[Tajfutas] Szemétkezelés, szelektív gyűjtés, pótszimbol, stb. (hosszú!)

Kiácz Bence bence.kiacz at bcdtravel.hu
2014. Ápr. 28., H, 11:16:08 CEST


Szia Gábor!

Nálunk a cégnél most vezették be a szelektív gyűjtést (Budapest belváros), viszont elég szigorúak a feltételek. Tehát pl. a műanyag palackot (üdítős) vagy tálcát csak kimosva lehet a műanyagok közé dobni. Ha pl. már kajamaradék vagy baracklé volt benne és nincs kimosva, akkor vegyesbe kell dobni. Ez a helyzet a papírral is. Ha zsíros akkor vegyes hulladék. Viszont ezt a kritériumot, elvet egy versenyen nem tudod teljesíteni, tehát teljesen felesleges a sima vizes palack kivételével külön gyűjteni a dolgokat, mert mind vegyesnek számít. 

Üdv.
Bence 
 ----- Original Message ----- 
 From: Kovács Gábor 
 To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Friday, April 25, 2014 9:52 PM
 Subject: [Tajfutas] Szemétkezelés, szelektív gyűjtés, pótszimbol, stb. (hosszú!)


 Sziasztok!

 A szemétkezelés –részben- szabályozva van szövetségi szinten, azaz kiemelt versenyeken és OB-kon kötelező a szelektív gyűjtés. Ez mára már általánossá is vált, de sajnos a megvalósítás módja sokszor nem jó. A Postás Kupán is alkalmazott egyforma fekete zsákok, amik csak feliratukban különböznek, szinte csábítják az embert, hogy lusta legyen a feliratot elolvasni és össze-vissza dobáljon mindent. És ez nem csak nálunk van így, két éve mikor a szelektív gyűjtés bevezetésre került, csináltunk egy nemzetközi felmérést, és abból kiderült, hogy a Tio-Milán is össze-vissza dobáltak mindent a szelektív gyűjtőkbe.
   Jobb megoldás, ha a szelektív gyűjtők eltérő kinézetűek, esetleg látszik is, hogy mi van bennük. A PET palackok gyűjtésére elég négy karó egy csirkehálóval körbekerítve, így látszik mi van benne, és “ciki” mást beledobni. A szerves hulladéknak sok helyen elég egy ásott gödör, amit verseny után be lehet temetni (ha focipályán van a cél, akkor gödör helyett egy műanyag hordó). A többi hulladéknak is lehet más-más kinézetű gyűjtőt, de legalábbis különböző színű zsákokat kitenni. Erről korábban már többször írtunk a Tájolóban, de a következő téli versenybírói továbbképzésen is lesz szó róla.
   A TIPO és Brunó által is szorgalmazott “Vidd haza a szemetedet” jó megoldás, a már idézett nemzetközi felmérésből kiderült, hogy pl. Japánban is alkalmazzák. Egy nagyobb versenyt persze nem lehet teljesen megúszni hulladékgyűjtés nélkül, egy ötnapos Hungáriáról már nem biztos, hogy mindenki haza tudja vinni az összes szemetét (romlandó, büdösödő csomagolások, stb.). Ezzel együtt a “Vidd haza” módszer be fog kerülni a javasolt hulladékkezelési módszerek közé. A legfontosabb, hogy saját szemléletünkön változtassunk!

 Pótszimbol: a karra csatolható (szerintem is kényelmetlen) szimboltartón kívül még több más megoldás is létezik, például a rajtszám aljára ragasztott vagy (rajtszám nélküli versenyeken) a bozótfelsőre biztostűzött kis műanyag tasak, amibe egy mozdulattal becsúsztatható a pótszimbol, A celluxozáshoz képest töredék ideig tart, verseny végéig kitart szakadó esőben is, verseny végén a szimbol egy mozdulattal a papír gyűjtőbe dobható, a tasak meg jó lesz a következő versenyre. Költsége NULLA, mert egy használt térképfóliából elkészíthető.
   A Pretexre nyomott pótszimbol viszont jó ötlet, mivel a Pretex újrahasznosítható, papírként gyűjthető.
   Ugyanez a helyzet a Pretexre nyomott rajtszámmal is. Korábban a laminált rajtszámot kerülendőnek tartottuk, hiszen nem lehet szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani, akárcsak az összecelluxozott pótszimbolokat. Ezek nem kis mennyiségek, tavaly a Nógrád Nagydíj után egy zsákra való celluxos pótszimbolt szedtünk ki a papírnak való szelektív gyűjtőből! (Ha már dobod valahová a celluxos pótszimbolt, dobd inkább a vegyesbe...)
   Szóval a Pretex pótszimbol és Pretex rajtszám mehet, környezetvédelmi szempontból rendben van.

 Amint Miksi is írja, saját szemléletünkön, hozzáállásunkon kell legtöbbet változtani. Ha már természetessé válik, hogy a frissítős műanyagpoharakat egymásba csúsztatjuk, a műanyagflakonokat kilapítva dobjuk a gyűjtőbe, akkor jöhetnek majd a következő lépesek – de ezekről majd máskor.
   A sörösdoboz összenyomáson el kell gondolkodni, több helyen visszaváltják, ezzel a rendezőség akár egy kis plusz bevételre is szert tehet...

 Kovács Gábor
 MTFSZ Terephasználati és Környezetvédelmi Bizottság Szerintem szövetségi szinten kéne a szemétkezelést szabályozni,
 hogy kötelezően mindenki vigye haza amit hozott, ez a természetjáróknál már természetes.

 Üdv

 Brunó

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20140428/84a6b083/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról