Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

2003. január 22-én (szerdán) 17.30-kor

Reisz T. Csaba és dr. Plihál Katalin előadását hallhatjuk a 2002-ben alapított
Cartofil Kiadóról és megjelent szép kiadványairól


Reisz T. Csaba
Magyarország általános térképének elkészítése a XIX. század első évtizedében.
Lipszky János huszártiszt a XIX. század elején - szerves folytatásaként az előző évszázad hasonló törekvéseinek is - elkészítette és kiadta Magyarország és társországai általános térképét (Mappa generalis regni Hungariae), valamint az azon előforduló valamennyi település- és egyéb földrajzi név mutatókönyvét (Repertorium). A monográfia több éves magyar, osztrák, illetve szlovák levéltári és könyvészeti kutatások alapján mutatja be Lipszky pályafutását, származását, családját, ismerteti a korábbi térképkiadási kísérleteket, valamint nyomon követi a Mappa generalis elkészítésének és megjelentetésének egyes szakaszait. (Ára 20% kedvezménnyel: 4480 Ft)

Plihál Katalin
Térképkülönlegességek
A térképészet történetéből egy érdekes, sokszor meghökkentő, sokszor szórakoztató területet ismer meg az olvasó, a különleges térképek vagy térképi különlegességek világát.
A szerző, a térképészet történetével foglalkozó kutató a fantázia térképeit jellegzetes kultúrtörténeti dokumentumként kezeli, melyek torzultságukban is a lehető legszorosabban összefüggnek az egyes korszakok és népek földrajzi ismereteivel, műveltségük színvonalával, politikai szerkezetével. (Ára 20% kedvezménnyel: 3600 Ft)

Hegedűs Nepomuk János
Sopron vármegye, 1783 [facsimile]
Hegedűs Nepomuk János 1780-1803 között Sopron vármegye földmérője volt. E tisztségében többek között elkészítette a vármegye térképét is: előbb 1782-ben egy vázlatot, majd 1783-ban egy részletes mappát készített, amelyen a megye valamennyi települése, útja, teljes vízrajza, erői és művelés alá vont területei láthatók. E térképről később, 1788-ban egy másolatot is készített. A most megjelentetett térkép színes, mérete: 90 x 68 cm. (Ára 20% kedvezménnyel: 1200 Ft)


Vissza az előadásokhoz