Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk februári összejövetelén,
a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a földszinti tanácsteremben

2011. február 23-án (szerdán) 17.30-kor

Dr. Márton Mátyás egyetemi tanár,
az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai
Tanszék oktatója,

A Virtuális Glóbuszok Múzeuma
(http://vgm.elte.hu)


címmel előadást tart.

Számos múzeumunk, múzeumkönyvtárunk, könyvtárunk büszkélkedik olyan nagy értékű régi föld- és éggömbökkel, amelyek nemzeti kultúrkincsünk részét képezik. Ezek egy része sajnos a nagyközönség számára nem látható, az intézmények raktáraiban gondosan őrzik.
Ilyen kincseinknek is széles körű hozzáférést biztosíthat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékén kifejlesztett, 2008 első felében "megnyílt", és azóta gazdagodó tartalmú virtuális múzeum, szolgálva ezzel a kulturálisérték-mentést, a kulturális értékek közvetítését mind a laikus, mind a szakmai érdeklődő közönség számára.
Azok a módszerek pedig, amelyeket a bemutatandó virtuális glóbuszok létrehozására fejlesztettek ki, lehetőséget kínálnak a sérült példányok kockázatmentes virtuális restaurálására, virtuális fakszimile glóbuszok és virtuális korabeli hasonmás glóbuszok létrehozására is.
Az előadó - a múzeum alapító szerkesztője - áttekinti a glóbuszgyűjtemény fejlődését az ötlet megszületésétől a mai állapotig.

Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.