[Tajfutas] Köszönjük a TIPO-nak az Országos Diákolimpia normáltávjának pótlólagos megrendezését!!

Zentai József jozsef.zentai at gmail.com
2010. Jún. 22., K, 09:28:16 CEST


Sziasztok!
Röviden (talán sikerül) kibővíteni a Gábor által felvetteteket.
-Korábban egy nagyobb magyar verseny ellenőrzőbírájaként észlelve a gyerekek szalagozott pályáján való szűlő-versenyző/edző/kísérő együttfutását jeleztem a versenybizottság elnökének , hogy a kétfutamos verseny első napját ne számítsák bele az összetett eredményekbe. Nem így történt. 
A gyermek és az előzetesen a terep egy részével is már megismerkedett szülő végül összetettben boldogan állt fel a dobogó egyik díjazott fokára.
Ezt beleírtam ell. bírói jelentésbe is, de nem történt semmi, ráadásul egy évvel később hasonló esetek történtek ugyanezen az eseményen.

-A közelmúltban a diáktájfutó program keretén belül rendezett verseny során rámragadt néhány a sportág ránt érdeklő fiú és leányzó.
Amikor- munknélküliként már a harmadik versenyen próbáltam meg állni részvételi költségeiket- az egyik versenyt követően felvetették, nekik miért kell egyedül futni a terepen, mikor a győztest mindig valaki végighúzza a pályán..., nem jöttek többet. 
 
Popey

Ui.. Most már én is belátom a DO-n is hagyni kellene szabadon futni -versenyezni a gyerekeket. Ez az ők "olimpiai" megmérettetése.
Szóval ne legyen a jövőben ezen a rendezvényen más kupaverseny, vagy KISÉRŐK versenye
(esetleg akkor ha ezt jól el tudják különíteni a DO bajnoki terepétől)  
Ja egy megbeszélést a szakemberekkel (én nem tartom annak magam, csak amolyan s. edzőfélének) szalagozott gyermekpálya "ügyben" azért szívesen vállalnék. 

---- Original Message ----- 
 From: Kovacs Zoltan 
 To: László Pap 
 Cc: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Tuesday, June 22, 2010 12:27 AM
 Subject: Re: [Tajfutas]Köszönjük a TIPO-nak az Országos Diákolimpia normáltávjának pótlólagos megrendezését!!


 Pedig jobban tetted volna, ha végig olvasod... :)
 De főleg az olvassa el aki szeretne versenyt rendezni a jövöben, főleg ha még pályakitűzésre is adja a fejét!
 Én személy szerint tragikusnak érzem a helyzetet... de nem kezdek hosszabb okfejtésbe, hisz lassan elérem azt a sor számot, ahol a legtöbb ember úgy gondolja, na kezdődik a meccs, majd holnap elolvasom...
 Viszont úgy gondolom sokan szeretnének tenni valamit az egyre csak sokasodó problémák ellen, így ha vannak még vállalkozó kedvü emberek, azoknak szívesen venném a jelentkezését, elöször csak beszélgetésre, emailen- külön listán, majd aztán egy sportágunk jobbá tétele konferencián!
 Persze túlzott reményeim nincsenek, de magunkanak csinálunk problémákat, ha nem teszünk semmit, mint mások!

 Kova


 "László Pap" <paplaco56 at gmail.com> írta:
  Ez a pár szó?
  Mi lenne ha bővebben is kifejtenéd?? Amig olvastam szimpatikus volt.

  (Én kb. a 15. sorig jutottam. Mint, gondolom sokan mások is. :-)

  Lacó


  2010/6/21 Pataki Gábor <gabor.pataki at bizol.hu>

   Sziasztok,

   Az alábbiakban megfogalmazottakhoz fűznék hozzá néhány szót,

   Mint gyakorló szülő, - az egyik lányom most nőtt ki ebből a korosztályból, a másik most nő bele - bennem is megfogalmazódtak-megfogalmazódnak hasonló gondolatok.
   Ebben a kategóriában - FNII - és általában 10 esetleg 12 D - ben valóban nem annak a néhány gyereknek kellene a pályát tervezni aki "hozza" a győztes időt. Személyes tapasztalataim alapján ez inkább elveszi a kedvét a kicsiknek, és mondom ezt úgy, hogy a nagyobbik lányom, a fentebb említett, "győztes időt hozók" közé tartozik. Mint versenyekre rendszeresen járó, valamint az eredményeket figyelő, az alábbiakkal találkoztam, amik szerintem problémásak :

   Túl hosszú pályák: miért kell egy 8,9,10éves gyereknek 5 km fölötti pályát kitűzni, néha 100 vagy még annál is több szinttel, ráadásul 5-6 ponttal? Nem válasz erre az, hogy levágva csak a fele, vagy még annál is kevesebb a táv is és a szint is. Nem válasz, mert akkor csak néhány az, - és ki merem jelenteni, hogy ez max. 5-6 gyereket jelent - , akinek ez tényleg verseny, és aki tényleg élvezi, és tud úgy tájékozódni, hogy képes legyen mindenhol levágni. A többinek leginkább túlélő gyakorlat, ami esetleg végleg elveszi a kedvét a versenyzéstől, és magától a tájfutástól is. Ha utánpótlást szeretnénk nevelni, ez is szempont kell(ene), hogy legyen. Ráadásul kevés a pont, annak a "szerencsétlen" gyereknek, - aki még csak a szalagon tud menni - számára iszonyúan hosszú ideig fut-gyalogol, amíg elér a következő pontjához. Ekkora korban sem a távolság érzet, sem a idő érzet nem olyan fejlett, hogy ránézve a térképre el tudja képzelni, mikor fog odaérni.

   Pályatervezés: Senkit nem akarok megbántani (mert nem ez a célom), ezért sem sem versenyt, sem nevet, sem helyszínt nem említve; az elmúlt 3-4 évben a versenyek nagyobb hányadában azt láttam-látom, hogy a pályatervező nem igazán tudja "beleélni" magát a kicsik világába, bár a szabályzatot esetleg jól ismeri. Mire gondolok: egy amúgy is - levágva - 600-700 m - es átmenetet megfejel, egy még 300-400 méteres kerülővel?!? Minek, illetve minek ekkora átmenet? Másik: 300-400 méteres átmenetbe csak plusz 150-200 métert tesz bele, de abba 20-35 méter szint van ( ami ugye kilométerenként 120-125 méter!), 8-10 éves gyerekeknek, minek? Aztán: elfogadható hosszúságú átmenet, a szalagozott kerülő is hossza is "jó", csak 2-es, 3-as zöldbe viszi bele a gyereket, minek? És esetleg feltéve neki ezeket a kérdéseket a válasz: miért hozták a győztes időt, nem? Igen egy-kettő hozta, de mi van a többi 10-20 -al?

   Pályakitűzés, (ez alatt a szalagok elhelyezését értem): Azt hiszem a legtöbb gondot itt láttam, még jó pályák esetében is. A pályatervező tervez egy jó pályát, átadja a térképet a felvezetőnek, azt pedig rábízza a szalagos pályát, egy olyan munkatársra, akire már pontok kirakását nem meri rábízni. Tapasztalatból mondom: a D-s pályák szalagozása "alja" munkának számít, még a nagy egyesületek által rendezett nagy versenyeken is, tisztelet a kivételnek. Ezért aztán, vagy néhány "Nyílt" kategóriában már elindult de nem "profi" testvér, barát v. barátnő, feleség,szenior, vagy 14-16 éves nagy gyerek aki azért tájfutó, rakja ki a szalagot. És a végeredmény: "Y" elágazóban az elágazástól 50-70 méterre, természetesen az elágazásból NEM látható a következő szalag; akinek nincs szerencséje, és még elég tapasztalatlan, esetleg kicsi is annak itt ért véget a verseny, aki pedig az élmezőnybe tartozik, az "csak" 1-2 percet veszít mire rájön, hogy a másik út a nyerő. Aztán, 1-es zöldben citromsárga szalag ( amikor megkérdeztem a rendezőt, miért nem narancs; "...ezt lehetett kapni..." volt a válasz), 30-40 méterenként, és volt olyan is, hogy 170-190 cm magasan! Egy ekkora gyerek kb. 115-135 cm magas, és általában nem felfelé néz, nem is beszélve arról, hogy én is csak nehézségek árán, vagy némelyiket egyáltalán nem vettem észre, csakhogy én tudtam, merre kell menni, és így láttam meg a következőt, de egy 8-10 éves gyerek nem nagyon tudja, letérve az útról az 1-es zöldben, hogy merre kell menni! 

   Versenyértékelés: Nem szorosan ide tartozik, de a személyes tapasztalatom szerint a "túlélő" versenyek, és az igazságtalan értékelés az ami a leginkább eltántorít egy ilyen korú gyereket a folytatástól. A gyerekeknek először a szalag "megtalálását" és annak követését tanítottam meg, és csak ezután mikor már biztosan meglátta, és tudta követni a szalagot, engedtem ki egyedül. Ez azt jelentette, hogy én is mentem vele, annak ellenére, hogy nem a kísérős kategóriába neveztem, mert esetleg nem is volt. Itt aztán láttam, hogy sok szülő végigrángatja a gyereket, hogy nyerjen, de mi ennek az értelme? Én is megtettem néhányszor, csak azért, hogy végre előre kerüljön, de rájöttem. így nem tanul semmit, és csak a kedvemért "rohan". Volt, hogy szóltam a rendezőknek, hogy versenyen kívül értékeljenek, volt hogy nem. Mindenesetre, nem értem, sem a szülőket, sem rendezőket.! A szülőket azért, mert minek kell a gyereket végigrángatni, azon kívül, hogy úgy nyerjen meg egy versenyt, hogy fogalma sincs merre járt mit és miért csinált? A nagyobbik lányom a dobogó mindhárom fokáról lecsúszott ilyenek miatt (értsd: első helyett második, második helyett harmadik,és harmadik helyett negyedik lett) ráadásul egy gyerek miatt, pontosabban nem miatta, hanem a szülője miatt. Akkor hiába vigasztaltam azzal, hogy nembaj, majd eljön az ideje, amikor majd legyőzöd, nem igazán tudta elképzelni (azóta eltelt 1-2 év, és a nyomába sem tud lépni szegény gyerek), most már nevetünk az egészen, de akkor nagyon rosszul esett neki. A rendezők oldaláról: nem igazán értem, bár már láttam belülről néhány nagy verseny rendezését is, miért nem figyelik ezeket a kategóriákat is. Mire gondolok: több napos versenyen az utolsó nap hirtelen megtáltosodik valaki, ráadásul olyan aki addig a napig-versenyig nem tartozott-tartozik a kategóriája "menői" közé, és a legjobbaknál is jobb időt megy, ráadásul úgy, hogy a vert mezőny eleje " hozza" a győztes időt, és a valaki még őket is megveri; ez azért több mint gyanús. Nem értem, ha egy rendező nem hirdet 10-12DK ( kísérős) kategóriát, miért hagyja, hogy a ezeket a kategóriákat olyan gyerekek nyerjék, és esetleg a dobogós helyeket is, akiket a szüleik visznek végig, azért mert egyedül nem futnak, vagy azért mert még nem tud úgy tájékozódni, hogy levágjon, vagy azért mert egyedül fél kimenni az erdőbe, ráadásul egy olyan gyerek előtt, aki egyedül megy, nagyjából végig fut, és egyedül oldja meg az egész pályát?!?!Másik: ezt a tegnapi diákolimpián láttam, gondolom nem először, és gondolom nem utoljára; szülők, akik a nagyobb kategóriákban is (FN12-14, FNIII, FNIV) a befutó, vagy az utolsó előtti pontig kísérik-viszik a gyereket. Nem tűnik fel senkinek az eredményeket böngészve, hogy hirtelen megtáltosodott valaki? Ezek a dolgok, úgy veszem észre, csak a néhány érintett szülőjének, esetleg edzőjének tűnik fel, másnak nem, de ők is hallgatnak róla, esetleg egy informális, baráti beszélgetésen megemlítik a rendzők közül valakinek, aztán egy vállrándítással elintézik az egészet. Én megfogadtam, legközelebb ilyennel találkozok, leszek olyan "bunkó", hogy hivatalos óvást nyújtok be!

   Összefoglalva: túl hosszú, fizikailag nehéz és kevés pontból álló - és ezért unalmas ahogy a kisebb lányom mondta - "D"-s pályák inkább elriasztják a gyerekeket, és sokszor csak a tájfutó! szülő ilyen-olyan módon tudja a következő versenyre "elcsábítani", vagy csak akkor amikor már néhány hónap elteltével a feledésbe vész a "kaland", nem beszélve az igazságtalan értékelésről - a nagyobbik lányom majdnem abbahagyta akkor. Nem tájfutó szülő esetén néhány ilyen tapasztalat, főleg ha még nem eresztett "gyökeret" a csapatban,és örökre abbahagyja. Úgy gondolom, a szabályzat betartásával-betartatásával, és néhány kisebb módosítással (pl.. a szalag anyaga), és egy kicsit nagyobb odafigyeléssel változtatni lehet(ne) ezen!

   Üdv.,

   Gábor   2010.06.21. 10:46 keltezéssel, Hites Viktor írta: 

    Sziasztok!    Igaz, ami igaz, kemény talán túlságosan is kemény pálya volt a legkisebbeké is, igaza van Szakinak fizikailag is kemény volt a szalagos pálya ennek a korosztálynak. A győztes persze hozta a győztes időt, de valószínűleg ő nem nagyon használta a szalagot.    Amikor a saját pályám teljesítése közben odaértem, ahol a szalag az útról hirtelen bevezetett a legnagyobb sűrűben a semmibe, eltűnődtem, hogy vajon ez-e a helyes megoldása-e a szalagozott pályának. Nagyon kíváncsi lettem, vajon hol lehetnek elhelyezve maguk az ellenőrző pontok. Benn a célban megnéztem a gyerekek térképét, és úgy érzem, hogy az alapján sem a legszerencsésebb megoldást választotta a pályakitűző. Az utolsó két pontig tökéletes 10D-s pályát sikerült kitűzni, utakon történő levágási lehetőségekkel, és utakon vezetett néhol komoly kerülőt jelentő szalaggal. Ugyanakkor az utolsó előtti pontjuk biztosan nem illet bele (7-9)10-11 évesek pályájába, (egy felhagyott ösvényen megközelíthető sűrűbb erdőben lévő dombtető pont) azt szalag nélkül nem sok esélyük lett volna megtalálni. A két utolsó átmenetben a szalagnak a legsűrűbb részen történő átvezetése is kockázatosnak tűnt, hiszen elég, hogy leessen két-három szalag és a gyerekek bolyonghatnak a legnagyobb sűrűben. Az azonban a szalagozó munkáját dicséri, hogy összesen a fiúknál és a lányoknál együtt 5 hibás eredmény született, ami nem tűnik vészesnek, bár az igazi nyilván az lenne, ha a szalagos segítséggel minden gyerek sikeresen teljesítené a pályát.     Amit nehezen tudok megítélni, hogy egy ilyen "dzsuvajárás" élményt jelent a gyerekek többségének, és megerősíti bennünk a tájfutás iránti elkötelezettséget, vagy többeket esetleg elrettent a sportágtól. Jó lenne erről esetleg egy szélesebb körű felmérés, aminek a megszervezése lebonyolítása persze nem egyszerű ennél a korosztálynál, de az eredménye sok tanulsággal bírna szerintem a pályakitűzők, edzők számára.    üdv. Viktor       
------------------------------------------------------------------------

    From: Szakál Péter [mailto:Szakal.Peter at posta.hu]
    Sent: Monday, June 21, 2010 10:29 AM
    To: Hites Viktor; tajfutas at lazarus.elte.hu
    Subject: RE: [Tajfutas] Köszönjük a TIPO-nak az Országos Diákolimpia normáltávjának pótlólagos megrendezését!!    Sziasztok !    Mi is köszönjük a lehetőséget, és remélem jövőre a ZTC nem hosszútávú bajnokságot rendez a kislányoknak.

    Tudom, van sok lány akinek ez meg se kottyant, de az időket nézve azért a többségnek nehéz volt. Sok lány sírva érkezett a célba. Azt hiszem nem ez a célja a diákolimpiának.

    Azért nem volt rossz verseny J    Szaki
------------------------------------------------------------------------

    From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Hites Viktor
    Sent: Monday, June 21, 2010 10:25 AM
    To: tajfutas at lazarus.elte.hu
    Subject: [Tajfutas] Köszönjük a TIPO-nak az Országos Diákolimpia normáltávjának pótlólagos megrendezését!!    Sziasztok!    Szeretném megköszönni itt a lista nyilvánossága előtt is a TIPO-soknak, hogy vállalták a Diákolimpia normáltávjának pótrendezését, én úgy érzem jó döntés volt, örültek a gyerekek a lehetőségnek. Jól éreztük magunkat a tegnapi versenynapon, kicsit talán kemény pályák és feladat várt a fiatalokra, de az eredmények alapján a nagy többség sikeresen birkózott meg a komoly kihívást jelentő tereppel és pályákkal, és még az eső is megkönyörült rajtunk.    Még egyszer köszönet!!    üdv. Hites Viktor

    Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE


------------------------------------------------------------------------

    Ez az elektronikus levél bizalmas és/vagy jogilag védett információkat tartalmazhat, és kizárólag a címzettnek szól. Amennyiben ezt a levelet sérülten kapta meg vagy nem Ön annak valós címzettje kérjük, haladéktalanul tájékoztassa erről a feladót, és a levelet törölje rendszeréből. Az elektronikus levél engedély nélküli másolása, sokszorosítása, terjesztése, módosítása és nyilvánosságra hozatala szigorúan tiltott. Az elektronikus úton történő levelezés elsősorban információs célokat szolgál. A Magyar Posta Zrt. nem tesz és nem fogad el hivatalos kötelezettségvállalásokat kizárólag elektronikus levél útján, hacsak erről ellentétes tartalmú megállapodás nem született a felek között. Az elektronikus levél tartalma nem feltétlenül tükrözi a Magyar Posta Zrt. hivatalos álláspontját adott ügyben.

    Nyomtatás előtt gondoljon a környezetére! Think of the environment before printing!

						 
						_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 
   _______________________________________________
   Tajfutas mailing list
   Tajfutas at lazarus.elte.hu
   http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
    

  Ez a pár szó?Mi lenne ha bővebben is kifejtenéd?? Amig olvastam szimpatikus volt.(Én kb. a 15. sorig jutottam. Mint, gondolom sokan mások is. :-)Lacó2010/6/21 Pataki Gábor gabor.pataki at bizol.hu>   
   


  Sziasztok,

  Az alábbiakban megfogalmazottakhoz fűznék hozzá néhány szót,

  Mint gyakorló szülő, - az egyik lányom most nőtt ki ebből a
  korosztályból, a másik most nő bele - bennem is
  megfogalmazódtak-megfogalmazódnak hasonló gondolatok.
  Ebben a kategóriában - FNII - és általában 10 esetleg 12 D - ben
  valóban nem annak a néhány gyereknek kellene a pályát tervezni aki
  &quot;hozza&quot; a győztes időt. Személyes tapasztalataim alapján ez inkább
  elveszi a kedvét a kicsiknek, és mondom ezt úgy, hogy a nagyobbik
  lányom, a fentebb említett, &quot;győztes időt hozók&quot; közé tartozik. Mint
  versenyekre rendszeresen járó, valamint az eredményeket figyelő, az
  alábbiakkal találkoztam, amik szerintem problémásak :

  Túl hosszú pályák: miért kell egy 8,9,10éves gyereknek 5 km fölötti
  pályát kitűzni, néha 100 vagy még annál is több szinttel, ráadásul 5-6
  ponttal? Nem válasz erre az, hogy levágva csak a fele, vagy még annál
  is kevesebb a táv is és a szint is. Nem válasz, mert akkor csak néhány
  az, - és ki merem jelenteni, hogy ez max. 5-6 gyereket jelent - ,
  akinek ez tényleg verseny, és aki tényleg élvezi, és tud úgy
  tájékozódni, hogy képes legyen mindenhol levágni. A többinek leginkább
  túlélő gyakorlat, ami esetleg végleg elveszi a kedvét a versenyzéstől,
  és magától a tájfutástól is. Ha utánpótlást szeretnénk nevelni, ez is
  szempont kell(ene), hogy legyen. Ráadásul kevés a pont, annak a
  &quot;szerencsétlen&quot; gyereknek, - aki még csak a szalagon tud menni -
  számára iszonyúan hosszú ideig fut-gyalogol, amíg elér a következő
  pontjához. Ekkora korban sem a távolság érzet, sem a idő érzet nem
  olyan fejlett, hogy ránézve a térképre el tudja képzelni, mikor fog
  odaérni.

  Pályatervezés: Senkit nem akarok megbántani (mert nem ez a célom),
  ezért sem sem versenyt, sem nevet, sem helyszínt nem említve; az elmúlt
  3-4 évben a versenyek nagyobb hányadában azt láttam-látom, hogy a
  pályatervező nem igazán tudja &quot;beleélni&quot; magát a kicsik világába, bár a
  szabályzatot esetleg jól ismeri. Mire gondolok: egy amúgy is - levágva
  - 600-700 m - es átmenetet megfejel, egy még 300-400 méteres
  kerülővel?!? Minek, illetve minek ekkora átmenet? Másik: 300-400
  méteres átmenetbe csak plusz 150-200 métert tesz bele, de abba 20-35
  méter szint van ( ami ugye kilométerenként 120-125 méter!), 8-10 éves
  gyerekeknek, minek? Aztán: elfogadható hosszúságú átmenet, a
  szalagozott kerülő is hossza is &quot;jó&quot;, csak 2-es, 3-as zöldbe viszi bele
  a gyereket, minek? És esetleg feltéve neki ezeket a kérdéseket a
  válasz: miért hozták a győztes időt, nem? Igen egy-kettő hozta, de mi
  van a többi 10-20 -al?

  Pályakitűzés, (ez alatt a szalagok elhelyezését értem): Azt hiszem a
  legtöbb gondot itt láttam, még jó pályák esetében is. A pályatervező
  tervez egy jó pályát, átadja a térképet a felvezetőnek, azt pedig
  rábízza a szalagos pályát, egy olyan munkatársra, akire már pontok
  kirakását nem meri rábízni. Tapasztalatból mondom: a D-s pályák
  szalagozása &quot;alja&quot; munkának számít, még a nagy egyesületek által
  rendezett nagy versenyeken is, tisztelet a kivételnek. Ezért aztán,
  vagy néhány &quot;Nyílt&quot; kategóriában már elindult de nem &quot;profi&quot; testvér,
  barát v. barátnő, feleség,szenior, vagy 14-16 éves nagy gyerek aki
  azért tájfutó, rakja ki a szalagot. És a végeredmény: &quot;Y&quot; elágazóban az
  elágazástól 50-70 méterre, természetesen az elágazásból NEM látható a
  következő szalag; akinek nincs szerencséje, és még elég tapasztalatlan,
  esetleg kicsi is annak itt ért véget a verseny, aki pedig az élmezőnybe
  tartozik, az &quot;csak&quot; 1-2 percet veszít mire rájön, hogy a másik út a
  nyerő. Aztán, 1-es zöldben citromsárga szalag ( amikor megkérdeztem a
  rendezőt, miért nem narancs; &quot;...ezt lehetett kapni...&quot; volt a válasz),
  30-40 méterenként, és volt olyan is, hogy 170-190 cm magasan! Egy
  ekkora gyerek kb. 115-135 cm magas, és általában nem felfelé néz, nem
  is beszélve arról, hogy én is csak nehézségek árán, vagy némelyiket
  egyáltalán nem vettem észre, csakhogy én tudtam, merre kell menni, és
  így láttam meg a következőt, de egy 8-10 éves gyerek nem nagyon tudja,
  letérve az útról az 1-es zöldben, hogy merre kell menni! 

  Versenyértékelés: Nem szorosan ide tartozik, de a személyes
  tapasztalatom szerint a &quot;túlélő&quot; versenyek, és az igazságtalan
  értékelés az ami a leginkább eltántorít egy ilyen korú gyereket a
  folytatástól. A gyerekeknek először a szalag &quot;megtalálását&quot; és annak
  követését tanítottam meg, és csak ezután mikor már biztosan meglátta,
  és tudta követni a szalagot, engedtem ki egyedül. Ez azt jelentette,
  hogy én is mentem vele, annak ellenére, hogy nem a kísérős kategóriába
  neveztem, mert esetleg nem is volt. Itt aztán láttam, hogy sok szülő
  végigrángatja a gyereket, hogy nyerjen, de mi ennek az értelme? Én is
  megtettem néhányszor, csak azért, hogy végre előre kerüljön, de
  rájöttem. így nem tanul semmit, és csak a kedvemért &quot;rohan&quot;. Volt, hogy
  szóltam a rendezőknek, hogy versenyen kívül értékeljenek, volt hogy
  nem. Mindenesetre, nem értem, sem a szülőket, sem rendezőket.! A
  szülőket azért, mert minek kell a gyereket végigrángatni, azon kívül,
  hogy úgy nyerjen meg egy versenyt, hogy fogalma sincs merre járt mit és
  miért csinált? A nagyobbik lányom a dobogó mindhárom fokáról lecsúszott
  ilyenek miatt (értsd: első helyett második, második helyett harmadik,és
  harmadik helyett negyedik lett) ráadásul egy gyerek miatt, pontosabban
  nem miatta, hanem a szülője miatt. Akkor hiába vigasztaltam azzal, hogy
  nembaj, majd eljön az ideje, amikor majd legyőzöd, nem igazán tudta
  elképzelni (azóta eltelt 1-2 év, és a nyomába sem tud lépni szegény
  gyerek), most már nevetünk az egészen, de akkor nagyon rosszul esett
  neki. A rendezők oldaláról: nem igazán értem, bár már láttam belülről
  néhány nagy verseny rendezését is, miért nem figyelik ezeket a
  kategóriákat is. Mire gondolok: több napos versenyen az utolsó nap
  hirtelen megtáltosodik valaki, ráadásul olyan aki addig a
  napig-versenyig nem tartozott-tartozik a kategóriája &quot;menői&quot; közé, és a
  legjobbaknál is jobb időt megy, ráadásul úgy, hogy a vert mezőny eleje
  &quot; hozza&quot; a győztes időt, és a valaki még őket is megveri; ez azért több
  mint gyanús. Nem értem, ha egy rendező nem hirdet 10-12DK ( kísérős)
  kategóriát, miért hagyja, hogy a ezeket a kategóriákat olyan gyerekek
  nyerjék, és esetleg a dobogós helyeket is, akiket a szüleik visznek
  végig, azért mert egyedül nem futnak, vagy azért mert még nem tud úgy
  tájékozódni, hogy levágjon, vagy azért mert egyedül fél kimenni az
  erdőbe, ráadásul egy olyan gyerek előtt, aki egyedül megy, nagyjából
  végig fut, és egyedül oldja meg az egész pályát?!?!Másik: ezt a tegnapi
  diákolimpián láttam, gondolom nem először, és gondolom nem utoljára;
  szülők, akik a nagyobb kategóriákban is (FN12-14, FNIII, FNIV) a
  befutó, vagy az utolsó előtti pontig kísérik-viszik a gyereket. Nem
  tűnik fel senkinek az eredményeket böngészve, hogy hirtelen
  megtáltosodott valaki? Ezek a dolgok, úgy veszem észre, csak a néhány
  érintett szülőjének, esetleg edzőjének tűnik fel, másnak nem, de ők is
  hallgatnak róla, esetleg egy informális, baráti beszélgetésen
  megemlítik a rendzők közül valakinek, aztán egy vállrándítással
  elintézik az egészet. Én megfogadtam, legközelebb ilyennel találkozok,
  leszek olyan &quot;bunkó&quot;, hogy hivatalos óvást nyújtok be!

  Összefoglalva: túl hosszú, fizikailag nehéz és kevés pontból álló - és
  ezért unalmas ahogy a kisebb lányom mondta - &quot;D&quot;-s pályák inkább
  elriasztják a gyerekeket, és sokszor csak a tájfutó! szülő ilyen-olyan
  módon tudja a következő versenyre &quot;elcsábítani&quot;, vagy csak akkor amikor
  már néhány hónap elteltével a feledésbe vész a &quot;kaland&quot;, nem beszélve
  az igazságtalan értékelésről - a nagyobbik lányom majdnem abbahagyta
  akkor. Nem tájfutó szülő esetén néhány ilyen tapasztalat, főleg ha még
  nem eresztett &quot;gyökeret&quot; a csapatban,és örökre abbahagyja. Úgy
  gondolom, a szabályzat betartásával-betartatásával, és néhány kisebb
  módosítással (pl.. a szalag anyaga), és egy kicsit nagyobb
  odafigyeléssel változtatni lehet(ne) ezen!

  Üdv.,

  Gábor  2010.06.21. 10:46 keltezéssel, Hites Viktor írta:

   
   


   
   
   Sziasztok!
    
   Igaz, ami
  igaz, kemény talán túlságosan is
  kemény pálya volt a legkisebbeké is, igaza van Szakinak fizikailag is
  kemény
  volt a szalagos pálya ennek a korosztálynak. A győztes persze hozta a
  győztes
  időt, de valószínűleg ő nem nagyon használta a szalagot.
    
   Amikor a
  saját pályám teljesítése közben
  odaértem, ahol a szalag az útról hirtelen bevezetett a legnagyobb
  sűrűben a
  semmibe, eltűnődtem, hogy vajon ez-e a helyes megoldása-e a szalagozott
  pályának. Nagyon kíváncsi lettem, vajon hol lehetnek elhelyezve maguk
  az
  ellenőrző pontok. Benn a célban megnéztem a gyerekek térképét, és úgy
  érzem,
  hogy az alapján sem a legszerencsésebb megoldást választotta a
  pályakitűző. Az
  utolsó két pontig tökéletes 10D-s pályát sikerült kitűzni, utakon
  történő
  levágási lehetőségekkel, és utakon vezetett néhol komoly kerülőt
  jelentő szalaggal.
  Ugyanakkor az utolsó előtti pontjuk biztosan nem illet bele (7-9)10-11
  évesek
  pályájába, (egy felhagyott ösvényen megközelíthető sűrűbb erdőben lévő
  dombtető
  pont) azt szalag nélkül nem sok esélyük lett volna megtalálni. A két
  utolsó
  átmenetben a szalagnak a legsűrűbb részen történő átvezetése is
  kockázatosnak
  tűnt, hiszen elég, hogy leessen két-három szalag és a gyerekek
  bolyonghatnak a
  legnagyobb sűrűben. Az azonban a szalagozó munkáját dicséri, hogy
  összesen a
  fiúknál és a lányoknál együtt 5 hibás eredmény született, ami nem tűnik
  vészesnek,
  bár az igazi nyilván az lenne, ha a szalagos segítséggel minden gyerek
  sikeresen teljesítené a pályát. 
    
   Amit nehezen
  tudok megítélni, hogy egy
  ilyen "dzsuvajárás" élményt jelent a gyerekek többségének, és
  megerősíti bennünk a tájfutás iránti elkötelezettséget, vagy többeket
  esetleg
  elrettent a sportágtól. Jó lenne erről esetleg egy szélesebb körű
  felmérés,
  aminek a megszervezése lebonyolítása persze nem egyszerű ennél a
  korosztálynál,
  de az eredménye sok tanulsággal bírna szerintem a pályakitűzők, edzők
  számára.
    
   üdv. Viktor 
    
     
    
   
   
   
   From:
  Szakál Péter
  [mailto:Szakal.Peter at posta.hu] 
   Sent: Monday, June 21, 2010
  10:29 AM
   To:
  Hites
  Viktor; tajfutas at lazarus.elte.hu
   Subject: RE: [Tajfutas] Köszönjük a TIPO-nak az
  Országos
  Diákolimpia normáltávjának pótlólagos megrendezését!!
   
    
   Sziasztok !
    
   Mi is
  köszönjük a lehetőséget, és remélem
  jövőre a ZTC nem hosszútávú bajnokságot rendez a kislányoknak.
   Tudom, van
  sok lány akinek ez meg se
  kottyant, de az időket nézve azért a többségnek nehéz volt. Sok lány
  sírva
  érkezett a célba. Azt hiszem nem ez a célja a diákolimpiának.
   Azért nem
  volt rossz verseny J

    
   Szaki
    
   
   
   
   From:
  tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu
  [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Hites Viktor
   Sent: Monday, June 21,
  2010 10:25
  AM
   To:
  tajfutas at lazarus.elte.hu
   Subject: [Tajfutas]
  Köszönjük a
  TIPO-nak az Országos Diákolimpia normáltávjának pótlólagos
  megrendezését!!
   
    
   Sziasztok!
    
   Szeretném megköszönni itt
  a lista nyilvánossága előtt is a
  TIPO-soknak, hogy vállalták a Diákolimpia normáltávjának pótrendezését,
  én úgy
  érzem jó döntés volt, örültek a gyerekek a lehetőségnek. Jól éreztük
  magunkat a
  tegnapi versenynapon, kicsit talán kemény pályák és feladat várt a
  fiatalokra,
  de az eredmények alapján a nagy többség sikeresen birkózott meg a
  komoly
  kihívást jelentő tereppel és pályákkal, és még az eső is megkönyörült
  rajtunk.
    
   Még egyszer köszönet!!
    
   üdv. Hites Viktor
   Veszprémi Bridzs és
  Tájékozódási SE
    
    
    
    
   
   
   Ez az
  elektronikus levél bizalmas és/vagy
  jogilag védett információkat tartalmazhat, és kizárólag a címzettnek
  szól.
  Amennyiben ezt a levelet sérülten kapta meg vagy nem Ön annak valós
  címzettje
  kérjük, haladéktalanul tájékoztassa erről a feladót, és a levelet
  törölje
  rendszeréből. Az elektronikus levél engedély nélküli másolása,
  sokszorosítása,
  terjesztése, módosítása és nyilvánosságra hozatala szigorúan tiltott.
  Az
  elektronikus úton történő levelezés elsősorban információs célokat
  szolgál. A
  Magyar Posta Zrt. nem tesz és nem fogad el hivatalos
  kötelezettségvállalásokat
  kizárólag elektronikus levél útján, hacsak erről ellentétes tartalmú
  megállapodás nem született a felek között. Az elektronikus levél
  tartalma nem
  feltétlenül tükrözi a Magyar Posta Zrt. hivatalos álláspontját adott
  ügyben.
   
   Nyomtatás
  előtt gondoljon a környezetére! Think of the
  environment before printing!
   
   
  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
   
     _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
  #avg_ls_inline_popup { position:absolute; z-index:9999; padding: 0px 0px; margin-left: 0px; margin-top: 0px; width: 240px; overflow: hidden; word-wrap: break-word; color: black; font-size: 10px; text-align: left; line-height: 13px;}
  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20100622/fd19ccbb/attachment-0001.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról