy Miavecz Balázs-Kisvölcsey Ákos-Zsebeházy István összeállítású trió rajzolódik ki indulóként. Zsebe Isti a 3x3-as váltók rutinos versenyzője, az 5 évvel ezelőtti első 3x3-as váltó győztes váltójának tagja. Miavecz Balázs az ifi ranglista vezetője, Vöcsök pedig a klub nagy tapasztalatú, és bőven szenior kora ellenére a fiatalokat is megszégyenítő eredményekkel bíró edzője, így hárman akár az abszolút győzelemre is esélyesek lennének. Kérdés, hogy ebben az összeállításban állnak-e fel?

Az 5-ös rajtszámot a gyöngyösiek kapják. Azt jelen pillanatban még nem tudjuk, melyik váltójukat sorolják klubon belül az első helyre, egyelőre egy váltójuk összeállítása tűnik biztosnak. Moha két szenior nagyágyú idegenlégióst verbuvált maga mellé, név szerint Marton Samut és Nagy Pistát, ezzel igen erősen esélyessé tették magukat az F100+ kategóriában. Sőt, nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy ez a csapat még akár a fiatalabbakat is megszorongathatja majd.

A tavalyelőttihez és tavalyihoz hasonlóan az idei Nógrád Nagydíj váltója is nemzetközi lesz. A Salgótarjáni Dornyay és a krakkói WKS Wawel közti jó kapcsolatának köszönhetően idén is megtisztelnek minket lengyel sporttársaink.
Tavaly nagyon jól szerepeltek, így 6-os rajtszámmal rajtolhatnak az idén. Tavaly egy fiatalabb csapatuk ért el jó eredményt, Malgorzata Wicha - Marcin Biederman - Michal Garbacik összeállításban, idén a Biederman fiú szülei szállnak csatasorba: Pavel Biederman – Lilianna Etterle-Biederman – Mateusz Mistal felállásban.

9. helyével tavaly is a Top10-ben végzett a Diósgyőr, idén pedig a Tölgyesi Tamás – Kirilla Péter – Tugyi Levente összetételű DTC-1 még akár ennél is előbbre léphet.

Ha nem csak az abszolút versenyt, hanem a korosztályos küzdelmeket is szemléljük, akkor ütőképesnek tűnik még a fiúknál a Spari-4 (Ormay Mihály – Hortobágyi Ákos – Kálmán Erik) vagy a DTC-2 (Göbler Balázs Benedek – Szűcs Botond – Mészáros Mátyás).

Öregfiúknál az F100+-ban már említettük a Gyöngyös Mix váltóját. Egy másik Mix váltó azonban megizzaszthatja őket! a “Gyermekláncfűrész” fantázianevű csapatba Pap Attila és Gillich Gyuri mellé ugyanis nem más, mint Kovács Ádám csatlakozott harmadikként! Hárman együtt már bőven 100 fölött vannak, így az F100+ versenye még koránt sincs lefutva. És bőven a dobogóra érhet még a HOD-TTE Forrai-Gyimesi-Forrai összeállítású csapata is, hiszen az előző évek 3x3-as váltóin rendszerint ott álltak.

F150+ kategóriában a HSE az egyik esélyes: Balla Sándor - Muliter Gábor - Vankó Péter összetételű csapatként neveztek. Kihívójuk lehet a HBS csapata (Kovács András – Vincze István – László Károly), közülük is van aki, már többször állt a 3x3-as váltó dobogóján.

Sajnos a női mezőny szerényebb. Pedig az egyéni versenyre érkeztek szép számmal nevezések. Vajon nevezi-e még a hátralévő időben az SZVSE az N21-es váltóját? Szerencsi Ildikó - Novai Éva - Nagy Virág a lehetséges összeállításuk az egyéni nevezések alapján.

No, ha az SZVSE esetleg nem nevez, akkor a Spari-6 (Weiler Virág – Károlyi Hanga – Liszka Eszter) lehet az N21 egyik nagy esélyese. 

Fiatalabb hölgyeknél és a legkisebb fiúknál még teljesen nyíltnak tűnik a verseny, előreláthatólag a Spari, a DTC és az SDS váltói között dőlhet majd el a verseny.

Utoljára, de nem utolsósorban említsük meg a családi váltókat is. Ha ilyen szép számmal jelentkeznek, mint idén is, a jövő évi Hungária Kupa 3x3-as váltóján komolyan megfontoljuk majd, hogy a családi kategórián belül ‘”alkategóriákat” írjunk ki,. hiszen nem mindegy, hogy egy alighogy szenior apuka fut jó erőben lévő serdülő vagy ifi gyermekeivel, vagy esetleg egy javakorabeli nagyszülő az unokáival. Persze, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Részvétel pedig idén is lesz szép számmal, felsorolni se könnyű az eddig benevezett családokat: Vékony, Bíró, Vörös-Marosán, Kálmán-Madarassy, Szilágyi, Komjáthy, Takács, Néda, Dénes, Borbás és a végére Tóth családból már kettő is nevezett.

Aki kedvet kapott a fentiek alapján, még bátran nevezzen (ne csak a váltóra, hanem az egyéni futamokra is)!
Ne riasszon el senkit az időjárás-előjelzés sem! 
- Egyrészt a várható ítéletidő még a verseny előtt (szerdán, csütörtökön) lezajlik. Szombaton már kisüt a nap, vasárnap pedig már határozott felmelegedés kezdődik.
- Másrészt aki a Nógrád Nagydíjak rendszeres látogatója, az tudhatja, hogy a verseny akármilyen időjárási körülmények között megrendezésre kerül (2007: vízszintesen eső havas eső, 2008: szombatról vasárnapra frissen hullott 30 cm hó, 2010: Húsvét hétfői locsolóvíz, ami az égből jött, 2010: mindent tisztára mosó zápor a váltó alatt, stb.). Ennél idén csak jobb lehet, nem?
- Harmadrészt katasztrófatervvel is készültünk (komolyan!) és a 2010-es Diákolimipiát elmosó özönvízhez hasonló időjárás esetére is van vészforgatókönyvünk.

Mindenkit szeretettel várunk!

Kovács Gábor
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20140514/ec2e1d4c/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról