[Tajfutas] Fwd: válasz erdő ügyben

Nagy Lajos nagyluji43 at vipmail.hu
2012. Jan. 18., Sze, 12:42:57 CET


Feró!!!!Rosszul látod a dolgot (szerintem).Nálunk kizárólag nappal lopnak (szinte naponta),mert éjszaka pillanat alatt megfogható,ugyanis a legális vágók akkor nem dolgoznak.
Üdv:  lujipapa
-- Eredeti üzenet --
Feladó: ivbalogh <ivbalogh at freestart.hu>Címzett: Tájfutó levelező lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>, Tájfutó levelező lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>, Gerely Ferenc <gerely at t-online.hu>Elküldve: 2012. január 18. 11:38Tárgy : [Tajfutas] Fwd: válasz erdő ügyben

 Sziasztok!  ezt a választ kaptam magánban a kérdésemre  szociális indittatásu ötletem ugy látszik nem talál kedvező fogadtatásra: azt hittem, az CÉL, hogy az erdő alja tiszta legyen, csak nincs rá pénz, hogy a munkásokat fizessék  :( üdv  balogh ivan  

 -- Eredeti üzenet --
 Feladó: Gerely Ferenc <gerely at t-online.hu> Címzett: ivbalogh <ivbalogh at freestart.hu> Elküldve: 2012. január 18. 9:37 Tárgy : válasz erdő ügyben

 Szia Iván!

Nem vagyok a levlistán, ezért magánban küldöm, de kérem, hogy tedd fel a listára, talán mást is érdekel.

A felvetésedre válaszolva:

Azt így megmondani, hogy a fát legálisan döntötték-e ki tudja. Feltehetően igen, mert a fatolvajok inkább éjjel dolgoznak.

Az erdők alja azért volt tisztább, mert értéke volt a gallyfának. Szerintem várható, hogy ismét többen keresik majd a tüzelőnek ezt a formáját. Akkor megint „tisztább” lesz az erdő. Aki tűzifát szeretne gyűjteni, keresse meg a helyi erdészetet vagy erdőtulajdonost és ott megállapodhat a dologról, természetesen fizetés ellenében. 

Az erdők biológiai sokféleségének alapvető szempontja az, hogy az élővilág gazdagságát meg kell őrizni. Ennek egyik eleme az u.n. „holtfa” amiben rovarok, gombák és más élőszervezetek életteret találnak. Régen a beteg fát el kellett távolítani az erdőből pont a fertőzés veszélye miatt, ma a természetvédelem követelménye a megfelelő holtfa arány biztosítása. Ez néhány fafajnál egyébként katasztrofális következményekkel járhat (pl. lucfenyő, szúkárosítás). Az erdőben maradó és korhadó faanyag az erdő talaját gazdagítja, az örök természetes tápanyag-forgalom része.

A fahasznosításban egyre inkább tért hódít a szálalás, tehát a tarvágás vagy végvágás helyett egyenként vagy kisebb csoportokban termelik ki a fákat olyan rendszerben, hogy az erdő fennmaradjon, gyarapodjon. Ez a tájfutásban is változást fog jelenteni, több lesz a zöld folt a térképeken . A módszer azonban nem alkalmazható az ültetvényszerű erdőkben, tehát elsősorban az alföldi fenyvesekben, nemes-nyarasokban és akácosokban, valamint azokban a természetszerű, őshonos fafajokból álló erdőkben, ahol ennek feltételei (pl. talaj, csapadék, magot hozni képes fák) nem adottak.


Feró _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120118/1a2549b5/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról