V. FÜGGELÉK

- Az Osztrák-Magyar Monarchia, ill. a Magyar Királyság 1913. évi áttekintő térképei
- A történeti Magyarország közigazgatási beosztása 1913-ban
Vármegyénként betűrendben tartalmazza a járásokat, valamint a városokat, külön Magyarországon, külön Horvát-Szlavónországban.
- A térképlapok számozása
Közigazgatási egységenként egy szám mutatja, hogy az adott területi egység (vármegye, bánság, stb.) mely térképlapon található.
- Az 1913. évi magyarországi vármegyék, ill. az egykori Magyar Királysággal szomszédos vagy hozzá tartozott területek térképlapjai
A térképlapok nagyobb csoportja az 1913. évi vármegyéket és járásokat (székhelyükkel), továbbá az akkori városokat és az 1000 lakoson felüli helységeket, nem utolsósorban a várakat tartalmazza. Az ezeken a térképeken nem szereplő kisebb településeknél pedig a közigazgatási beosztást figyelembe véve a helységek hozzávetőleges fekvésére adnak támpontot. A települések névírása a szócikkek címszava szerint történt, így a horvátországi vármegyék bizonyos helységeinek kettős, magyar és horvát neve van. A térképlapokon levő helységek közül néhány - egyesítés, ill. névváltozás miatt - a mai térképeken nem található meg, a hovatartozás, ill. a további adatok a törzsanyagban levő szócikkben megkereshetők.
A többi térképlap a romániai Moldva, Jugoszlávia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország egykori Magyar Királysággal szomszédos területre eső településeit és várait ábrázolja a mai országhatárokon belül. Moldva esetében a méretarány folytán Bákó megyében nem volt mód minden település feltüntetésére. Az eligazodást itt a mai megyék feltüntetése is segíti. Ezeken a térképeken első helyen a helyi hivatalos név, második helyen a magyar név szerepel. Várak esetében néha a mai államnyelvi név nem állt rendelkezésre.
A kötetben szereplő, a helyszínen azonosított várakat a térképlapok vár, várrom, várhely jelekkel tartalmazzák. A helység területén levő várat a helységnévhez kapcsolt jel mutatja.
- A történeti Magyarország nemzetiségi megoszlása
Az 1910. évi népszámlálás adatait táblázatok foglalják magukba. Megjegyzendő, hogy a magyarországi horvát nemzetiség létszámára vonatkozó adat néhány vármegyében és városban, s így az összesítésekben is a tényleges szám alatt marad. Ennek az az oka, hogy a népszámlálás anyagát tartalmazó kiadványban a horvátnak minősülő etnikai csoportok (bunyevác, dalmát stb.) létszámát nem a horváthoz, hanem az egyéb rovatba számították be. Ez a hiba azonban nem túl jelentős, ha a horvátok összlétszámához viszonyítjuk.
- Magyarország 1920 utáni vármegyéi, ill. megyéi
A vármegyék (megyék) névsorának - Magyarország különböző történeti korszakaiban való - közlésével a megyeszintű igazgatási változások nyomon követhetők.