b)  Vármegye, járás, egyéb igazgatási egység vagy földrajzi megjelölés

A Hnt. 1913. az államigazgatás területi beosztását az 1913. februári állapotnak megfelelően rögzítette, ezt közli a szótár is. A városok esetében - mivel nem tartoztak a járási szervezetbe, ill. a törvényhatósági jogú városok nem tartoztak a vármegyei szervezetbe sem - tájékoztatásul csak a vármegye neve szerepel, melynek területén a szóban forgó város volt. Az 1913 után - magyar fennhatóságú területen - alakított helység az alakításkori vármegye (a mai Magyarországon 1950. január 1. utáni alakítás esetén a megye) és járás (1984-1990 között városkörnyék vagy nagyközségkörnyék) megjelölésével szerepel, helységegyesítésnél pedig az egyesítéskori vármegye (megye) nevét adtam meg. A nem magyar fennhatóságú területen alakított helység magyar neve mellett - a könnyebb keresés érdekében - az eredeti (1913-as) vármegyei és járási beosztás található. Kivételek azok a helységek, amelyek valamely városból váltak ki: ezekben az esetekben a járás megjelölése helyett a "... környéke" megnevezést használtam.
A moldvai településeknél a jelenlegi megyenév (román, ill. ha van, magyar nyelven is) és a megyén belüli legközelebbi város neve (szintén) a "... környéke" megnevezéssel segíti a helység megkeresését.
A történeti Magyarországon és Moldván kívüli európai településeknél a régi (esetleg mai) tartománynév található meg, helyenként pedig - a gyorsabb azonosítás érdekében - zárójelben más földrajzi megjelölés szerepel.
A történeti Magyarország (Horvát-Szlavónországgal együtt számított) területén levő (vagy volt) váraknál - a könnyebb keresés miatt - mindenütt az 1913. évi vármegye neve van, de ha a történelem folyamán az adott vár megyei hovatartozása változott, akkor zárójelben az egykori (az első említés időszakában hatályos beosztás szerinti) vármegye vagy más igazgatási egység neve található meg.
Példák: MIHÁLD  Krassó-Szörény vm. (egykor Krassó vm., majd Szörényi bánság) ...
SZATMÁR  Szatmár vm. ...
VILÁGOSVÁR  Arad vm. (egykor Zaránd vm.) ...
A történeti Magyarország területén kívül eső, viszonylag rövidebb időszak(ok)ban a Magyar Királysághoz tartozott váraknál az egykori igazgatási hovatartozás után zárójelben a mai közelítő, régiószintű földrajzi megjelölés szerepel.
Példák: KNIN  Knin vm., Horvátország (ma Észak-Dalmácia) ...
MAGLAJ  Ozora kerület (ma Közép-Bosznia) ...
SZABÁCS  Macsói bánság (ma Nyugat-Szerbia) ...
Néhány európai város megkeresését egyéb földrajzi megjelölés szolgálja.
Példa: DANCKA  Észak-Lengyelország ... a mai Gdańsk.