[Tajfutas] FW: Siketlimpia Szófiában

Nemesházi Lászlóné bnemeshazi at ujpest.hu
2013. Júl. 8., H, 08:41:19 CEST


A Siketlimpiát 2013. július 26 - augusztus 5. között rendezik meg Szófiában. 13 sportágban 57 sportoló képviseli hazánkat.
A Siketlimpia története 1924-ben kezdődött, amikor Párizsban 9 európai ország, 145 sportolójának részvételével 7 sportágban (31 versenyszám) először mérte össze erejét a hallássérült sportolók számára kiírt világjáték keretei között.

Azóta már 37-szer (a téli játékokat is beleértve) került megrendezésre a Siketlimpia. Legutóbb 2009-ben Tajvan adott otthont a 77 országból érkezett közel 2500 versenyzőnek, hogy 21 sportágban (177 versenyszám) dönthesse el a bajnoki címek sorsát.

A Magyar csapat az elvárásoknak megfelelően szerepelve 2 arany, 3 bronzéremmel a 22. helyen végzett az országok rangsorában, olyan nemzeteket megelőzve, mint a spanyol, portugál, angol, vagy lengyel csapatok, hogy csak néhány európai sportnagyhatalmat említsünk.

A Hallássérültek Világszövetsége (ICSD) 2007-ben Görögországnak ítélte a 2013. évi nyári Siketlimpia rendezési jogát. Sajnálatos módon 2011 év októberében bejelentésre került, hogy Görögország nehéz gazdasági helyzete miatt mégsem tudja vállalni az esemény megrendezését. A jelentős megújuláson ez idő tájt átment Magyar Sérülés-specifikus Szövetség, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szakmai támogatásával vállalkozott rá hogy kidolgoz egy ajánlatot a megrendezésre.

A pályázat 2012. év tavaszán a római ICSD kongresszuson bemutatásra került és nagy tetszést aratott. Egyetlen probléma a viszonylagosan magas részvételi díj volt, amit több ország nem tudott volna vállalni, ezért végső döntésként helyettünk Bulgária (Szófia) rendezheti a világjátékokat 2013. július 26. és augusztus 5-e között.

A magyar küldöttség 57 sportolóval, 13 sportágban képviseli a Siketlimpián hazánkat. A sportági felkészülést 18 edző, szakvezető végezte, ők a helyszínen is segítik versenyzőiket a minél jobb eredmény elérése érdekében. A kinti zökkenőmentes versenyzést két-két csapatvezető, jeltolmács illetve sportvezető segíti, így a teljes magyar delegáció 81 fő.

A jól felkészült csapattól idén is érmeket, pontszerző helyezéseket várunk. A tisztes helytállás, a fair play szellemében történő versenyzés minden sportolónktól alap elvárás.
Az utolsó pillanatban sikerült a magyar női röplabda válogatottnak az első számú tartalékból indulóvá elő lépni, így részvételük 100%-os. A tollaslabdázók közül Tóth Ádám képviseli elsőként sportágát a rangos siketlimpiai mezőnyben.

Éremesélyesként utazhat Bulgáriába Biatovszki Mira sportlövészetben, Ecker Krisztina taekwondo és Máthé Gábor tenisz egyéni versenyszámban, valamint Mihályi Ferenc tájfutónk, aki kiegészülve társaival csapatküzdelmekben is elindul az egyedülálló helyszínen, Szófia belvárosában lévő parkban megrendezésre kerülő versenyen. Egyes sportágakban kiszámíthatatlan és nagyon a körülményektől (is) függő az eredményesség, mint például a bowling vagy a hegyi kerékpár. Míg néhány sportágban, mint atlétika, úszás a tisztes helytállás, a döntőbejutás a kitűzött cél.

Sajnálatos módon a kosárlabda és labdarúgás csapatsportokban - többek között finanszírozási problémák miatt-, nem vettek részt válogatottaink a megelőző kvalifikációs tornákon, így esélytelenné vált kiutazásuk is.

A Siketlimpián részt vevő sportolók, szakvezetők, edzők:

Atlétika: Mihály Réka futó, Horváth László magasugró. Szak vezető-edző: Schiller- Kertész Judit.
Asztalitenisz: Bencsik Gergely, Fülöp Jenő, Makai Ákos, Reider Ilona, Szécsi Krisztina, Túróczy Erika. (Szakvezető: Aranyosi Levente, edző: Vargáné Galambos Éva.)
Bowling: Egri Tiborc, Fekete József, Fekete Zoltán, Paragh Viktória, Szabó Szilvia és Varkoly Zoltán.
Judo: Czikk Benjaimin, Csizy Ferenc, Godó Bence, Lecó Benedek. Szakvezető: Dobrotka Béla (edző: Papp Zoltán.)
Kerékpár: Dobra Dániel, Földi Bence, Földi Zsolt. Szakvezető: Illés Erika (edző: Ruszkai Anita.)
Kézilabda-játékosok: Avramia Patrik, Bajusznács Gábor, Bányász Sándor, Illés Viktor, Katkó Miklós, Kiss Péter, Nagy Gábor, Nemes Attila, Nemes Szilveszter, Szabó Ákos, Tulcsik Marcell, Tüske Márton, Pályi Róbert, Zsiborács Zoltán (Szövetségi kapitány-vezetőedző: Cseh Zoltán, edző: Magyari Tímea, Kalocsai Gábor, csapatkapitány: Maurer József, Csapatkapitány helyettes: Mattyasovszky Miklós)
Lövészet: Biatovszki Mira, Kiss Ildikó. Edző: Biatovszki László.
Strandröplabda: Grassy Andrea, Grassy Mária, Béndekné Kaba Erika, Sömeghi Andrea (Szak vezető-edző: Csíkos Gábor)
Taekwon-do: Ecker Krisztina (Edző: Márton Zsolt)
Tájfutás: Bojtor Szabolcs, Boros Imre, Seres –Kormány Anita, Mihályi Ferenc, Szebeli István. (Szakvezető: Kovács Zoltán, edző: Horváth Magda.)
Tenisz: Máthé Gábor, Horváth István.(Szakvezető: Tatár Péter)
Tollaslabda: Tóth Ádám.
Úszás: Kiss Anett, Kiss Ádám, Pál Zsolt Gyula, Pető - Plaszkó Zsolt, Tamás Bálint. (
Szakvezető-edző: Tóth Csaba)

Csapatvezető: Gódor László és Szeleiné Tóth Ildikó.
Jeltolmács: Patyus Virág és Palkó Beatrix.


Feed: MOB - Fogyatékkal élők sportja
Posted on: Saturday, July 06, 2013 7:09 AM
Author: MOB - Fogyatékkal élők sportja
Subject: Siketlimpia Szófiában

A Siketlimpiát 2013. július 26 - augusztus 5. között rendezik meg Szófiában. 13 sportágban 57 sportoló képviseli hazánkat.


Cikk megtekintése...<http://www.mob.hu/siketlimpia-szofiaban>

-- 
Ezen uzenet virusellenorzesen esett at, es virusmentesnek bizonyult.



További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról