HUNGEO 2000 Poszterelőadások - Geológia PC3
Naticidae ragadozócsigák fúrásnyomai középső-miocén Corbula (Bivalvia) fa-jok mészvázain (Ipolydamásd, Börzsöny hegység, Magyarország)

Dávid Árpád
Eszterházy Károly Főiskola, Eger, H
davida@gemini.ektf.hu


A Naticidae ragadozócsigák fúrásnyomai rendkívül alacsony százalékban fordulnak elő a különböző Corbula fajok teknőin. Gyakoriságuk kisebb, mint az a "tiszta energia felhasználás" modellje alapján várható lenne. Ennek okát a kagylóteknőkben elhelyezkedő conchiolin rétegekben látják, amelyek hatásosan gátolják a ragadozócsigák kémiai úton történő fúrási tevékenységét.
A Naticidae ragadozócsigák és zsákmányfajaik közötti kölcsönhatást vizsgáltam a Damásdi-patak völgyében gyűjtött középső-miocén limonitos homokkőből származó két Corbula faj esetében. A kagylófajok a következők: Corbula (Varicorbula) gibba OLIVI és Corbula carinata DUJARDIN. A kutatás célja vizsgálni és összehasonlítani mindkét faj tekintetében a fúrás helyének kiválasztását, a zsákmány méretének kiválasztását és a zsákmányszerzés sikerének arányát.
Mindkét faj esetében a jobb teknőkön helyezkedik el a több fúrásnyom. A Corbula gibba héjakon gyakoribbak a befejezetlen fúrások. A többszörös fúrások aránya is a Corbula gibba teknőkön magasabb. Egyik faj esetében sem tapasztalható szignifikáns eltérés a fúrás helyének kiválasztása és a zsákmány méretének kiválasztása tekintetében.
A táblázat utolsó sorában egy három számból álló egység található. Első tagja a sikeres, a másodika sikertelen, a harmadik pedig a befejezetlen fúrások számát mutatja.

A Corbula teknők megoszlása a gyűjtött anyagban
  Corbula gibba
OLIVI
Corbula carinata
DUJARDIN
Az összes teknők száma 1110 1475
A jobb és bal teknők megoszlása 749/361 750/725
A fúrásnyom nélküli teknők száma 908 1274
A megfúrt teknők száma 202 201
A fúrt teknők megoszlása (jobb/bal) 167/35 156/45
A többszörösen megfúrt teknők száma 12 10
A Naticidae fúrások száma 216
99/13/104
213
106/8/99