[Phd] PHP verzióváltá?==?UTF-8?Q?s a virtwebeken é?==?UTF-8?Q?s a felhasználói weboldalakon

Kovács Béla climbela at map.elte.hu
2023. Aug. 31., Cs, 11:33:41 CEST


Kedves Kollégák, és Hallgatók!

Az IIG mai, alábbi levele alapján, a caesar-pn(vagy annak "környezetében") tárolt/hosztolt weboldalak/webszerverek, virtuális gépeket érintő változások miatt, azok hétfőtől:
- részben gond nélkül működhetnek tovább
- részben, az ismertetett verzióváltások miatt akadozhatnak/ működésképtelenekké válhatnak. 

Kérem az érintetteket, ellenőrizzék a hozzájuk kapcsolódó, adott weboldalak, portálok, adatbázisok verziószámát, és ha szükséges, hétfőig végezzék el a:
- teljes backupk készítését (a mentéseknél az adatbázisok exportálását se feledjék!)
- a verzióváltáshoz szükséges előkészületeket
- frissítéseket 
- egyéb beállításokat.

KB

...---...


Kedves Felhasználóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a korábban jelzett

PHP-verzióváltás a virtwebeken és a felhasználói weboldalakon

jövő hétfőn (szeptember 4-én) lesz!

Emlékeztetőül:

Az ELTE IIG személyes és virtuális webszolgáltatását kiszolgáló webszervereinken a PHP interpreter 7.0-sverziójú változatát, 7.4-es verziójúra fogjuk cserélni.

A verziócsere tervezett időpontja (változás a korábban jelzetthez képest): 2023. szeptember 4.,hétfő, este 18:00 - 0:00. Szolgáltatáskiesés várhatóan egyáltalán nem lesz tapasztalható, az egyes site-okat folyamatosan állítjuk át a megjelölt időszak alatt.

Az új PHP interpreter a korábbi, FastCGI üzemmód helyett PHP-FPM alatt fog üzemelni. Nem lesz változás az AFS tárhelyen elhelyezett fájlok elérésében, a MySQL és PostgreSQL adatbázisokhoz való kapcsolódásban.

Kérjük, ha az Ön weboldala használja az ELTE központi hitelesítést, olvassa el az https://info.caesar.elte.hu oldalona Dokumentációk között a "Segítség a központi hitelesítés beállításához a ... oldalon" részt a változások miatt. SimpleSAMLphp használata esetén nincs változás.

Szükséges a már létező PHP szkriptjeikben az interpreter verziófrissítése miatti PHP nyelvi- és függvénykönyvtár-változások követése. Kérünk ezért mindenkit, hogy szíveskedjenek a verziócseréig tájékozódni az alábbi oldalakon a várható változásokkal kapcsolatban:

https://www.php.net/manual/en/migration71.php

https://www.php.net/manual/en/migration72.php

https://www.php.net/manual/en/migration73.php

https://www.php.net/manual/en/migration74.php

A verziók között vannak kisebb különbségek, ezért javasoljuk az alább leírtak szerint teszteljék le weboldalaik működését. Kérjük, fordítsanak különös figyelmet a támogatott adatbázisszerver-verziókra, a virwebek számára jelenleg az alábbi verziójú adatbázisszerverekérhetőek el:

MySQL 5.5.60*

PostgreSQL 9.4.26

A gyakran használt CMS rendszerek kompatibilitása röviden összefoglalva:WordPress

- Javasoljuk a legfrissebb verzióra való frissítést. Amennyiben ez nem lehetséges, minden esetben frissítsenek az adott főverzión belül a legújabb támogatott verzióra. Javasolt verzió: 6.2.2https://wordpress.org/about/requirements/

"...WordPress also works with PHP 5.6.20+ and MySQL 5.0+.."

Drupal

- A 7-es verzió továbbra is működik, javasolt verzió: 7.97- A 8-as verzió rendben működik PHP 7.4 alatt, javasolt verzió: 8.9.20- 9-es verzió: jelenleg nem támogatott - A PHP 7.4 támogatott, viszont a minimális MySQL 5.7.8 még nem elérhető a virtwebeken*, ill. aPostgresql 10 még nem elérhető a virtwebeken.- 10-es verzió: jelenleg nem támogatott - PHP 8.1 szükséges, még nem elérhető a virtwebeken**

Joomla

- A 3.x verzió rendben működik PHP 7.4 alatt- A 4.x verzió jelenleg nem támogatott: a PHP 7.4 támogatott, de a minimális MySQL 5.6 még nem elérhető a virtwebeken.*Moodle

- A 3.8.3 verziórendben működik PHP 7.4 alatt a jelenleg elérhető MySQL ill. PostgreSQL verziók mellett. A korábbi verziók nem támogatottak PHP 7.4 alatt!- A 3.9 és újabb verziók jelenleg nem támogatottak. A PHP 7.4 támogatott lenne, de a minimális adatbázisszerver-verziók nem elérhetőek a virtwebeken.MediaWiki

- Az 1.34 és korábbi verziók nem támogatottak PHP 7.4 alatt!- Támogatott verziók: 1.35 -1.38. Javasolt verzió: 1.38- Az 1.39 verzió jelenleg nem támogatott, a megkövetelt MySQL 5.7 még nem elérhető a virtwebek számára*

* néhány hónap múlva várható frissebb MySQL szerver a virtwebek számára (Mariadb 10.11.2)

** a középtávú terveink között szerepel a PHP 8.2 a virtwebek számáraAz új PHP interpreter már jelenleg is elérhető és kipróbálható:

- Kérésükre személyes weboldaluk vagy bármely virtuális webszerverük kiszolgálását át tudjuk terelni az új PHP interpreterre a fenti időpont előtt is bármikor. Ez azt jelenti, hogy attól kezdve az adott weboldal minden látogatója az új PHP verzió szerinti eredménytfogja látni. Ezügyben kérjük, írjanak e-mailt az operator at elte.hu címre.

Reméljük, e fejlesztésünk megelégedésüket fogja szolgálni, és elősegíti a hatékonyabb, biztonságosabban üzemelő portálmotorok használatát.Üdvözlettel,

Szabó DávidELTE IIG rendszergazda



További információk a(z) Phd levelezőlistáról