Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk márciusi összejövetelén,

a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a földszinti tanácsteremben
2009. március 18-án (szerdán) 17.30-kor

Czajlik Zoltán

A légi régészeti kutatások lehetőségei Magyarországon
- Neogrády Sándor emlékére


címmel előadást tart


Magyarországon a régészeti célú légi kutatások kezdete egybeesik a térképészeti célú légi fényképezések elindulásával. Ezt főképp Neogrády Sándornak, az I. világháborút is megjárt térképész-légifényképésznek köszönhetjük, aki – az európai kutatással szinkronban – az 1920-as évektől fotózta az ismert (pl. Aquincum) és az általa azonosított (pl. Sárbogárd – Cifrabolondvár) régészeti lelőhelyeket.
Sajnos a kutatásokat a II. világháborút követően – egy-két kivételtől eltekintve – nem lehetett folytatni, így az 1990-es évekig nem volt esély a lehetőségek felmérésére. A légi fényképezési tilalom feloldását követően, az ELTE Régészettudományi Intézete és a Burgundiai Régió közötti együttműködésnek köszönhetően, 1993-2000 között sikerült egy olyan légi fotó gyűjtemény alapjait megvetni, amelyik alkalmas e kutatási módszerben lévő lehetőségek bemutatására. Archívumunk ma már több mint 22500 felvétellel rendelkezik, azaz a közepes kategóriájú európai gyűjtemények közé tartozik. Az újonnan azonosított régészeti lelőhelyek száma meghaladja az 1000-et, az utóbbi években megkezdődött tudományos kiértékelésük alapján pedig elmondható, hogy a régészeti célú légi fényképezés lehetőségei
Magyarországon a legkiválóbbak közé tartoznak Európában. A természetes adottságoknak, illetve a talajművelésnek köszönhetően hasonló eredmények érhetők el, mint Champagne-ban, vagy Dél-Németországban, ahol ma már egyes zónákban összefüggő, régészeti célú légifotó-térképműveket sikerült megalkotni.

Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.