[Tajfutas] rövidhír: dr. Vizkelety emléktábla avatása

Molnár Attila amolnar at btfsz.hu
2012. Május. 9., Sze, 20:12:38 CEST


Nekem gyerek fejjel már csak "Vizkelety és bandája" marad meg - igen sok-sok negatívummal!

Mozsár

  ----- Original Message ----- 
  From: Bozán György 
  To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
  Sent: Wednesday, May 09, 2012 12:50 PM
  Subject: Re: [Tajfutas] rövidhír: dr. Vizkelety emléktábla avatása


  Csak örülhetünk, hogy a gyors felejtésre fogékony tájfutók helyett a teljesítménytúrázók és természetjárók emlékeznek meg Vizesről az emléktábla állításával. 

  Emlékének ápolásához egy aprósággal szeretnék hozzájárulni.
  Nevének írása helyesen Vizkelety (rövid "i"-vel).
  Sajnálatos, hogy az emléktábla és ez alkalomra kiadott könyv, amely az országos Kék-túra létrehozásában játszott szerepe előtt tiszteleg, nevét egy vesszőnyi pontatlansággal írja.
  Ripszám Henrikkel folytatott ifjúkori levelezéséből tudjuk, hogy a Vizkelety név felvett név, talán ezért is volt névírására igen kényes, beleértve a dr. cím használatát is. Vizkelet egyébként egy Pozsony megyei község neve. A Vizkelety nevet valamely felmenőjétől vette át, német eredetű születéskori neve helyett. Abban a korban tette mindezt, amikor Magyarországon rohamosan erősödött a német befolyás. Nővére már férjnél volt Németországban. Márpedig a családi háttérből adódóan tökéletesen beszélt és írt németül, ő a magyar sorsot, azaz sportot, benne a tájfutást választotta.

  Határozott elképzeléseitől nem igen lehetett eltéríteni. Éles kritikáit sokan nem szerették.
  Azért annyival mindenképpen tartozunk neki, hogy nevét helyesen írjuk.
  Boxi

  2012. 05. 09. 11:23 keltezéssel, Gábor Scultéty írta: 
    Kedves Sporttársak!

    A gyermekvasút hűvösvölgyi állomásépületének fala lassan tájfutó zarándokhellyé válik. Ripszám Henrik évente ünnepélyes keretek közt megkoszorúzott emléktáblája mellé most oda kerül az 5 éve elhunyt dr. Vízkelety László emléktáblája is. Az általa kiötlött és barátaival megvalósított kéktúra mozgalom meghirdetésének 60. évfordulója apropóján a Lokomotív TE (melynek szakosztályát Vizes alapította 1949-ben, és még halála napján is ügyvezető elnöke volt) május 11-én, pénteken 16.30 kezdettel ünnepélyes keretek közt avatja fel az emlékhelyet. A szervező Išpanović Martin üv. elnök kérésére továbbítom a meghívót minden tájfutó és teljesítménytúrázó részére, aki ismerte (legalább szakírásaiból) és tisztelte Laci bácsit. Az ünnepi köszöntőt harcostárs barátja, a máig fáradhatatlan szintén kiváló sportvezető Thuróczy Lajos (Lali bácsi), az első országos egyéni tájékozódási bajnok mondja.

    Az érdeklődők számára mellékelek egy tömör összefoglalót Laci bácsi tájfutó életútjáról.

    Üdvözlettel
    Lokomotív TE
    Scultéty Gábor fb. elnök
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120509/09c87b8c/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról