[Tajfutas] POCSB

Zentai József jozsef.zentai at gmail.com
2013. Jún. 10., H, 21:18:44 CEST


Meg az sem volt piskóta, amikor az egyik országos váltóbajnokságon(de lehet, ez inkább egy hagyományos CSB volt) a DVTK színeiben Mecser Lajost,  Dzsepa alias Szabó László (PVSK) a táv vége felé szintén úgy lerakta, hogy Lajos ezt követően alig talált be a célba. 

 Kár, hogy Mecser a Hajrá három pillanata c. angol és több magyar kiadást is megélt könyvében, erről nem ír az olvasónak.

............Gyerekek az a 13:29,2  perc 5000 méteren vagy a 28 és fél tizezer méteren itthon még ma is megállná a helyét.
 Ő meg ezt az eredményt, több mint negyven éve ért el, igaz Bob Beamon is kirepült 1968-ban a világból.. 

 Popey
  ----- Original Message ----- 
  From: Hajdu Kálmán 
  To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
  Sent: Monday, June 10, 2013 8:47 PM
  Subject: Re: [Tajfutas] POCSB


  1, A POCSB jó buli, a tömegrajt szintén jó buli. A hétvégén nosztalgiáztam Orfűn. 38 éve 1976-ban a közeli Szuadón rendezett Országos Váltóbajnokságnak voltam a pályakitűzője. Visszajöttek a régi szép emlékek. Akkoriban a váltóbajnokságok igazi test-test elleni versenyek voltak, tömegrajttal mindenkinek azonos pályán, se farsta, se szakaszkombináció, se pillangó semmi. Kelletek hozzá fifikás versenyzők és trükkös pályakitűzők. A Szuadói váltóbajnokságot a BEAC nyerte annak ellenére, hogy volt klub nem is egy amely kiváló maratonfutóval próbált lépést tartani. A BEAC befutóembere Düdű volt. Egy visszaemlékezésében pár éve, mint az egyik legemlékezetesebb versenyét említette és egy interjúban mondta el, hogy sikerül a cél előtt 2-3 ponttal letenni a ragacsát. Élmény volt olvasni.

  2, Hát igen, pedig a sífutás és a kerékpár olimpia sportág. Persze jelenleg az sem számít sokat itthon, Nemzetközi versenyeket tekintve meg hátrány is, mert nemzetközi szinten igen kemény kvóta rendszer van érvényben, nem ugy van ám, hogy csak úgy benevezünk valakit egy FIS versenyre, ahhoz előbb megfelelő mennyiségű FIS pont kell!

  3, Megváltozott a világ, nem tisztem eldönteni, hogy javára vagy hátrányára, de szerintem a tájfutásnak van két klasszikus bajnoki száma, a normál táv és a váltó, a többi, az alapvetően buli nem több. 


    -- Eredeti üzenet --

    Feladó: Hites Viktor <tajfutas at freemail.hu>
    Címzett: Tóth Zsolt <tothzs at harkanyfurdo.hu>, Tóth Zsolt <tothzs at harkanyfurdo.hu>, Gyula Felber <ergomed.kft at gmail.com>, lazarus lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>, <egyesuletek at orienteering.hu>
    Elküldve: 2013. június 10. 20:3
    Tárgy : Re: [Tajfutas] POCSB



    Sziasztok!



    Tényleg úgy érzitek, hogy a tömegrajttal kiveszik az egyénre szabott tervezés? Biztosak vagytok benne, hogy minden csapatban lesz egy ember, akinek azt lehet mondani majd a taktikai megbeszélésen, hogy akkor Neked „csak az a feladat, hogy elfuss Kovács Ádámmal vagy Józsa Gáborral”? Épp az egyéni terhelhetőség és képességek nagyon előtérbe kerülnek ebben a versenyformában, amin a tömegrajt nem sokat változtat, maximum stresszesebbé teszi még egy kicsivel a feladatot.



    Nem hiszem, hogy ne maradna tájékozódási feladat egy tömegrajtos POCSB esetén, és azt sem gondolom, hogy egy sprint versenyen nincs tájékozódási feladat. Nyilván egyszerűbb a tájékozódási feladat, mint egy technikás terepen megrendezett normáltávú, vagy középtávú versenyen, ugyanakkor sokkal nagyobb sebességen (szellemi és fizikai) és jóval nagyobb koncentráció mellett kell megoldani az egyszerűbb tájékozódási feladatot.



    üdv. Viktor 

    Ps: A sífutásnak és a kerékpár sportnak sincs túl nagy tömegbázisa Magyarországon, főleg nem a fiataloknál. Még azt is el tudom képzelni, hogy több igazolt utánpótlás korú tájfutó van, mint kerékpáros…






----------------------------------------------------------------------------

    From: egyesuletek-bounces+tajfutas=freemail.hu at orienteering.hu [mailto:egyesuletek-bounces+tajfutas=freemail.hu at orienteering.hu] On Behalf Of Tóth Zsolt
    Sent: Monday, June 10, 2013 7:38 PM
    To: 'Gyula Felber'
    Cc: egyesuletek at orienteering.hu
    Subject: RE: POCSB



    Kedves Gyula bácsi!



    Teljesen jogos a felvetésed és a mai VB-k erről is szólnak. De ha megnézed az egyéb sportágakat, lásd sífutás, biatlon, stb. akkor látható, hogy ott is vannak a látványos ragadást favorizáló számok, de azért még rendeznek olyan versenyeket is, ahol a sportág klasszikus értékeit is igyekeznek életben tartani.

    De a POCS-on nincs kötelező pálya, ezért a rajttól még az egyes pontig sem kell önállóan eljutni.

    Elvileg azért vannak különböző verseny formák, hogy mindenhol más tulajdonságok domináljanak.

    Azonban a tömegrajtos, teljesen kötetlen pontfogású POCS nem más mint a mezei futás vagy a hegyi futás tájfutássá keresztelése. Ha kivesszük a szellemi tevékenységet a tájfutásból, akkor nem kell azon csodálkozni, hogy az élversenyzőink hamar átnyargalnak a pénzt is tartalmazó atlétikai számokra, hiszen a pénztelenségen kívül más nem fog megkülönbözetni minket.



    Üdv



    Zsolt 



    From: Gyula Felber [mailto:ergomed.kft at gmail.com] 
    Sent: Monday, June 10, 2013 7:22 PM
    To: Tóth Zsolt
    Cc: egyesuletek at orienteering.hu
    Subject: Re: POCSB



    Kedves Tájfutó Barátaim!
    Ragadáncsok, akik csak futni tudnak...De futni is kell tudni, nem? Az is taktika, nem? Volt egy olyan OB., ahol előre megbeszélték, ki kit enged előre a célnál, de nem jött be, mert akit előre kellett volna engedni, belökte a hátul jövő és botrány lett belőle... 

    Miért gond ez? 

    Tömegrajtnál is szórni lehet az első pontra a versenyzőket. 

    Aki meg bírja, hagyja ott a ragadót. 

    Nem nagyon szoktam hozzászólni, de pl. a "tömegesítés" is évtizedek óta állandó téma. Fogadjuk már el, hogy ez a sport családi, tájfutó szülőknek tájfutó gyereke lesz. Soha nem lesz olyan, mint a sífutás, vagy pl. a kerékpár, ahol legfeljebb a tájat nézheted, meg a tekerő bringásokat.. De nem is kell ezekre a babérokra törni. Mi tudjuk, miéért szép, miért jó, a többi meg le van ...sz...

    A fiatalok kb. 15  éves korukig szívesen jönnek, izgalmas, az egész országban lehet utazgatni egyesületi pénzen, vagy már csak máshogyan, ( pl.szülői költségen...) aztán ha középiskolába mennek a gyerekek, kezdenek lemorzsolódni...Ez sem baj. mert legalább eddig a korig sportolnak. 

    Ez egy életforma, tudjuk jól.

    Atlétáknál hány "fontos" verseny van egy évben? OB.,EB. VB.? Nálunk meg 10-12? Na ne...

    Üdvözlettel: 

    Felber Gyulabácsi





    2013. június 10. 17:30 Tóth Zsolt írta, <tothzs at harkanyfurdo.hu>:

    Kedves Sporttársak!



    Érdemes lenne a rendezői szabadság mellett némi stratégiai célokat is kitűzni az egyes versenyformáknál.

    Az egyértelmű, hogy a sprint versenyek nem a tájékozódási képességről, hanem a látványossá tételről és fizikai adottságokról szólnak ezért gyakorlatilag bármit lehet vele csinálni, valószínűleg csak előnyére válik.

    Ugyanakkor a POCSB kimondottan az útvonaltervezésről és a személyes képességekre szabott pályaválasztásról szólna az én fogalmaim szerint. Ez viszont csak akkor működik, ha ténylegesen kénytelenek a csapatok tervezni. Ennek a versenyszámnak a tömegrajtosítása gyakorlatilag a lényegét veszi el a számnak, hiszen innentől kezdve a ragadásnak semmi korlátja sincs, mert ha 3 jó futót teszek egy csapatba, akkor csak azt kell tisztázni, hogy a nyerő esélyes csapat melyik tagjára kell ragadni és mindenhol dugni kell, ahol Ő is dugott. 

    Oda sikerült már eljutni, hogy egy Kovács Ádám se merjen a saját tájékozódási tudására hagyatkozni, hanem ragadásos alapon majd a befutót úgyis megnyerem logikával versenyezzen, de nem biztos, hogy hosszabb távon ez jó a sportágnak. Könnyen az atlétika „mellék üzemágává” válhatunk ha csak ettől válik érdekessé egy tájfutó verseny. 

    A legtöbb sportágban igyekeznek a nagy bajnokságokat összemérhetővé tenni és a kisebb versenyeken kisérletezgetni és csak a bevált megoldásokat beemelni a bajnoki rendszerbe. Nem biztos, hogy ez véletlenül alakult így.



    Üdv



    Tóth Zsolt



    From: egyesuletek-bounces+tothzs=harkanyfurdo.hu at orienteering.hu [mailto:egyesuletek-bounces+tothzs=harkanyfurdo.hu at orienteering.hu] On Behalf Of miklos mets
    Sent: Monday, June 10, 2013 1:27 PM
    To: Zentai József
    Cc: egyesületek; lazarus lista
    Subject: Re: POCSB



    Popey, ha találkozom veled az erdőben, már az maga az izgalom, megfulladsz e hirtelen a nagy lihegéstől vagy sem, mástól miért irigyled ezt?

    Különben is a DEL gomb mellet van a "nemnevezek" opció, akinek nem izgalmas, vagy túl izgalmas:-)

    MM



    2013. június 10. 13:20 Zentai József írta, <jozsef.zentai at gmail.com>:



    Miért  lenne ettől igalmasabb a befutó?



    Ezek után, csupán egy nagyobb bolondokháza lesz a rajtnál, többi minden a régi marad.

    A gyüjtő pont, illetve a cél környékén pedig a Janó által felvetett események fognak megtörténni.

    Nem biztos, hogy minden újítás-tömegrajt a POCSB-n-később be fog válni.

    Próba szerencse!



    Üdv: Popey

      ----- Original Message ----- 

      From: Zoltán Gyalog 

      To: lazarus lista ; egyesületek 

      Sent: Monday, June 10, 2013 11:51 AM

      Subject: POCSB



      Sziasztok! 



      Szeretném megnyugtatni azokat, akik nem tartják izgalmasnak a PCSB versenyformát, hogy az idei verseny (szeptember 8) tömegrajtos formában lesz megrendezve, megpróbálva ezzel izgalmassá tenni a befutót is.



      http://www.mtfsz.hu/megjelenites/versenynaptar/showevent.php?event=5258



      Üdvözlettel,

      Gyalog Zoli


--------------------------------------------------------------------------

      _______________________________________________
      Egyesuletek mailing list
      Egyesuletek at orienteering.hu
      http://orienteering.hu/mailman/listinfo/egyesuletek


    _______________________________________________
    Egyesuletek mailing list
    Egyesuletek at orienteering.hu
    http://orienteering.hu/mailman/listinfo/egyesuletek




    _______________________________________________
    Egyesuletek mailing list
    Egyesuletek at orienteering.hu
    http://orienteering.hu/mailman/listinfo/egyesuletek




    -- 
    Felber Gyula


----------------------------------------------------------------------------
    _______________________________________________
    Tajfutas mailing list
    Tajfutas at lazarus.elte.hu
    http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas



------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20130610/8ee5307b/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról