Intelmek a WWW-s térképekkel kapcsolatbanA térkép - akárcsak sok hozzá hasonló szellemi termék - általában szerzői jogokkal védett.
Azaz a copyright (a másolás joga) a térkép előállítóját, illetve kiadóját illeti meg, beleértve az elektronikus formában történő rögzítést, még a szkennelést is.
A térképész szakmán belül az utóbbi években már lezajlott egy-két per, a korábban egyedüli térképkiadó Kartográfiai Vállalat, illetve jogutódja a Cartographia Kft. és új kis térképkiadók között - így lassan kialakul egyfajta status quo egymás információinak felhasználása kapcsán. Gondoljunk csak bele mennyi energiát öl bele egy cég pl. egy új Budapest térkép térképi információinak naprakészen tartásába, a terepi helyesbítésbe!

Tanszékünk az ország egyetlen térképészképző intézménye, s így a szakma majd minden képviselője nálunk végzett. Mi igyekszünk mindenkivel jó kapcsolatot tartani, s mivel mi általában nem vagyunk a cégek konkurensei, ez sikerül is.


Mi időről-időre bemutatjuk (illetve bemutattuk) nekik a www kínálta lehetőségeket. Egyikük a bemutató közben az egyik magyar www oldalon meglepve fedezte fel saját térképének beszkennelt változatát, amiről érdekes módon csak az ő cégének emblémája maradt le.
Nem tudom ez a cég végül megkereste-e az adott www-szerver felelősét, hogy kifejezze elégedetlenségét az eljárással kapcsolatban, de javaslom minden webmesternek, hogy próbálja meg elkerülni a hasonló helyzeteket.


Vissza a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék kezdőlapjára!