[Tajfutas] szabály-kérdés

Kovács Gábor borea at is.hu
2010. Aug. 31., K, 13:31:07 CEST


Még ez sem teljesen egyértelmű. Van, hogy rövidtávú versenyeket is ISOM jelkulcs (azaz a 15000-es, 10000-es térképekhez való jelkulcs) szerint rajzolt térképeken rendeznek, de 5000-es vagy akár 3000-es méretarányban, főleg ha erdős terepen vannak.
    Pl. ilyen volt az idei Diákolimpia/Mátra Kupa sprintversenyén.

Az ISSOM sprintjelkulcsot többek között azért is találták ki, hogy a vastag fekete vonalak (kerítés, fal, stb.) egyértelműen jelöljék az áthatolás TILTÁSÁT. Ugyanis nem elég az az elv, hogy "ha valami áthatolhatatlan a valóságban, akkor azon nem megy át versenyző", mivel a fizikai áthatolhatóság kérdése függ pl. a testmagasságtól is. Nem mindegy hogy egy 140 vagy egy 195 cm magas versenyző próbálkozik egy 150 cm magas kerítéssel. Hogy az esélyek egyformák legyenek, ezért van az, hogy amit az ISSOM áthatolhatatlannak jelöl, azon TILOS átmenni, még ha fizikailag lehetséges is lenne (pl. a legtöbb 4-es zöld sövényen azért ha nagyon akarna valaki, bizonyára át tudna mászni).
    Emiatt az ISSOM nem használja a vastag fekete folyamatos és szaggatott vonalakat a különböző utakra, hogy ne lehessen összetéveszteni a falakkal, kerítésekkel. Hanem a különböző halványbarna, foylamatos illetve szaggatott szélű út-jeleket. 
    Szigorúan magánvéleményem szerint ez sem jó, mert így pont a leggyorsabb haladást lehetővé tévő utakat nehéz észrevenni a  térképen... Ez különösen durván nyílt, de nem városi (azaz házak közötti)  sprint-terepeken van így, főleg ha a nyomtatás minősége sem tuti, a halványsárga háttérbe "prímán" beleolvadnak a halványbarna utak...

Kovács G.
    
(Jól gondolom, hogy 10000 és 15000 méret esetén egyértelműen ISOM2000, rövidtáv esetén pedig egyértelműen ISSOM2007.)

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20100831/7191235f/attachment-0001.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról