[Tajfutas] (nincs tárgy)

Julianna Grant jzgrant at yahoo.co.uk
2012. Jan. 27., P, 15:16:34 CET


Szia Feri!

Teljesen egyetertek Veled amit arrol irsz, hogy erkolcsileg 100%-an felelosek a rendezok azert, hogy ne menjenek haza amig meg valaki kint van a terepen.  Abban is igazad van, hogy a meteorert nem lehet a rendezoseget hibaztatni.  Ugyanakkor, azert meg mindig lehet oket hibaztatni, szerintem, hogy ha egy meteor becsapodasa utan, azzal a jelszoval, hogy a meteor nem a mi hibank, osszepakolnak es hazamennek.  Magyarul, nemcsak arrol van szo, hogy jogilag milyen helyzetekben lehet bizonyitani a felelosseget, hanem arrol, hogy akarmi tortent, egy a celon at nem ment versenyzo keresese az a mindenkori rendezoseg feladata.  Vagy ha nincs modukban hatasosan keresni mert mar alig vannak ott emberek vagy barmi mas okbol, akkor az illetekes hatosagot ertesitsek: rendorseg, hegyi mentok stb.

Ilyen esetem Kelet/Kozep Europaban mar sokszor volt.  Ausztriaban voltunk a Thermenlandon egyszer, mar reg vege volt a versenynek, minden busz visszament a szallasra de a Gosswein Jutkanak meg nyoma nem volt.  Mikor megkerdeztem a rendezoseget, hogy milyen terveik vannak a hianyzo versenyzok megtalalasara ugy neztek ram, mintha hottentottaul beszeltem volna.  Abszolute nem ertettek, hogy mit kerdezek, pedig nyelvi problemaink nem voltak. Addigra mar a Csaba is tavozott, mert neki delutani sprint versenye volt a versenykozpontban, igy en voltam kenytelen kimenni megkeresni.  Hala Istennek, magatol szepen bejott egy jo fel ora mulva. De mi lett volna ha fekszik egy horhos melyen torott labbal vagy ajultan?  Erre meg az sem valasz, hogy majd a bontok megtalaljak.  Kotve hiszem, hogy bontas kozben beneznek minden godor vagy szakadek melyebe.

Az en kritikam mindig arrol szol, hogy szabalyba kell foglalni es be kell tartatni, nem rahagyni az eppen ott elerheto emberek tisztessegere, mert az nagy lutri amikor eletrol lehet szo. Sajnos, szomoru tapasztalataim alapjan ebben a temaban sem a szabalyok megirasa sem a szabalyok betartatasa (akamilyen szabalye) nem erossege a magyar tajfutasnak, a betartatas kulonosen nem.

Julia


2012. 01. 27. 5:31 keltezéssel, Gerely Ferenc írta: Nem vagyok a listán, de neked elmondom a véleményem a vitával kapcsolatban.

Én ehhez a polémiához csak annyit tudok mondani, hogy ha valaki
   képes lezárni úgy a versenyt és hazamenni, hogy valaki feltehetően
   vagy ténylegesen kint van az erdőben, ráadásul írott szabályokra
   hivatkozva, az nem állja ki az etikai megmérettetést. Lehet, hogy
   a versenyző felkészületlen volt, hogy edzője hibázott, hogy
   megsérült vagy rosszul lett, teljesen mindegy. Mivel az Európai
   jogrendszerek a Római jogra alapozottak, és a Polgári Törvénykönyv
   figyelembe veszi az etikai értékeket is biztos vagyok benne, hogy
   le lehet vezetni a rendezők mindenkori jogi felelősségét is, ami a
   keresést illeti, bármit is ír a szabályzat. A versenyző
   kintmaradása miatt csak akkor felelősek a rendezők, ha a hibájuk
   miatt történt pl. egy baleset (pl. méhkaptárokhoz helyeznek ki
   pontot). Egy meteorit lezuhanása viszont a vis major kategóriába
   tartozik. 

Feró
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120127/7f9424f1/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról