Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

Társulatunk a szokásos helyen,
a FŐMTERV Rt. székházában (1024 Bp. Lövőház u. 37.)
a földszinti tanácsteremben

2004. február 18-án (szerdán) 17.30-kor

Mihályi Balázs térképész, tagtársunk
Az első világháborúban használt katonai térképek és légi felvételek
címmel előadást tart.

Az előadás átfogó képet próbál adni az első világháború során a különböző hadszíntereken használt katonai térképekről, illetve a háború során tett azon kísérletekről, hogy a katonák részére naprakész, részletes térképek álljanak rendelkezésre mind a stratégiai tervezéshez, mind a részletes hadműveletek kidolgozásához. Elsősorban nem a Monarchiához kötődő hadszínterekről lesz szó, mivel a távoli területek sokkal kevésbé ismertek. Röviden megismerhetjük Oroszország, Olaszország, Franciaország és Németország világháború előtti térképrendszereit, illetve ezek szerepét a kezdeti periódusban (1914). Előadónk részletesen bemutatja a légi fényképezés kialakulását és felhasználását katonai célból. Legvégül a németek háború alatt készített teljesen új térképrendszerét ismerhetjük meg.

A betegség és közlekedési problémák miatt elmaradt Fabó Beáta - Holló Szilvia Andrea: Budapest térképeinek katalógusa bemutatója az előadás után lesz.
Tíz esztendőn át tartó kutatómunka eredménye a Budapest Főváros Levéltára kiadásában nemrégiben megjelent öt kötetes térképkatalógus, mely a korábban megszokott gyakorlattal szakítva nem egyetlen gyűjtemény térképállományát rendszerezi, hanem a fővárosban található mindazon közgyűjtemények, felsőfokú oktatási intézmények, tudományos intézetek - szám szerint 55 gyűjtemény, közte 30 múzeumi gyűjtemény- anyagát összesíti, ahol a mai Budapest területét ábrázoló térképek találhatók. Az előadás után megtekinthető és megvásárolható. Az öt kötet ára: 4500 Ft.

Az előadás előtt mindenki részt vehet az Ábel Kft által rendezett kis tájfutó rendezvényen, részvételi díjat a Társulat tagjainak nem kell fizetni. A pályák a Millenáris parkban és a járdákon lesznek, sétálva is teljesíthető! Jelentkezés fél háromtól, rajtolás háromtól. Találkozó a park Marczibányi tér felöli részén, a "B" csarnok előteteje alatt.


Vissza az előadásokhoz