HUNGEO 2000 Szekcióülések - Kartográfia E6
A kisalföldi fedőréteg térképezése és ennek alkalmazása a talajvíz modellezésében (Mit lehet és mit érdemes ábrázolni a térképeken és a modellekben?)

Vekerdy Zoltán, Kovács Dénes
International Institute for Aerospace Survey and Earth Sciences, Enschede, NL
vekerdy@itc.nl


A Kisalföld sok helyen több száz méter vastag kavicsos üledékeit egy vékony, néhány métert csak ritkán meghaladó, változó vastagságú, finom szerkezetű üledékréteg, a fedőréteg takarja, ami nagy kapilláris vízemelő képességével fontos szerepet játszik a növényzet vízellátásában. Abban az esetben azonban, ha a talajvíz felszíne nem a fedőrétegben helyezkedik el, akkor a kavics kicsiny kapilláris vízemelése miatt a növények vízellátása nem biztosított. A fedőréteg vastagsága a beszivárgási és evapotranszspirációs viszonyokat is alapvetően befolyásolja. A Kisalföld talajvízmodellezése során tehát igen fontos volt a fedőréteg pontos térképezése.
Szubrégiók szórásainak analízisével került vizsgálatra, hogy a fedőrétegről rendelkezésre álló adathalmaz térbeli sűrűsége megfelelő-e. Különböző adatsűrűségek szimulálására került sor az eredeti adathalmaz sztratifikált random újramintázásával. Az eredmények azt mutatták, hogy a mérőhálózat sűrűségének reális keretek közötti növelése nem pontosítja érdemlegesen a fedőréteg leírását. A szubregionális szórások összehasonlítása rámutatott, hogy a Duna és a Rába hordalékkúpjain a fedőréteg térbeli tulajdonságai különbözőek, így a továbbiak során ennek a két területnek a vizsgálatára elkülönítve kerül sor.
Variogram analízis bizonyította, hogy a fedőréteg vastagságának térbeli változatossága nem írható le a rendelkezésre álló adatokkal. Ezt a rendelkezésre álló légi fényképek vizsgálata is alátámasztotta. A variogramok hatástávolságának vizsgálata a fedőrétegtérképek optimális felbontásának (raszter méretének) meghatározásához is támpontot adott.
Az alkalmazott térstatisztikai módszerek jó betekintést nyújtanak a vizsgált változó - jelen esetben a fedőréteg vastagsága - térbeli tulajdonságaiba, melyek meghatározzák, hogy miként lehet azokat optimálisan ábrázolni a térképeken, valamint hogy milyen pontosság várható a térképek további szimulációs modellekben való alkalmazása során.