[Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny

Tóth Károly toth.karoly1 at upcmail.hu
2011. Aug. 13., Szo, 23:00:00 CEST


Egy időben indultam főleg munkatársakkal tájékozódási túraversenyen csapattal. Csak éjszakain. Csak rossz tapasztalataim voltak. 
Pl.: 
-  pont az ösvényen, az útelágazástól 30 m-re jelölve a térképen. Elmentem 50 m-ig, semmi. Hibapont lett, állítólag a többiek szerint 75 m-re volt. Ha nincs a helyén a pont , továbbmegyek. 
-  pont az úton a térképen jelölt magasles. Simán fogom. Hibapont, mert a "jó" pont a térképen nem jelölt, 20méterrel arrébb levő magasles volt, amit állítólag beszúrtak a térképen.
-  két félméteres szikla egymástól 15m-re, jellegtelen erdőben. Persze megfogtam a rosszat is, aztán a jót is, hibapont.
-  az egyik verseny előtt már a "megnyitón" szidják a rendezők a térképet, amit úgy fénymásoltak.
-  az egész csapatnak adnak egy fénymásolt, "ellopott" , jogtalanul használt térképet. 
-  a késést , sietést is büntették, ezt el is fogadta az ember, mert már az induláskor tudtuk, de azt, hogy a mérő pontokon tömeg alakult ki, amit nem tudtak kezelni, és abszolut fals indulási időket írtak be, nem mérték az időt pontosan, az durva volt.
-  az egész versenyek körítése, lebonyolítása, jelentkezés, .... eredményhirdetés szánalmas volt.
-  godrös, (térképen pontozásos) területre betettek több pontot, természetesen pontatlanul.

Most néhány pillanat alatt ennyi jutott eszembe arról a néhány "versenyről", amit nagy tapasztalattal bíró, egyébként szimpatikus úriemberek rendeztek.

Lehet, hogy most már van valami fejlődés, nem tudom, de akkor az volt az érzésem, hogy a rendezők megrekedtek a 60-as évek rendezési színvonalán. Ezzel nem akarom bántani a már akkor is sokat dolgozó idősebb tájfutó sporttársainkat, de hát azóta változott néhány dolog.

Üdv.

Tóth Karesz

 ----- Original Message ----- 
 From: Feher Janos 
 To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Friday, August 12, 2011 1:29 PM
 Subject: [Tajfutas] Hungária Kupa - Tájékozódási túraverseny


 Kedves Mindenki!


 Nagy öröm számomra, hogy a Hungária Kupa keretein belül végre ott szerepel kísérőrendezvényként a TÁJÉKOZÓDÁSI TÚRAVERSENY. 
 Szerintem sokan tudnak róla, hogy mi is ez. Akár nekik, akár azoknak, akik eddig nem tapasztalhatták meg ennek a versenyformának az izgalmait jó szívvel ajánlom az első napon, vagyis szerdán megrendezésre kerülő versenyt. 


 Amiben leginkább különbözik ez a versenyforma a tájfutástól az az, hogy a versenyzőket a pontokon nem egy kóddal ellátott bója fogadja, hanem több bója is ki van helyezve. A pályakitűző feladata az, hogy kellőképpen elgondolkoztassa a versenyzőt, hogy melyik is valójában a keresett pont. A versenyzőnek pedig részben a domborzat és a fedettség viszonyából, részben pedig a tereptárgyak egymáshoz viszonyított elhelyezkedéséből kell rájönnie, hogy melyik a helyes bója. 
 A pontokon kívül akadnak még feladatok is, pl. irányfésű (amikor fel kell venni egy irányszöget és a lehető legpontosabban kell követni azt az útba eső első bójáig), vagy távolságmérés (amikor egy megadott útvonalon kell lépés számlálással megmérni egy bizonyos távot), vagy a polígon (ami tulajdonképpen sorozatos irány és távolságmérés), vagy egy olyan meghatározott terület bejárása, ahol egy bizonyos fajta tereptárgyból sok található...és még sok jó térkép és terepolvasási ügyességet igénylő feladat tarkítja a túraversenyeket. Van olyan feladat, ami a svéd pályára hasonlít, van olyan ami memória kérdése és van ahol egy kivágott folyosót kell követni. Olyan ez a verseny mintha egy tájfutó edzőtábor pályáit egy versenyben egyesítenénk. 


 A korosztályok eltérnek a tájfutó hagyományoktól. A, A36, A50, A60 és A70-es korosztályok vannak. Mindegyikhez tartozik egy meghatározott menetsebesség, amivel teljesíteni kell a pályát. Sietni szabad, de késni nem, mert akkor büntetőpontok vonódnak le. Minden késett percért 2 hibapont jár. Ha valaki „álbóját” vesz le a helyes helyett az 60 hibapontot gyűjt be, tehát érdemes megfontolni a választást. :) A feladatoknál pedig minél távolabb van a versenyző megoldása a helyestől, annál több hibapontot kap. 


 A tájékozódási túraversenyek már régóta léteznek párhuzamosan a tájfutással. Sokan vitatják is mi volt előbb tyúk vagy a tojás. Egy biztos, a tájékozódási túraverseny széles rétegeknek tud sikerélményt nyújtani, mivel ebben a versenyformában nem a fizikai állóképesség a legfőbb erény. 


 Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne belekóstolni egy ilyen versenybe a Hungária Kupa első napján, szerdán 14 és 19 óra között. A versenyen egyéniben és csapatban (2-4 fő) is lehet nevezni, a tájfutóverseny céljában.
 Nem utolsó sorban pedig megismerkedhetnek a versenyzők a 2. napi tereppel. 
 Nevezés: INGYENES :)))) 


 Kiírás:
 http://www.hungariakupa2011.maccabi.hu/dokumentumok/Hungaria2011_Tajekozodasi_turaverseny.pdf
 _____________ NOD32 6370 (20110811) Informᣩ󠟟___________

 Az ?et a NOD32 antivirus system megvizsg᬴a.
 http://www.nod32.hu------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas  _____________ NOD32 6370 (20110811) Információ _____________

 Az üzenetet a NOD32 antivirus system megvizsgálta.
 http://www.nod32.hu
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20110813/2b6ce5e7/attachment.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról