[Tajfutas] Közösségi térképkészítés információk (Hosszú)

janos szabon jszabon at yahoo.co.uk
2012. Már. 7., Sze, 18:19:14 CET


Szervusztok!

III.3-hoz
A Kakukk-hegy alkalmas, mert 
- nem nagy és nem túl kicsi sem, szóval edzőterepként ideális méretű

- könnyen engedélyezhető bármi rajta, nem tartalmaz kiemelten védendő részeket (gyepeket, stb); és nem utolsó sorban

- a magunk részéről (KOS) hozzájárultunk, és legjobb tudomásunk szerint a többiek is.
(Nevesítve őket:) 

Az edzőterepről évtizedenként készültek rajzok és javítások, először 

Lux Iváné, majd  

1988-ban Zentai László vezetésével a BTFSz részére hatan javították (BPE2), ezután

2002-ben mi javítottuk, Sőtér Márton és Szabon János (K 694A), végül 

2010-ben Kisvölcsey Ákos (K-1056) 


Javaslom a terepet, és kérem jelezze aki nem ért egyet fentiekkel, vagy nem adja hozzájárulását!

Szabon János



________________________________
 From: Török Imre <toreny at freemail.hu>
To: tajfutas <tajfutas at lazarus.elte.hu> 
Sent: Wednesday, 7 March 2012, 17:16
Subject: [Tajfutas] Közösségi térképkészítés információk (Hosszú)
 
Sziasztok!

Egy kicsit körbejártam a témát, és megosztom veletek az eddigi információkat.

I.    JOGI TUDNIVALÓK
A múltkori levelemben hivatkozott megoldás az Open Street Map (http://www.openstreetmap.org) infrastruktúráját használja. Ez a rendszer gyakorlatilag megfelel a Wikipedia térképváltozatának. Ebből adódnak a jogi következmények is:
1.    Felhasználás: Az Open Street Map adatai ún. Creative Commons (CC-BY-SA) licensz keretében vehetők igénybe, azaz: „Szabadon másolhatod, terjesztheted, továbbíthatod és átdolgozhatod térképünket és adatainkat mindaddig, amíg feltünteted az OpenStreetMapot és közreműködőit. Ha módosítod vagy felhasználod térképünket vagy adatainkat, akkor az eredményt is csak azonos licenccel terjesztheted.”
2.    Adatok feltöltése: Alapvetően saját GPS track és terepi felmérés adatait szabad csak feltölteni. Minden egyéb forrás (pl. turistautak.hu, nyomtatott térkép, stb.) feltöltése csak akkor megengedett, ha az eredeti forrás szerzői jogainak tulajdonosa ezt írásban engedélyezte. (A wikipédián is kitörlik a szerkesztők a nyomatott lexikonokból bemásolt szócikkeket.)

Ebből az alábbiak következnek a tájfutótérkép készítése esetén:
1.    A szintvonalakat semmiképpen nem szabad feltölteni az OSM szerverre, hanem külön .osm fájlban elmentve valamelyik saját szerverünkön lehet elhelyezni.
2.    Régi tájfutótérkép akkor használható fel háttérképként átrajzoláshoz, ha annak készítője írásban engedélyezi ezt.
3.    A fentiek hiányában a közreműködőknek minden térképi objektum elhelyezkedését saját maguknak kel felmérniük. Ebben persze segíthet a régi térkép, mert az alapján már célzottan lehet újra felmérni annak objektumait.
4.    Az elkészült térképeket ugyanilyen CC-BY-SA licensz szerint kell közzétenni, és fel kell tüntetni rajtuk, hogy az Open Street Map adatbázisának felhasználásával készültek.

II.    TECHNIKAI TUDNIVALÓK
A múltkor hivatkozott leírás (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/IOFmapping) finoman szólva vázlatos, az ott feltüntetett kapcsolattartó (David Svantesson) nem válaszolt a megkeresésemre. Ez semmiképp nem egy bejáratott módszer, hanem inkább egy korábbi félig-meddig kidolgozott próbálkozás nyomainak tekinthető. Sehol nem találtam adatot arra, hogy bárhol akárcsak egy térképrészlet is készült volna ezzel a módszerrel. A leírás legnagyobb érdeme, hogy definiálja a IOF térképjelek Open Street Map címkézésének szabályait (tagging). Az egész rendszer lényege, hogy az egyes tereptárgyakat pontszerű, vonalas vagy területi objektumként (feature) hozzuk létre, majd a megfelelő címkék beírásával adjuk meg, hogy azok milyen IOF térképjelnek felelnek meg (pl. iof=road; type=minor). Az adatbázisban az objektumok pontjainak koordinátái és a hozzárendelt címkék tárolódnak el. Az hogy ebből milyen
 térképjelek képződnek a létrehozott térképen az az ún. renderelő programtól függ. Amelyik objektum már szerepel az Open Street Map adatbázisában (pl. nagyobb utak), ott elegendő a megfelelő iof címkék hozzáadása, tehát ez esetben rajzolni sem kell.

A leírt módszer főbb részei:
•    Szintvonalak automatikus generálása: A leírásban szereplő Srtm2Osm eszközzel tényleg pillanatok alatt lehet szintvonalakat létrehozni a NASA műholdas felszínadatbázisából. A szintköz paraméterezhetõ, de az adatbázis 30m-es felbontású, így az 5 méteres alapszintköznél eléggé elnagyolja a részleteket a keletkező kép. Kisebb edzőtáborhoz azonban így is használható, ha nem túl részletgazdag a terep domborzata.
•    Térképszerkesztők: A leírásban kétféle szerkesztő szerepel: JOSM és Merkaartor. Számomra a JOSM első elég barátságtalannak tűnt, és a leírásban csatolt szükséges kiegészítő fájlokra is hibát jelzett. A Meraartor már jóval barátságosabb szerkesztő, bár még vannak hibái és hiányosságai. Az IOF jelkulcs még nagyon hiányos, de van lehetőség újabb jelek hozzáadására. A program képes több réteget kezelni, és háttérképként beállítható a TUHU térképe, vagy szkennelt helyszínelési térkép (ún. Walking paper)
•    Renderelés: A leírással ellentétben már a Merkaartor is képes pdf, png vagy svg kimeneti formátum előállítására. Azonban a jelkulcsszerkesztőjének (Style editor) korlátai miatt nem minden IOF jel jeleníthető meg eredeti formájában (pl. a fésűs jelek, mint tereplépcső, szikla, kerítés). Ilyen esetben pótmegoldásként közelítőleges jeleket lehet létrehozni, ami edzésre még elmegy. A leírásban hivatkozott speciális Osmarenderer verzió állítólag majdnem minden IOF ISOM térképjelet képes helyesen megjeleníteni, és kipróbálás során kisebb hibákkal ugyan, de alapvetően jól működött.

III.    TENNIVALÓK A RENDSZER ELINDÍTÁSÁHOZ
Mivel egy kísérleti stádiumban lévő módszerről van szó, így először még ki kell dolgozni a technikai hátteret. Az eddigiek alapján az alábbi tennivalókat látom szükségesnek a tényleges közösségi térképkészítés elindításához:
1.    Merkaartor térképszerkesztőben az ISOM jelkulcs hiányzó elemeinek definiálása (legalább egy közelítő megjelenítéssel, ahol az eredeti jel nem definiálható),
2.    Részletes használati útmutató kidolgozása a kezdeményezésben résztvevők számára,
3.    A kísérletre kiszemelt terepek esetén a régi tájfutó térkép szerzői jogainak birtokosait megkérdezni, hogy hozzájárulnak-e a térkép felhasználásához és a térképobjektumok OSM szerverre feltöltéséhez.

IV. KÖVETKEZTETÉSEK
A tényleges közösségi térképkészítés elindításához még sok előkészítő munka szükséges, de nem megvalósíthatatlan a dolog. Ha a tájfutó közösség és az érintett terepek térképgazdái részéről pozitív a hozzáállás, akkor érdemes nekifogni a dolognak. Ez esetben valószínűleg a világon elsőként tudnánk megvalósítani a közösségi tájfutótérkép készítést. Nagyot lendítene a dolgon, ha a Budai Hegység valamelyik elavult tájfutótérképének térképgazdája írásban engedélyezné a régi térkép adatainak feltöltését az Open Street Map szerverre, mert akkor nem a nulláról kellene indulni, és sokkal hamarabb lehetne látványos eredményeket felmutatni.

Érdekesség: A módszer hazai ismertetése már 2009-ben megtörtént a 13. ICOM konferencián:
http://lazarus.elte.hu/mc/13icom/ao.ppt

Nemrég írtam az akkori előadónak, hátha tud valami konkrét tapasztalatról beszámolni.


Üdv:

Török Imre

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120307/2e3c03ef/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról