[Tajfutas] Stratégiai terv

Kelemen János (netquick) nemelek at netquick.hu
2011. Már. 2., Sze, 09:05:39 CET


regisztációs kártya előnyei:
http://www.nssz.hu/index.php?Menu=Static_Page&Action=List&Info=Regisztracios_kartya&lang_id=1
 ----- Original Message ----- 
 From: Hites Viktor 
 To: 'László Pap' ; 'Katalin Vékonyné Árva' 
 Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Wednesday, March 02, 2011 8:28 AM
 Subject: Re: [Tajfutas] Stratégiai terv


 Ezek szerint nem kötelező a kötelezőnek kikiáltott műanyag versenyengedély kártya? 

 Vagy a mellett tért vissza a MASZ a "kék" igazolványokhoz?

  

 Amíg nem kötődnek a versenyengedély kártyához, olyan kedvezmények, amiket kihasználunk sportolóként a valóságban is (elvileg lennének ilyen kedvezmények, de nem nagyon hallottam még senkit, hogy igénybe vett volna ilyet), addig valóban felesleges anyag és pénzpazarlásnak érzem én is a versenyengedély kártyát, főleg évente. Nálunk ezt fizikai mivoltában ráadásul senki nem ellenőrzi a versenyeken, így új kék könyv bevezetését sem javasolnám, ha a kártya nem is kötelező, egyszerűen elektronikusan tartsuk nyilván a versenyengedélyeket.

  

 üdv. Viktor

  


------------------------------------------------------------------------------

 From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of László Pap
 Sent: Wednesday, March 02, 2011 1:47 AM
 To: Katalin Vékonyné Árva
 Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu
 Subject: Re: [Tajfutas] Stratégiai terv

  

 Én még őrzöm.
 Hátha visszatérünk rá. :-)

 Lacó

 2011/3/1 Katalin Vékonyné Árva <vekony.arva at gmail.com>

 A Magyar Atlétikai Szövetség ez évtől visszatért a régi "kék" igazolványokhoz, amit anno - talán még emlékeztek - több évig használtunk, benne a sportoló igazolásával, átigazolásával, no és a sportorvosi pecsétekkel.
 Andor 

 2011/3/1 Pózna Edit <pozna.edit at invitel.hu>

   

  Sziasztok!

   

  Bennem megfogalmazódott már, hogy miért kell minden évben új műanyag kártyát kiadni? A sportorvosit úgysem lehet ráiratni. Szerintem megfelelő lenne olyan rendszerben, mint pl. a diákigazolvány, évente új matricával. 

  Nálunk 4 kártya selejteződik le évente, nem nagyon lehet mire felhasználni, mondjuk szélvédőről a jeget lekaparni jó, de ahhoz sem kell ennyi.

   

  Üdv: Edit*

   ----- Original Message ----- 

   From: Hites Viktor 

   To: 'Mézes Tibor Sólyom' ; tajfutas at lazarus.elte.hu 

   Sent: Tuesday, March 01, 2011 8:28 AM

   Subject: Re: [Tajfutas] Stratégiai terv

    

   Sziasztok!

    

   Nem hiszem, hogy késő megtenni bármilyen javaslatot, hiszen még előttünk a közgyűlés, az a Szövetség legfőbb szerve bármit napirendre tűzhet akár még a helyszínen is.

    

   A Sólyom által javasolt konkrétumokról:

   Nem tartom igazán jó ötletnek, hogy az MTFSZ vállalja a kártyadíjat az első ranglistára kerülésig. Teljesen feleslegesnek érzem kiváltani azoknak a versenyengedélyt, akik esetleg csak pár hónapig fordulnak meg a sportágban (sajnos sokan vannak ilyenek, szerintem még a nagyon tehetséges utánpótlás edzők is tapasztalnak gyakran ilyesmit). Inkább azt kellene visszaállítani, hogy utólag is ki lehet váltani a versenyengedélyt utánpótlás korban, hogy a bizonytalan versenyzőknél, ne gyártsunk felesleges szemetet a kártyák legyártásával, ne kelljen a kluboknak, (vagy a jelen javaslat szerint az MTFSZ-nek) erre adott esetben tökéletesen feleslegesen pénzt költenie. Vagyis 18 éves korig lehetővé tenném a versenyengedély utólagos kiváltását. Ez az MTFSZ-nek ez nem kerülne továbbra sem semmibe, bevétel kiesést sem jelentene, a kluboknak viszont nem kellene már év elején megkérni a versenyengedélyt a bizonytalan versenyzőik számára.

    

   A mostani támogatási rendszernek köszönhetően jelenleg is az a tendencia, hogy akik siettetjük a minősítés megszerzését, mert akkor jár az egyesületnek a versenyző után utánpótlás támogatás, ha minősítést szerez a versenyző. Mondjuk az így kiosztott támogatási összeg bár összességében elég komoly összeg, egy főre eső nagysága, mégis inkább gesztus értékű abból, igazából utánpótlást finanszírozni nyilván nem lehet. Ezzel együtt feleslegesnek érzem, hogy Sólyom javaslatának megfelelően még erősebb kényszert idézzünk elő a gyerekekben edzőkben a minősítés megszerzését illetően. A saját tapasztalatom az, hogy egyre fiatalabb gyerekekkel kezdjük el a felkészítést (az utóbbi években, nekem a 2-4. osztályosok közül sikerült szinte csak újakat toboroznom), ők viszont még nem érettek igazán a tájfutásra, a nagy többségük még fél egyedül az erdőben, de kettesben pl. nagyon lelkesek. Állandó dilemmám az edzéseken és a versenyeken is, hogy el merjem-e engedni őket egyedül a pályára, pedig amúgy elég ügyesek. Ha kettesben mennek, akkor nyilván nincs esély minősítés megszerzésére, ugyanakkor a sportágban való megmaradásra sokkal nagyobb. Hogy mikor múlik el ez a félelem, egyáltalán le lehet-e építeni, az már egy komoly szakmai kérdés, amivel én bizony elég nehezen birkózom. Sajnos elég sok fiatal (alsó tagozatos) és tehetséges versenyzőt elvesztettem az utóbbi időben ilyen jellegű félelem miatt.

    

   Vitatkoznék Sólyom azon állításával is, hogy csak az 1-6. osztályos korosztály fogható meg a sportágunkkal. Az igaz, hogy úgy tűnik, jelenleg inkább ebből a korosztályból lehet még mindig eredményesebben meríteni, de azért vannak példák hogy később is bekapcsolódnak gyerekek a sportágba. Sok mindenen múlik, hogy ki milyen korban és miért kapcsolódik be a sportágba, elég lényeges szerepet tudnak ebben játszani pl. a családi kapcsolatok, meg a barátságok. Az utóbbi pár évben egy 6. osnál idősebb versenyzőt sikerült bevonnom a rendszeresebb edzésekbe, őt pl. a testvérein keresztül, de pl. ha egy középiskolába menő tájfutót meg bír tartani az ember, könnyen lehoz magával az új iskolából egy-két új osztálytársat, barátot.

    

   Természetesen, ha lesz központi forrás a népszerűsítő eseményekre, akkor megfontolandó, hogy azt speciálisan a leginkább fogékony 3-6. osztályos korosztály sportágba való bevonására használjuk fel.

    

   Nem értek egyet azzal sem, hogy egy iskolában az első program megtartása 5000 Ft legyen, hiszen az első bemutatóval van a legtöbb feladat, akkor még nincs térkép, kapcsolat stb. Pont az első legyen egy kicsit jobban támogatott, a későbbi programokra pedig már kevesebb központi pénzt adjunk. A 20 programot egy évben én egy kicsit sokallom, ennyinek egy klub esetében csak akkor van értelme, ha több településen van csoportja, vagy más egyesületnek, vagy leendő edzőnek segít be az indulásnál bemutató megtartásával. 4-8 iskolánál többet egy klub nehezen tudom elképzelni, hogy potenciálisan ki tud toborzó bázisként használni. Én még azt a két iskolát is nehezen toborzom meg rendesen, amiben rendszeresen tartok szakköri foglalkozásokat. Ha ezekben tartani tudnék évi 2-2 támogatott bemutatót (egyet tavasszal egyet ősszel), az bőven elég lenne szerintem.  

    

   Az esetleges központi támogatás kiosztásánál én inkább a következőkre igyekeznék a hangsúlyt fektetni. Olyan helyen legyen sportági bemutató, ahol van esély új csoport indítására, mert van valaki a környéken, aki vállalja a gyerekekkel való foglalkozást, ha ez az ember létezik, akkor ott tegyünk meg mindent a bemutató megvalósulásáért. Mert bár jó dolog, ha sok helyen sokan megismerik a sportágat, de ha elenyésző azok száma, akik aztán rendszeresen eljárnak közülük edzésekre, versenyekre, akkor nyilvánvalóan nem hasznosul eredményesen az erre a területre szánt forrás. Tass szerte az országban tart bemutatókat, mondhatjuk, hogy eredményesen, mert sok gyereknek megtetszik a sportágunk, hívják vissza az iskolák most már évről évre, hogy tartson nekik újabb rendezvényt, csak ő nyilvánvalóan nem tud visszajárni rendszeres edzéseket tartani, és versenyre hordani a gyerekeket, így sok amúgy érdeklődő gyerek a sportág számára elveszik jelenleg. Olyasmin kellene inkább gondolkozni, hogy azokat segítsük az elindulásnál, akiknek jelenleg nincs forrásuk bemutató illetve rendszeres edzések megtartására, miközben ne szenvedjenek azok hátrányt, akik már ma is foglalkoznak utánpótlás neveléssel. Mérjük fel, hol van igény bemutatók tartására, hol lehetne ezek segítségével új versenyzőket bevonni, és ott tartsuk is meg ezeket az eseményeket. Ezenkívül, mérjük fel a potenciális edzőket, hol ki működik, kinek lenne ilyen szándéka, ha kapna némi segítséget, és mindenhol ahol erre mutatkozik esély, ott segítsük központi forrás, illetve térképkészítés biztosításával az elindulást.

    

   Remélem, hogy a közgyűlés, a következő elnökség és minden érdekelt megfontolja a fentieket.

    

   üdv. Viktor

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    


--------------------------------------------------------------------------

   From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Mézes Tibor Sólyom
   Sent: Monday, February 28, 2011 8:23 PM
   To: tajfutas at lazarus.elte.hu
   Subject: Re: [Tajfutas] Stratégiai terv

    

   Most jutott eszembe ....

   2011/2/28 Kelemen János (netquick) <nemelek at netquick.hu>

   Szia Sólyom,

   Kicsit korábban kellett volna élni a javaslataiddal.

   (2) 

   A Szövetség tagjai által beterjesztett javaslatokat abban az esetben lehet napirendre tűzni, ha azokat a tagok, a Közgyűlés időpontja előtt legalább négy héttel benyújtják az Elnökségnek. 

   Üdv, Janó

    ----- Original Message ----- 

    From: Mézes Tibor Sólyom 

    To: tajfutas at lazarus.elte.hu 

    Sent: Monday, February 28, 2011 7:52 PM

    Subject: [Tajfutas] Stratégiai terv

     

    Sziasztok!

     

    Úgy tűnik, hogy az új szabályokkal (tagdíj növelés) több pénz áramlik be a sportba, de a versenyzői létszám igencsak csökkent.

    Ez lehet jó is. Azaz a rendszerben csak ilyen-olyan okok miatt bentlévő, nem versenyző emberek eltüntek. Tisztább a kép.

    (De biztosan van olyan is, aki fog versenyezni, de nem kell neki versenyengedély. S ő még ranglista díjat sem fog a jövőben fizetni.)

     

    Arra gondoltam, hogy lehetne növelni a létszámot, ha az UP versenyzőknél az első ranglistára kerülésig a kártya díjat átvállalná az MTFSZ.

    Azaz könnyebben leigazolnánk új versenyzőket, akikről nem tudjuk, hogy lesz-e belőlük versenyző. Valószínüleg versenyezni fognak, tehát valódi létszám lesznek. S ha felkerülnek a ranglistára, a következő évtől fizetnek kártyadíjat is, vagy 19 éves koroktól.

     

    Lehetne támogatni a minőségi UP versenyzőket és az edzőjüket/klubjukat, ha

    a) az első minősítést megszerzés évében plusz fejkvóta (meglévő jelnlegi 2.000.000,- Ft-on felül)

    b) ha leigazolásának évében megszerzi a minősítést plusz fejkvóta (meglévő jelnlegi 2.000.000,- Ft-on felül)

     

    Ha volna pénz a diáktájfutás projekt folytatására, akkor némileg modósítanám a kifizetés feltételeit.

    Csak az program számítana, ha

    a) vagy legalább 150 fő 1-6. osztályos részt vesz

    b) vagy 5 iskolai tanóra, amin legalább 5 db osztály 1-6. évfolyamos

    c) vagy az 1-6. évfolyamos osztályokba járó tanulók 60%-a résztvesz a programon.

     

    Szerintem csak ez a korosztály fogható meg.

    Egy klub egy naptári évben maximum 20 programot csinálhasson, amiért támogatást kap.

    Egy programra min 5.000,- Ft, maximum 15.000,- legyen adható.

    Minden iskolában az első program csak 5.000,- Ft érjen.

    Hasonlóan kvótás legyen a szétosztási rendszer, mint az UP minősítéseknél.

    Persze a számokon lehet vitatkozni.

     

    Én azonnal bevezetném a fentieket.

     

    Kevés esélyt látok arra, hogy a mostani közgyűlés megfontolná ezeket a dolgokat. De talán a következő elnökség.

         -- 
    Üdv:
    Sólyom


------------------------------------------------------------------------

    _______________________________________________
    Tajfutas mailing list
    Tajfutas at lazarus.elte.hu
    http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas    __________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5914 (20110228) __________

    Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

    http://www.eset.hu


   _______________________________________________
   Tajfutas mailing list
   Tajfutas at lazarus.elte.hu
   http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
   -- 
   Üdv:
   Sólyom


--------------------------------------------------------------------------

   _______________________________________________
   Tajfutas mailing list
   Tajfutas at lazarus.elte.hu
   http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

  ------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20110302/319fba05/attachment-0001.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról