HUNGEO 2000 Szekcióülések - Kartográfia E4
Az erdélyi Mezőség digitális adatbázisa

Imecs Zoltán
Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO
imecs@geografie.ubbcluj.ro


A jelenkor kihívásaihoz igazodva karunkon is törekszünk a modern technológiai megvalósítások alkalmazására kutatásainkban. A földrajzi kutatás számára a legjelentősebb eszköz, amely nagymértékben megkönnyíti munkánkat sokszorosára növelve annak hatékonyságát, a térinformatika.
A bemutatásra kerülő dolgozat ismerteti a digitális adatbázis létrehozásának szükségességét, módját, alkalmazási lehetőségeit.
Az erdélyi Mezőség mindig jelentős kutatási területe volt a kolozsvári földrajzos szakembereknek. Éppen ezért szükségessé vált egy digitális adatbázis létrehozása. Ezt alátámasztják a következők: Az adatbázis létrehozása 1:100 000 méretarányú topográfiai térképek felhasználásával történt. A digitalizálás a TOSCA nevű szoftverrel készült. Az IDRISI programmal készült el az adatbázis raszteres része, amely lehetővé teszi különböző természetiföldrajzi elemzések elvégzését. A vektoros adatok dxf formátumon keresztül történő exportálásával és ArcInfo-ban történő feldolgozásával létrejött a vektoros adatbázis, amely ArcView-n keresztül lehetővé teszi megrendelőink térképigényeinek kielégítését.
A jelen pillanatig az adatbázis felhasználásával egy két részes kutatási szerződés készült, melynek célja a térség vízellátásának javítása volt. Az adatbázis segítségével újabb kutatási témák elkészítése is megkönnyíthető.
A dolgozat bemutatása során színes fóliákkal szemléltetjük az elmondottakat.