Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk
a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a földszinti tanácsteremben
2005. október 26-án (szerdán) 17.30-kor


Sasi Attila tagtársunk
A Topográf Kft. Délvidék térképe
címmel előadást tart

A történelmi Magyarország elcsatolt területeiről a Délvidék és a nyugat-magyarországi részek kivételével már mindegyikről (Erdély, Szlovákia, Kárpátalja) készült magyar nyelvű térkép, így egy igazi hiánypótló művet ismerhetünk meg. Az ábrázolt területnek ez a jelenlegi legrészletesebb többnyelvű autós, turisztikai térképe. Méretaránya 1: 280 000, amely elegendő részletességű, ahhoz, hogy minden település, a külterületi lakott helyek túlnyomó része, a teljes közlekedési hálózat, egészen a földutakig ábrázolva legyen. Kivágata felöleli Vajdaság tartományon kívül a hagyományosan Délvidéknek nevezett régió csaknem teljes területét.
A régió többnyelvűségét, rendkívüli etnikai tarkaságát tükrözi a térkép névrajza. A települések hivatalos elnevezésein túl, teljes körűen feltünteti a magyar elnevezéseket, illetve a XX. század közepéig a népesség mintegy egyharmadát kitevő svábság német településneveit is az egykoron álatluk lakott falvaknál. Amennyiben van, akkor az egyéb nemzetiségi településneveket is (bolgár, cseh, román, ruszin, szlovák ...)
A magyar névhasználat nem korlátozódik a ma használatos magyar településnevekre, hanem a középkortól napjainkig ívelően tárja elénk az egyes települések magyar neveit. Így a térképen olvashatók pl. a Szerémség csaknem fél évezrede kipusztult magyarságának egykori elnevezései, csakúgy mint a II. világháború alatt idetelepített bukovinai székelyek településnevei.
Az előadáson a térkép 700 Ft kedvezményes áron kapható lesz.


Vissza az előadásokhoz