Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

2003. május 14-én (szerdán) 17.30-kor
Dr. Török Zsolt egyetemi docens
A Kogutowicz-glóbuszok rejtélyei és a magyar földgömbkészítés

címmel előadást tart.

Kogutowicz Manó 1896-ban fogott hozzá glóbuszok gyártásához, és a Magyar Földrajzi Intézetben elkezdődött a hazai gyártás. A térképtörténeti szakirodalomból közismert kezdetek - azaz a tulajdonképpeni első magyar földgömbök - vizsgálata azonban meglepő eredményeket hoz, amelyek fényében az időpont bizonytalanabbnak, a kezdet pedig sokkal bonyolultabbnak tűnik.
Rövid glóbusztörténeti kitekintés után az előadás bemutatja a Kogutowicz Manó (1851-1908) nevével jelzett, a Magyar Földrajzi Intézetben gyártott első földgömbök legfontosabb jellemzőit, a különböző kiadások azonosításának nehézségeit. Az intézet termékeinek árlistája segítségével elemezzük a korabeli árképzés meglepő sajátosságait. A Kogutowicz- és Hölzel-féle glóbuszok összehasonlítása a két kiadó termékeinek máig rejtélyes összefüggését bizonyítja, hiszen sok tekintetben teljesen azonos földgömbökről van szó. Máig eldöntetlen, a "homályos" kezdetekkel kapcsolatos kérdés, vajon ki készítette őket?
Az előadást az 50 éves Térképtudományi Tanszék gyűjteményében található, a Magyar Földrajzi Intézetből származó ritka és eredeti glóbuszok és szegmenseik egészítik ki.


Vissza az előadásokhoz