Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk februári összejövetelén,
a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a földszinti tanácsteremben
2005. február 16-án (szerdán) 17.30-kor

Török Enikő az OSZK munkatársa
Tomka Szászky János és atlasza
valamint Tóth Gergely az OSZK Térképtárának munkatársa
Tomka Szászky János történelmi térképei
címmel előadást tart.


Tomka Szászky János (1692-1762), a pozsonyi evangélikus líceum tanára, majd rektora 1750-1751-ben elkészítette az első magyar történelmi atlaszt. A benne szereplő térképek többek között bemutatják a magyar nép vándorlását, a Kárpát-medencét a római korban és a népvándorlás idején, az avar államot, "Nagy Morvaországot", valamint a honfoglaló magyarság megtelepedését; emellett található benne mappa a középkori, valamint a szerző korának magyar királyságáról is. A már önmagában is különleges és szép kivitelezésű térképeket az teszi még érdekesebbé, hogy szerzőjük elkészítésükkor a magyar történettudomány számára addig nem, vagy csak kevéssé ismert forrásokat is felhasznált, illetve merőben új és szokatlan elméletekkel állt elő. A kötet az atlasz térképeit, valamint Tomka Szászkynak egy másik, szöveges történeti földrajzi munkáját tartalmazza. A térképek alatt szöveges magyarázatok, valamint jegyzetek, mutatók és tanulmányok segítik elő a könnyebb megértést.
A kötet szerzői előadásaikban az atlasz létrejöttét, tartalmát és annak szerzőjét mutatják be. Török Enikő Tomka Szászky életét és az atlasz keletkezéstörténetét, míg Tóth Gergely a benne szereplő térképeket elemzi.

Az előadás során lehetőség nyílik a bemutatott könyv kedvezményes megvásárlására 4000 Ft-os áron (bolti ár: 5900 Ft).

Szokás szerint vendégeket is szívesen látunk.

Az előadás napján 2005. február 16-án 15.00-kor lesz Kiss Lajos akadémikus, a Magyar Nyelvtudományi Társaság néhai alelnöke, a Társulatunk Tiszteleti tagja emléktáblájának avatása Budapesten. (XI. Kemenes u. 6.)Vissza az előadásokhoz