Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

2008. október 1-én (szerdán) 17.30-kor
Zsigó László tagtársunk, okl. erdőmérnök,
az IPARTERV ny. területrendezési főmérnöke
Terepek a mindennapjainkban, meg máshol másképpen
címmel előadást tart.


A térkép használata, jelenléte mindennapjaink része, legfeljebb nem érzékeljük tevékenységünkben, napi mozgásunkban, hogy térképezést, térképhasználatot gyakorlunk. A térképek jelenléte végigkíséri életünket, utazásainkat, kirándulásainkat. De vannak életterületek, ahol különleges fontosságuk van. Ilyen a műszaki tervezésnek egy sajátos területe: a területgazdálkodással összefüggő területrendezési tervezés. A látványos épületekben megmutatkozó építészeti produktumok mellett szürke kiegészítő munkának tűnik a területrendező tervező munkája, pedig a legszebb épület sem használható hozzávezető út és kiszolgáló infrastruktúra nélkül. Csakhát ezek a műszaki alkotások nem látványosak, többségük föld alá temetett, aztán szükségességük is feledésbe merül, persze, ha jól működnek.
Hosszú ideig az egyetemeken sem oktatták a ténykedés elemeit, a múlt évszázad második ötven évére esett a téma felvetődése, fejlődése, normatíváinak kialakítása, a telepítéstudomány tudományos rangra való emelkedése. Erről az ötven évről szól egy területrendező szaktervező beszámolója a kezdetektől a helyzet mai állásáig.

Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.

A Kogutowicz Manó halálának 100. évfordulójára állítandó emléktábla avatásának tervezett időpontja 2008. november 5. 12.00 óra. Bp. V. Széchenyi rkp. 8. Commerz Bank.
Az emléktáblára állításának támogatására a Magyar Földrajzi Múzeum Múzeumbarát Kör (Érd, Budai út 4.) számlájára lehet befizetni. OTP számla száma: 11742111-15394909-10800007. Az eddigi felajánlások összege meghaladja a 300 000 Ft-ot. Kérjük, aki teheti támogassa az emléktábla állítását.

Kisari Balla György Emlékkönyvet adott ki Kogutowicz Manó halálának 100. évfordulójára "Kogutowicz-levelek, térképek" címmel. A könyvbemutató 2008. szeptember 24-én, szerdán 16 órakor lesz az MTA Könyvtárában Bp. Arany János u. 1., a földszinti Vasarely te-remben. A szerzőt bemutatja Szirmay Gábor geodéta. A megjelentek a 6000 Ft-os könyvet 3000 Ft-ért kaphatják meg.


Vissza az előadásokhoz