[Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny

Zentai József jozsef.zentai at gmail.com
2011. Aug. 14., V, 12:17:19 CEST


Sziasztok!

Ez, tetszik...!

"Én két éve rendezek versenyeket és tájfutók is indultak rajta minden vita és probléma mentesen. Viszont nem egy olyan tájfutóversnyen voltam, ahol a pont jóval odébb volt kihelyezve, esetleg egy töbörrel vagy egy metsződéssel odébb, vagy egy nem is jelzett mészégetőben volt miközben a jelzett mészégető is meg volt." 
No comment! 
Popey

Ui. Az egyik mottóm: -Tökéletes ember nincs, ezáltal tökéletes térkép sem létezhet.!
....Ha már van új versenyszabályzata a túraversenyzésnek, akkor én, ismét azt javasolnám, hogy a tájékozódási túraversenyek szervezői,rendezői a népszerűbb és sikeresebb tevékenységük érdekében, -ÖNÁLLÓAN- a saját maguk által kialakított és készített speciális sporttérképeiken bonyolítsák le rendezvényeiket. 
Akkor majd vszínűleg nem lesz gond a pontokkal, a térképpel........ és mindkét sportág gőzerővel haladhat az egyre nagyobb népszerűsége felé.
Hajrá tájékozódási túraversenyzés.... Hajrá tájfutás.......! 
 ----- Original Message ----- 
 From: Feher Janos 
 To: Tóth Károly 
 Cc: tajfutas 
 Sent: Sunday, August 14, 2011 10:53 AM
 Subject: Re: [Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny


 Kedves Károly!

 Ahogy azt korábban is jeleztem, valóban sok anomália jelemezte régebben a túraversenyzést. Szerencsére az ebben a "sportágban" eltöltött 6 évem alatt, nem sok rossz élményem akadt...az is inkább az elején. Az új versenyszabályzat meglehetősen egyértelműsíti a rendezők lehetőségeit. Rákényszeríti végre őket, hogy ne az legyen a céljuk, hogy a versenyzőnek kelljen kitalálni a rendezők "saját értelmezésű házi szabályait" hanem, hogy az egységes versenyszabályzatnak megfelelően korrekt pályán, korrekt pontokkal tegyék élvezhetővé a versenyeket. A Hungária Kupás versenyünk is ezt a célt szolgálná. 
 Azokkal, akik eddig nem próbálták azokkal megismeretssük és azokkal, akik anno rossz élménnyel "gazdagodtak" azokkal megszerettessük újra ezt a versenyformát. 
 Az pedig gondolom senki nem gondolja komolyan hogy csak tökéletes tájfutóversenyek és csak rossz túraversenyek vannak. Ha lenne mégis valaki aki ennyire elfogult lenne, az jöjjön el szerdán és kellemesen fog csalódni. 
 Üdvözlettel

 Fehér János From: Tóth Károly <toth.karoly1 at upcmail.hu>
 To: Feher Janos <feherj at yahoo.com>; tajfutas at lazarus.elte.hu
 Sent: Saturday, August 13, 2011 11:00 PM
 Subject: Re: [Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny


  
 Egy időben indultam főleg munkatársakkal tájékozódási túraversenyen csapattal. Csak éjszakain. Csak rossz tapasztalataim voltak. 
 Pl.: 
 -  pont az ösvényen, az útelágazástól 30 m-re jelölve a térképen. Elmentem 50 m-ig, semmi. Hibapont lett, állítólag a többiek szerint 75 m-re volt. Ha nincs a helyén a pont , továbbmegyek. 
 -  pont az úton a térképen jelölt magasles. Simán fogom. Hibapont, mert a "jó" pont a térképen nem jelölt, 20méterrel arrébb levő magasles volt, amit állítólag beszúrtak a térképen.
 -  két félméteres szikla egymástól 15m-re, jellegtelen erdőben. Persze megfogtam a rosszat is, aztán a jót is, hibapont.
 -  az egyik verseny előtt már a "megnyitón" szidják a rendezők a térképet, amit úgy fénymásoltak.
 -  az egész csapatnak adnak egy fénymásolt, "ellopott" , jogtalanul használt térképet. 
 -  a késést , sietést is büntették, ezt el is fogadta az ember, mert már az induláskor tudtuk, de azt, hogy a mérő pontokon tömeg alakult ki, amit nem tudtak kezelni, és abszolut fals indulási időket írtak be, nem mérték az időt pontosan, az durva volt.
 -  az egész versenyek körítése, lebonyolítása, jelentkezés, .... eredményhirdetés szánalmas volt.
 -  godrös, (térképen pontozásos) területre betettek több pontot, természetesen pontatlanul.

 Most néhány pillanat alatt ennyi jutott eszembe arról a néhány "versenyről", amit nagy tapasztalattal bíró, egyébként szimpatikus úriemberek rendeztek.

 Lehet, hogy most már van valami fejlődés, nem tudom, de akkor az volt az érzésem, hogy a rendezők megrekedtek a 60-as évek rendezési színvonalán. Ezzel nem akarom bántani a már akkor is sokat dolgozó idősebb tájfutó sporttársainkat, de hát azóta változott néhány dolog.

 Üdv.

 Tóth Karesz

  ----- Original Message ----- 
  From: Feher Janos 
  To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
  Sent: Friday, August 12, 2011 1:29 PM
  Subject: [Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny


  Kedves Mindenki!


  Nagy öröm számomra, hogy a Hungária Kupa keretein belül végre ott szerepel kísérőrendezvényként a TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRAVERSENY. 
  Szerintem sokan tudnak róla, hogy mi is ez. Akár nekik, akár azoknak, akik eddig nem tapasztalhatták meg ennek a versenyformának az izgalmait jó szívvel ajánlom az első napon, vagyis szerdán megrendezésre kerülő versenyt. 


  Amiben leginkább különbözik ez a versenyforma a tájfutástól az az, hogy a versenyzőket a pontokon nem egy kóddal ellátott bója fogadja, hanem több bója is ki van helyezve. A pályakitűző feladata az, hogy kellőképpen elgondolkoztassa a versenyzőt, hogy melyik is valójában a keresett pont. A versenyzőnek pedig részben a domborzat és a fedettség viszonyából, részben pedig a tereptárgyak egymáshoz viszonyított elhelyezkedéséből kell rájönnie, hogy melyik a helyes bója. 
  A pontokon kívül akadnak még feladatok is, pl. irányfésű (amikor fel kell venni egy irányszöget és a lehető legpontosabban kell követni azt az útba eső első bójáig), vagy távolságmérés (amikor egy megadott útvonalon kell lépés számlálással megmérni egy bizonyos távot), vagy a polígon (ami tulajdonképpen sorozatos irány és távolságmérés), vagy egy olyan meghatározott terület bejárása, ahol egy bizonyos fajta tereptárgyból sok található...és még sok jó térkép és terepolvasási ügyességet igénylő feladat tarkítja a túraversenyeket. Van olyan feladat, ami a svéd pályára hasonlít, van olyan ami memória kérdése és van ahol egy kivágott folyosót kell követni. Olyan ez a verseny mintha egy tájfutó edzőtábor pályáit egy versenyben egyesítenénk. 


  A korosztályok eltérnek a tájfutó hagyományoktól. A, A36, A50, A60 és A70-es korosztályok vannak. Mindegyikhez tartozik egy meghatározott menetsebesség, amivel teljesíteni kell a pályát. Sietni szabad, de késni nem, mert akkor büntetőpontok vonódnak le. Minden késett percért 2 hibapont jár. Ha valaki „álbóját” vesz le a helyes helyett az 60 hibapontot gyűjt be, tehát érdemes megfontolni a választást. :) A feladatoknál pedig minél távolabb van a versenyző megoldása a helyestől, annál több hibapontot kap. 


  A tájékozódási túraversenyek már régóta léteznek párhuzamosan a tájfutással. Sokan vitatják is mi volt előbb tyúk vagy a tojás. Egy biztos, a tájékozódási túraverseny széles rétegeknek tud sikerélményt nyújtani, mivel ebben a versenyformában nem a fizikai állóképesség a legfőbb erény. 


  Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne belekóstolni egy ilyen versenybe a Hungária Kupa első napján, szerdán 14 és 19 óra között. A versenyen egyéniben és csapatban (2-4 fő) is lehet nevezni, a tájfutóverseny céljában.
  Nem utolsó sorban pedig megismerkedhetnek a versenyzők a 2. napi tereppel. 
  Nevezés: INGYENES :)))) 


  Kiírás:
  http://www.hungariakupa2011.maccabi.hu/dokumentumok/Hungaria2011_Tajekozodasi_turaverseny.pdf
  _____________ NOD32 6370 (20110811) Informᣩ󠟟___________

  Az ?et a NOD32 antivirus system megvizsg᬴a.
  http://www.nod32.hu
  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas   _____________ NOD32 6370 (20110811) Információ _____________

  Az üzenetet a NOD32 antivirus system megvizsgálta.
  http://www.nod32.hu


------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20110814/f577ea06/attachment.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról