[Tajfutas] hír

Zalaegerszegi Tájfutó Club (fehérfecó) zala.ztc at zalaszam.hu
2012. Május. 2., Sze, 16:35:46 CEST


HÍR a www.mob.hu oldaláról:
Talán valami alakul a megyei sportszervezeteknél, így a megyei szövetségeknél is!
üdv
fehérferenc


A MOB segítséget nyújt a megyei sporthivataloknak (04.26)
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének előterjesztésére, a MOB kész segíteni a megyei önkormányzatok átszervezése folytán nehéz helyzetbe került sporthivatalokon.

„Az általuk végzett feladatok szinte pótolhatatlanok és rendkívül fontosak a magyar sport számára” – mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Magyar Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának legutóbbi ülésén. 

A megyei sporthivatalok már évekkel ezelőtt súlyos problémákba ütköztek. Az önkormányzatok fokozatos többletfeladattal és ezzel együtt csökkenő bevételekkel megterhelt feladatellátása után - döntően 2002-től kezdődően - olyan helyzet alakult ki, amely az önkormányzati sport támogatások fokozatos csökkenését eredményezte.
Ez egyben az egyik magyarázata annak, hogy a magyar sportban versenyzők, egyesületek létszámának folyamatos csökkenése tapasztalható, szinte valamennyi sportágban és korosztályban.

A magyar sport középszintű – megyei – sportirányítási rendszere és ennek finanszírozása az önkormányzati törvény 2011 őszén elfogadott - a 2011. évi CLXXXIX. tv. - rendelkezése alapján gyakorlatilag megszűnt. 


Mindezt levélében megerősítette Szabó Erika államtitkár „sem a megyei intézményfenntartó központok, sem a fővárosi és megyei kormányhivatalok költségvetései nem tartalmaznak forrást a megyei sportigazgatással kapcsolatosan”

A megyei (területi) önkormányzatok 2011-ig elvégzett feladataihoz képest a további feladatok tartoztak: a megyei sportszövetségek támogatása, a megyei diáksport támogatása valamint a megyei lakossági és szabadidősport támogatása.

A megyei sportági szakszövetségek az utolsó támogatott 2011-es évben mindössze 129 millió forint megyei támogatást kaptak és ehhez saját bevételeikkel 300 millió forintot tudtak hozzátenni.

Nyilvánvaló, hogy a forrásszegény környezetben is megoldást kell keresni a sport középszintű szervezeti rendszerének működtetésére. Kiemelten igaz ez a diáksport szervezetek megyei egységeire, ahol mára a megszűnés a jellemző.

Más közművelődési, intézményműködtetési feladatellátáshoz hasonlóan megoldás lehet a megyei kormányhivatalokhoz való rendelés az érintett terület kormányrendeletének kiterjesztésével, módosításával.
A megyére kiterjedő közművelődési feladatok ellátásoz – könyvtár, múzeum – hasonlóan a megyei sportfeladatok ellátása a megyeszékhely önkormányzatának támogatásán keresztül.

A megyei sportfeladatok finanszírozásának lehetséges forrásaként szolgálhat a fel nem használt vagy visszafizetésre kerülő TAO összegek.

A Magyar Olimpiai Bizottság megerősítésével és törvénymódosításokat követően a megyei MOB irodák létrehozása, azok forrásainak átadása a költségvetésből a MOB felé.

A MOB tehát készen áll egy egyszeri segítségnyújtásra, mindez 150 millió Forintos támogatást jelent. A MOB azt kéri a Sport Bizottságtól, hogy a jövő évi költségvetésben az állam biztosítsa a megyei sporthivatalok működését kb. 400 milliós támogatással.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120502/3256b375/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról