Szép Magyar Térkép 2011 - Díjazottak

Tudományos térképek kategória

Első díjat kaptak:

„Sátoraljaújhely -  Magyar várostörténeti atlasz 2. ”
Beküldő: MTA Történettudományi Kutatóintézet
Az európai történettudományi kutatás újabb irányát jelző, korábban nem létező monográfia- típus második kötete igényesen szerkesztett térképeivel és régi térképek reprodukcióival, kiemelkedően magas színvonalú nyomdai megvalósítással válik komplex kutatóeszközzé és az olvasó szemét gyönyörködtető kiadvánnyá.

és

Magyar helységnév-azonosító szótár
Beküldő: Faragó Imre – Lelkes György

A hazai szakirodalomban kiemelkedő tartalmi gazdagságú kiadvány használatát jelentősen megkönnyítik a kötetbe kötött és külön is mellékelt, tudományos igénnyel szerkesztett, jól áttekinthető, az olvasó tájékozódását kitűnően szolgáló térképek.


Idegenforgalmi kategória

Első díjat kapott:

„Magyarország nagyatlasz 1: 200 000”
Beküldő: Cartographia Kft.

A hagyományos kézi atlaszok formátumát követő hazai atlasz lapjait a tiszta és világos grafikus kép mellett a szerkesztői igényesség jellemzik. Az új szerkesztésű kiadvány különlegessége a formabontó és a hagyományokkal merészen szakító jelmgyarázat.

 

Második díjat kaptak:

 „St Helena and Dependencies”
Beküldő: GiziMap

A nemzetközileg is elismert hazai kiadó új kiadványa klasszikus „szigettérkép”, amelyen a korábbi években kialakult szerkesztői stílus hagyományos értékei mellett kiemelkedő az újszerű domborzatábrázolás harmonikus színvilága és plasztikussága.

 

„Balaton és környéke 1: 80 000”
Beküldő: Térkép-Faragó Bt.  – Szarvas András
A nagyméretű, kellemes színvilágú és részletgazdag térképlap teljes képet, jó áttekintést ad a „magyar tenger” felfedezőinek. A kiadványt ötletes, a tematikus részleteket füzet formában bemutató melléklet teszi igazán sokoldalúan és rugalmasan használható révkalauzzá.

 

Harmadik díjat kapott:

„ London + Olympic venues”
Beküldő:Cartographia Kft.

Az olimpia évében készült térkép harmonikus színvilágával, letisztul tartalmával, több áttekintő és melléktérképével jól kezelhető és hasznos útitársa lehet a londoni helyszíneket felkereső magyar látogatóknak.

Dicséretet kapott:

„Torockó”
Beküldő: Carpatmap Kft., Idea Plus Kft., Transylvania Trust Alapítvány

A hazai térképészetben szokatlan színvilág és ábrázolási módszer ellenére ez a kis térkép úgy ad egyszerű áttekintést a híres településről, hogy közben a fontos látnivalókat és a hasznos idegenforgalmi tematikát is kiemelten tudja bemutatni.  



a „Digitális Magyar Térkép 2011”
pályázatok bírálatának eredményei

Első díjat nyertek:

„Egérút”
Beküldő: GeoX Kft. – AntaresNav Kft.

Az újszerű megközelítéssel okostelefonokra fejlesztett és díjmentesen elérhető hazai mobil navigációs alkalmazás felhasználói felületét és térképét az igényes grafikai megvalósítás és a vidám, felhasználóbarát felületen keresztül a könnyű kezelhetőség teszik nemzetközileg is kiemelkedő eredménnyé.

és

„A 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófa hatásainak légifelméréséből előállított digitális térinformatikai adatbázisok bemutatása”
Beküldő: Károly Róbert Főiskola

A katasztrófasújtott területről távérzékeléssel nyert adatokból alkotott adatbázis és megjelenítései az operatív irányítást segítve a gyakorlatban bizonyították a térinformatika és a kartográfiai módszerek jelentőségét a döntéstámogatási folyamatban. A sokrétű és részletes szaktudományi tartalmú adatbázisból készült látványos, háromdimenziós és animált kartográfiai vizualizációk ugyanakkor ma is hatékonyan szolgálják a nagyközönség tájékoztatását a katasztrófa következményeinek és a kárelhárítás bemutatásában.

Második díjat nyert:

 „TÉKA Tájérték kataszter”
Beküldő: Budapesti Corvinus Egyetem

A bárki számára hozzáférhető, ingyenes, értékes adatbázisokat az állami topográfia alaptérkép alapján integráló szolgáltatás alkalmas a különböző idősíkok megjelenítésére. Különleges értéke, hogy a rendszer a tájértékek tekintetében a közösségi adatfeltöltés számára is nyitott, rugalmasan fejleszthető.   

Harmadik díjat kapott:

„Napijelentés”
Beküldő: Országos Meteorológiai Szolgálat
A hazai fejlesztésű, naponta frissített internetes időjárási helyzetkép a globális és a lokális meteorológiai folyamatok szemléletes bemutatásán túl a tematikus kartográfiai módszereket is kitűnően népszerűsíti.

Dicséretet kaptak:

 „Chartae Antiquae”
Beküldő: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár
Mindenképpen dicséretet érdemel a levéltári alapfeladatokon túlmenő vállalkozás, amely a gazdag levéltári térképanyagot felhasználóbarát módon, tematikus keresési lehetőségekkel és gazdag háttéranyaggal teszi elérhetővé a kutatás és az oktatás számára.

„Online geomarketing”
Beküldő: Micro Mapper Kft.

Az online módon, magyar, román és angol nyelven is elérhető érdekes alkalmazás a térképet és a népességet újszerű módon kapcsolja össze.

 

Budapest, 2012. március 19.

Dr. Török Zsolt Győző
jegyzőkönyvvezető