Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk júniusi összejövetelén,

a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a negyedik emeleti tanácsteremben

2012. június 13-án (szerdán) 17.30-kor

Mészáros János, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék doktorandusz hallgatója
Személyzet nélküli légi eszközök a térképezésben
címmel előadást tart

Az elmúlt tizenöt-húsz évben a személyzet nélküli légi rendszerek katonai területen történő használata jelentős mértékben megnőtt, amiről számos esetben tájékozódhatunk a sajtóból.
Felmerülhet a kérdés, hogy ezeknek vagy hasonló rendszereknek a civil használatára van-e példa, és ha igen, milyen mértékben. A távérzékelés és fotogrammetria területén mindenképpen történtek előrelépések az elmúlt tíz évben, köszönhetően az általuk szolgáltatott igen nagy felbontású digitális képek hasznosságának.
A lehetséges felhasználási területek kutatására egy ilyen eszköz építésébe kezdtünk, melynek egyik lehetséges módja interneten elérhető hardver és szoftver felhasználása. Nagy előnye ezeknek a rendszereknek a nagyfokú rugalmasság, fejleszthetőség. Ezeket a rendszereket egy stabil, kipróbált modell repülőgéppel és kamerával kombinálva létrehozható egy könnyű, olcsó, könnyen szállítható és rugalmas terepi felmérésre alkalmas eszköz, mely lehetővé teszi kis és közepes területek gyors és nagyon részletes felmérését.
A felmért adatokra épülően létrehozhatunk nagy felbontású légifénykép mozaikot, mely lehetővé tesz igen részletes interpretációt; illetve hasonló felbontású felszínmodelleket.

Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.


2012. június 4-én, hétfőn 13.30 órakor a Honvéd Kulturális Központban (1143 Budapest, Stefánia út 34-36.) kiállítás nyílt, mely bemutatja Tóth Ágoston térképész honvédezredes
életét, munkásságát. A kiállítás két hétig tekinthető meg.