Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk márciusi összejövetelén,

a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a földszinti tanácsteremben
2009. április 22-én (szerdán) 17.30-kor

Bokody József tagtársunk

130 éve volt a szegedi nagy árvíz

címmel előadást tart

Tisza legenda:

Amikor az Úr a világot teremtette, minden teremtménynek már megvolt a helye, csak a Tiszának nem. Ezért a Tisza Szent Péterhez fordult panaszával. Péter aranyekébe fogta szamarát, s meghagyta a Tiszának, hogy kövesse és jöjjön a barázdában. A szamár éhes volt és minden bogáncsért félrefordult. Így a barázda görbére sikeredett. A Tisza, mivel az eke vontatta barázdában követte a szamarat, szintén kanyargós lett. 
Ez a kanyargós Tisza sok örömet és sok bánatot hozott a partjain lakóknak. Évente rendszeresen kiöntött, s egyre magasabb árvízi szintet ér el. A katasztrófa 1879. március 5-én este 7 órakor következett be. A megduzzadt folyó Dóc határában átszakította petresi töltést, majd a kisebb gátakat és töltéseket is áthágva, március 12-én éjjel a szárazföld felöl támadta meg Szegedet. A Belváros, a két körút köze, az Alsóváros, a Móraváros és az Iparváros, illetve Újszeged egy része is víz alá került. 6000 ház összedűlt, 160-an haltak meg, 60 ezren maradtak fedél nélkül. A hosszan tartó elöntés után az ország egy emberként fogott össze, s az európai fővárosok segítségével épült újjá Szeged. 
Az elmúlt évben megtartott, 1838-as dunai árvízi előadás folytatásaként a „Nagy tiszai árvíz” közelgő 130. évfordulója alkalmából a borzalmas napokat, a megmenekülést és a megmaradt emlékeket képekkel, térképekkel mutatjuk be.
Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.