[Tajfutas] Zöld Fesztivál és Ölelj meg egy fát rekordkísérlet a Homokháti Hungária Kupán

Paskuj Matyas paskuj at maccabi.hu
2011. Júl. 25., H, 13:10:54 CEST


Kedves Sporttársak!

Örömmel értesítünk Benneteket, hogy a "Homokháti Hungária Kupa 2011" rendezősége pályázatot nyert a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A pozitív elbírálás következtében az augusztus 17-én Kisszálláson 10-15-ig, 2011. augusztus 18-án Kisszálláson 10-15-ig, augusztus 19-én Mórahalmon 14-17-ig, augusztus 20-án Ásotthalmon 10-15-ig, valamint az augusztus 21-én Ásotthalmon 10-15-ig tartandó versenyeinken jogosulttá váltunk a "Zöld Fesztivál" cím használatára.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a fesztiválszervező szakmával és zöld civil szervezetekkel közösen kialakította azt a szempontrendszert, amivel csökkenthető a rendezvények, fesztiválok környezetterhelése. A Zöld Fesztivál cím elnyeréséhez szükséges kritériumok azt is biztosítják, hogy a rendezvények, fesztiválok az élményszerzés mellett környezettudatos gondolkodásra neveljék a szórakozni vágyókat.
A nagy látogatottságú rendezvények óhatatlanul magas környezetterheléssel járnak: szerves és szervetlen hulladék keletkezésével, a természeti környezet sérülésével, nagyobb mértékű ivóvíz-fogyasztással, por- és szén-dioxid-szennyezéssel.
A fesztiválok rendezőinek 4 környezettudatos alapkövetelményt kötelező vállalnia, és ezen felül, legalább 4 szabadon választható kritériumot kell teljesítenie.
A vállalt környezettudatos kritériumok betartását civil szervezetekből és a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Pont Irodáinak szakembereiből álló csoport szúrópróbaszerűen ellenőrizheti a versenyeink ideje alatt.
Kérünk Benneteket, hogy környezetbarát hozzáállásotokkal és aktivitásotokkal segítsetek bennünket, hogy maradéktalanul teljesíthessük vállalásainkat, illetve maradéktalanul méltóak lehessünk a "Zöld Fesztivál" cím használatára.
Ezen pályázat benyújtásával, és a Zöld Fesztivál cím elnyerésével szeretnénk a tájfutók életérzését, természetszeretetét hivatalossá tenni, valamint, hogy az általunk szervezett Zöld Rendezvény minta- és példaértékű legyen a többi sportrendezvény számára, a felnövekvő tájfutó nemzedéknek, illetve, hogy a látogatóknak és érdeklődőknek átadhassuk környezettudatos szemléletünket és fejleszthessük a természet iránti szeretetüket és ragaszkodásukat.
A részletes tudnivalókat és vállalásainkat a "Zöld Házirendben" olvashatjátok, ami hamarosan felkerül a honlapunkra, valamint kifüggesztve a versenyek helyszínein is megtaláltok majd.


Ölelj meg egy fát!!!

A nemzetközi faölelési mozgalom keretén belül már hazánkban is több rekord született az egy időben, egyszerre történő faölelésre. 2010-ben a Normafánál, idén pedig Sopronban gyűltek össze a faölelők. 
Eredetileg Chipko mozgalom néven terjedt el maga a faölelés mely az erőszakmentes "passzív ellenállási" stratégiát alkalmazva próbál változásokat kieszközölni. A legkorábbi feljegyzés a Chipiko-ról 1730-ból származik. A mozgalmat a hetvenes évek végén élesztette újra az egyre növekvő erdőirtás.
A Homokháti Hungária kupa szervezősége figyelembe véve a tájfutás alapvető természetét és a versenyre jelentkező több mint ezerszáz résztvevő hajlandóságát, kísérletet tesz az egy időben, egy helyen történő faölelés magyarországi rekordjának megdöntésére. A rekordkísérlet a Homokháti Hungária Kupa kisszállási helyszínén lesz megtartva 2011. augusztus 18-án csütörtökön. A rendezvényen a résztvevők érkezése, regisztráció 8 órától kezdődik a célban, a 9 óra 30 perckor megvalósítandó rekordkísérlet után közös ünneplés, majd az esemény zárása következik a célban. Előzetesen a versenyközpontban is lehet regisztrálni.
Várunk mindenkit, aki szívügyének érzi az erdők megmentését vagy csak részt kíván venni a rekordkísérletben.

Paskuj Mátyás
Maccabi VAC Tájfutó szakosztály
06-20-9521-022
paskuj at maccabi.hu




További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról