Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk márciusi összejövetelén,

a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a földszinti tanácsteremben
2009. május 20-án (szerdán) 17.30-kor

Sasi Attila tagtársunk

Új idegennyelvű vagy többnyelvű iskolai falitérképek Magyarországról és Romániáról
címmel előadást tart.

A Cartographia Tankönyvkiadó Kft. közelmúltban jelentette meg a következő iskolai falitérképeket:

Az elkészült művek a széles körben elterjedt és a magyar oktatási követelményeknek megfelelő falitérképek idegennyelvű változatai. A térképeken használt német elnevezésekben mind a régi történelmi helynevek, mind pedig a magyarországi németség körében ma is használt német névalakok megtalálhatók.

A falitérképek igazi újdonsága, hogy térképeken eddig még nem publikált részletességgel mutatják be Magyarország és Közép-Európa német és angol természetföldrajzi névanyagát. Kiválóan használhatók a hazai nemzetiségi és kéttannyelvű iskolákban.

Mindkét térkép egy Romániában engedélyezett iskolai falitérkép kétnyelvű változata, így illeszkedik a román tantervi követelményekhez, kiválóan használható a románia magyar iskolák földrajzoktatásában.
A domborzati térkép kétnyelvűsége igazi újdonság, mivel egész Romániáról ilyen még nem készült. A természetföldrajzi egységek román és magyar neveinek együttes látattásával segít a román és magyar földrajzi fogalmak körében sokszor előforduló tévesztések elkerülésében.

Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.