Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

2007. október 24-én (szerdán) 17.30-kor
Pándy Tamás tagtársunk
Pestszentimre térképeken és légifelvételeken

címmel előadást tart.

Az előadás a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság Pestszentimre térképeken és légifelvételeken című kiállításának ismertetése. Két fő részre tagolódik, az egyikben a mai Pestszentimre összes eddig fellelt térképe kronológiai sorrendben mutatja a hely ábrázolását a középkortól a 2005-ös évig. Az első katonai felméréstől az első kataszteri felmérésen át a helyi parcellázási térképekig, végül a budapesti XVIII. kerületi térképekig sok mindennel találkozhatunk.
A különböző légi felvételek mellett a legérdekesebb egy 1936-ban készült Pestszentimrét bemutató fotó, mely az akkori Imre központját, a Nemes utcát, a Nagykőrösi utat és környékét örökítette meg. Az '50-es, '60-as évek, majd a 2002. év légifelvételei lehetőséget adnak egy imrei "barangoláshoz".
A Budapest Főváros Levéltárától kapott térképek között érdekesség az 1940 körül tervezett Nagy-Budapest térképanyaga, és benne Pestszentimre valamint környéke ábrázolása. Azért, hogy ne legyen "száraz" a térképanyag az adott időhatárok közötti tablókra rákerült a kor jellegzetes épületképe, bélyegzője.
Tematikus térképeket mutat be a tárlat másik része. A kataszteri-, katonai-, oktatási-, várostérképek mellett közlekedési-, erdészeti-, turisztikai-, speciális (M0, választási, földtani) térképek láthatók.
A közlekedési anyagban van a kiállításra az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékétől kölcsönkapott 1941. novemberi "balra hajts" digitális térképmásolata, amikor még Budapest nem tért át az új közlekedési rendszerre és a kivezető utakon rendőr jelezte a jobbról a balra való sávváltást.


Vissza az előadásokhoz