[Tajfutas] alapranglista, korosztályos ranglista

zala.ztc at zalaszam.hu zala.ztc at zalaszam.hu
2012. Feb. 3., P, 23:16:21 CET


Szia Poepy!


Regionális versenyek: Véleményem szerint jól működik a regionális versenyek rendszere (az más kérdés kell-e ennyi). A versenyek nagy többsége megfelel a szabályzatokban előírtak! Könnyebben elérhetőek és sokkal olcsóbbak mint az országos rangsorolók. Akik versenyezni szeretnének, ezt IS választani fogják. Persze ha csalódnak egy rendezőben, terepben, akkor legközelebb nem mennek vissza. 
Miért kerül többe egy RR verseny? Az SI használatért 5000 Ft-t kell fizetni versenyenként. Ezenfelül semmi kötelezettsége nincs a rendezőnek (hacsak nem 800 ft felett van a nevezési díj) 
Adminisztrációs feladat: egy jegyzőkönyvet nem lehet olyan bonyolult kitölteni, a pályák tervezése sokkal időigényesebb dolog. Abban viszont igazad van, néha veszteséges a rendezés. De aki rendezést vállal tudnia kell, hogy lehet ilyen is.


A Sporttörvényt most fogadták, alig lépett életbe! Szerinted ismét változtatnak rajta? Csodálkoznék rajta, hiszen kb másfél éves huzavona volt a módosítások elkészítése, majd az elfogadtatása.
Részlet a módosításból:
24. § (1) Az Stv. 25. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Amennyiben a szakszövetség területi szervezeti egységeket hoz létre és ezeket jogi
személynek nyilvánítja, a szakszövetség közgyűlése:”
(2) Az Stv. 25. § (5) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A szakszövetség jogi személlyé nyilvánított szervezeti egysége:)
„b) nevét, székhelyét, képviselőjének nevét és lakóhelyét a Fővárosi Törvényszék külön
alszámon tartja nyilván.”
Ez alapján a Szakszövetségek határozatják meg, hogy létrehoznak-e jogi személyiséggel rendelkező területi egységeket. Ami itt az új, hogy a bejegyzéshez már a területi szövetség képviselőjét (név szerint) is bejegyzi a Bíróság, így a jogi köre kiszélesedik – adószámot igényelhet, bankszámlát nyithat és akár pályázhat is. Vagyis a megyei szövetségek működése, léte az országos szövetségen múlik, nem a megyei sportszövetségen (bár igaz, hogy ezek a szervezetek komolyabb szinten támogatják a megyei szövetségeket, pl.: adminisztráció, könyvelés, anyagi támogatás) Tehát a továbbiakban sem tagjai lesznek a szövetségnek, hanem ahogyan korábban is szervezeti egységként működnek.  

Nem emlékszem arra, hogy a sporttörvény rendelkezik-e a megyei sportszövetségekről, arról biztos nem, hogy ezek megszűnnek. (amely szervezetek egyébként független civil szervezetként működnek és az egyesülési jogról szóló törvényeknek megfelelően működnek) A megszűnés szélére sodródásnak a megyei önkormányzatok átalakítása és a vele járó anyagi támogatások csökkenése az oka. Hiába maradt az Önkormányzati törvényben a megyékre rótt sportfeladatok ellátása, erre jelen pillanatban egyetlen megyében adnak támogatást (Vas megyében még működik a Sportigazgatóság és a megyei önkormányzat tartja fenn). 
Tájékoztatásul azért jelzem neked is, hogy a Nemzeti Sportszövetség Területi Kollégiuma (amelynek minden megyei sportszövetség a tagja – kivétel Csongrád, mert ott nincs ilyen szervezet) jelenleg gőzerővel azon dolgozik, hogy valamilyen szinten – szervezeti és anyagi lehetőségeket megteremtve – továbbra is megmaradjanak a megyei sportirányító, segítő sportszövetségek, melyek nagyban segítik a megyei szövetségeink munkáját. (már sportszakállamtitkársági és miniszteri biztosi egyeztetések is voltak ebben a témában)


Bocsi ha hosszú voltam.

fehér ferenc


From: Zentai József 
Sent: Friday, February 03, 2012 1:58 PM
To: péter kovács ; Julianna Grant 
Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu 
Subject: Re: [Tajfutas]alapranglista, korosztályos ranglista

Talán azért mert.......... 

Túl sokat kell mindenfelé egy RR verseny lebonyolításért fizetni, jelentősen bővültek az adminisztrációs feladatok is, ezért nemigen rajonganak a klubok egy-egy ilyen verseny lebonyolításáért. 
Ha csak, a ma már mindenképpen elvárt SI rendszer alkalmazását is belevesszük, az általában kis létszámú,(de szerintem sportági szempontból igencsak fontos rendezvények-lásd: piramis) versenyek esetén, további jelentős rendezői kiadást jelent. 

Addig, még egy országos rangsorolón esetleg visszajön némi térítés a résztvételi díjakból, addig RR -nél minden esetben saját zsebből kell bepótolnod a nem kis mértékű hiányzó versenyrendezési összegeket.
Ezt, ugye már nem minden klub/egyesület tudja, akarja bevállalni, helyette -ha van-,inkább elversenyzik az eredetileg ide tervezett összeget, a nem biztos, hogy nagyobb versenyélményt nyújtó ORR-re .


Kicsit más, de tájfutás
............. A most alakulgató Sporttörvényben(tudomásom szerint albizottsági szinten még jelentős számú módosítási indítványok várnak elfogadásra/elvetésre )
a tervek szerint nincs már megyei sportági szakszövetségek szövetsége,  ezek megszünte után mi lesz a megyei/járási(?!) 
tájfutószövetségekkel, valamint az általuk lebonyolított RR bajnokságokkal.
(Ha nem lesznek törvényszéki bejegyzésűek, akkor miként lesznek tagjai az MTFSZ-nek és miként kapnak versenylebonyolítási RR jogot!)

Ez a regionális versenylebonyolítási módszer eddig sem működött problémamentesen ezért ezen a téren is vmit tenni kellene.

(lebonyolítás terén kivételek vannak, mint pl. Nógrád-Heves-JászNagykun), de azért Nógrádban többször is előfordult, hogy az RR bajnokságon nem volt megyére lebontott (kiírásban ez szerepelt) bajnoki éremosztás, nem volt egy kis csoki, vagy akármi jutalom az 1.-3. helyen végzett fiataloknál, illetve nem is volt eredményhirdetés.  

Popey





--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120203/552ea0cd/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról