Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

2002. január 12-én (szombaton) kirándulást szervezünk a
püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumba
Haraszti Gábor vezetésével


Utazás: Budapest - Szolnok - Püspökladány gyorsvonattal, vissza sebesvonattal.
Program: - Körséta a három alföldi tájegység (Hortobágy. Nagy-Sárrét, Nagykunság) találkozásánál települt 16 ezer lakosú városban.
- Itt született Mindszenthy Sámuel református lelkész. Karacs Ferenc rézmetsző. Igmándy József botanikus. Csenki Sándor cigánykutató. Szűrös Mátyás politikus.
- Az 1858-ban kiépült Tiszavidéki Vasút itt ágazik ketté Nagyvárad és Debrecen irányába.
- Látogatás a Karacs Ferenc Múzeumban. A ladányi születésű térképész nevét viselő kicsiny, de igen érdekes közgyűjtemény alig 23 esztendős. Törzsanyagát a helyi gimnázium gyűjtötte és gondozta. A névadó tárgyi emlékein kívül a múzeum néprajzi és helytörténeti tárlata is érdemes a megtekintésre.
Karacs Ferenc: Debrecenben, Pesten és Bécsben tanult. Kiváló iskolai térképeket készített. 1813-ban adta ki egyik fő művét. Magyarország földképét. Értékét a művészi metszésen kívül a rajta található 8000 helységnév. a postai utak, a vizek és a domborzat pontos jelölése adja. 58 évesen kezdett legnagyobb vállalkozásába, Európa 24 táblára tervezett atlaszának megrajzolásába. Tíz éven át, haláláig dolgozott rajta. Ez az első magyar nyelvű Európa-atlasz.
Étkezés: Hazai étel, ital oldalzsákból. Püspökladányban lehet kávét. frissítőt fogyasztani.
Részvétel: Előzetes jelentkezés nem szükséges. Mindenkit szeretettel várunk a kiránduláson! Jegyváltás egyénileg.
Vonat jegy Bp. Nyugati pu-tól: menettérti egész-2800, félárú-1400, diák-910, 90%-os-280.
Találkozó: a Budapest Nyugati pu-ról 09.05-kor induló Ady Endre kolozsvár-marosvásárhelyi gyorsvonat második kocsijában. Zuglóban és Kőbánya-Kispesten is megáll.
Visszaérkezés: Budapest Nyugati pu-ra 18.19-kor a nyíregyházi sebesvonattal. Megállások, mint reggel.


Vissza az előadásokhoz