Magyar Térképbarátok Társulata előadásai

2000. október 25-én (szerdán) 17.30-kor
dr. Zentai László
tagtársunk
Számítógépes térképészet
című könyvét mutatja be.

A szerző az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi Tanszékének docense. A digitális kartográfiáról szóló könyve nemzetközi viszonylatban is újszerűnek számít. Egy vadonatúj témáról először írni magyarul nagy felelősség. Főleg akkor, ha ilyen jellegű könyv még idegen nyelven sem nagyon született.
Ez a könyv térképészeknek szól, illetve mindenki másnak, aki alapvető térképészeti ismeretekkel rendelkezik. A személyi számítógépek rendkívűl gyors elterjedése hazánkban néhány év alatt teljesen átalakította a térképkészítést. 1990 végén jelent meg az első olyan térkép, melynek nyomdakész filmjei már számítógéppel készültek, és mára szinte egyeduralkodóvá vált ez a módszer. A térképészeknek meg kellett ismerkedniük a számítógépek használatával, hiszen ezek szakszerű alkalmazásával a teljes technológiai folyamat kézben tartható. Olyan tökéletes technikai minőség érhető el, ami remélhetőleg más területeken is jobb munkára ösztönzi a térképkészítőket.
Ez a könyv elsősorban abban kíván segítséget nyújtani, hogy a számítástechnikai alapismeretek közül összefoglalja mindazokat, amelyek egy térképész számára fontosak lehetnek. Sokkal egyszerűbb egy ilyen jellegű tudást - akár ezen könyv segítségével is - elsajátítani, mint egy számítógép-használatban jártas szakembernek komoly térképészeti ismereteket szerezni. Mára a számítástechnika, az internet használata egyre inkább természetessé válik: ilyen ismeretek magabiztos alkalmazása ugyanolyan fontosságúvá kell váljon, mint a nyelvismeret. Ez a könyv meg sem születhetett volna a web használata nélkül, legalábbis nem lehetett volna ilyen naprakész.
Az előadáson a könyv kedvezményes áron (3300 Ft) megvásárolható.


Vissza az előadásokhoz